Skip to Content

Att göra i Härnösand

Att göra i Härnösand

Vi har samlat ihop 12 tips på sevärdheter och saker att göra i Härnösand – en vacker stad i Höga Kustens södra skärgård som ofta nämns som en av Sveriges bästa sommarstäder.

Härnösand är Sveriges minsta residensstad med cirka 18 500 invånare i tätortsområdet och drygt 25 000 i hela kommunen. Staden grundades av Johan III på 1500-talet och anlades då på fastlandet samt öarna Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen.

Denna artikel är uppdelad i följande tre delar: Aktiviteter i Härnösand, Sevärdheter i Härnösand och slutligen saker att göra i Härnösand med barn.

Saker att göra i Härnösand

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Härnösand med omnejd.

Besök Härnösands bilmuseum

Härnösands bilmuseum är Sveriges största bilmuseum med unika motorfordon från 1899 till 1990. Totalt finns det 220 bilar att titta på som står uppradade i olika utställningshallar.

Bilmuseet har öppet alla dagar från kl 11-17 under perioden 13 juni till 31 augusti. I september och oktober är det öppet fredagar, lördagar och söndagar mellan 12 och 17.

Foto: Härnösands bilmuseum

Ät en burgare på legendariska Clock

Clock var från början en statlig snabbmatsrestaurang i Sverige som fanns runtom i landet mellan 1976 och 1999. År 2019 återuppstod den legendariske hamburgarrestaurangen i Härnösand.

Seriefiguren Bamse är starkt förknippad med Clock då Bamse var en maskot för snabbmatkedjans barnmeny. En stående klassiker är hamburgaren Big Clock samt Big Dream med en skiva ananas.

Sol och bad på Smitingens Havsbad

Smitingens havsbad är en härlig plats för sol och bad under sommaren med en stor sandstrand och långgrunt vatten. Under hösten och vintern är det även ett populärt tillhåll för surfare.

Smitingens Havsbad

Njut av utsikten från Vårdkasens utsiktstorn

På toppen av Vårdkasberget står Vårdkasens utkikstorn, som erbjuder milsvida vyer över Härnösand och södra sundet. Är det klart väder kan man se toppen av Högakustenbron.

Besök Västernorrlands museum

Västernorrlands museum är beläget på Murberget i en modern museibyggnad med en rad olika utställningar samt ett friluftsmuseum med byggnader från 1800-talet och framåt.

Ginprovning på Hernö Gin

Hernö Gin är ett prisbelönt gindestilleri i byn Dala, strax utanför Härnösand. Sedan starten har deras gin fått pris som världens bästa gin ett flertal gånger.

Som besökare har du möjlighet att förboka en guidad tur eller ginprovning på plats och lära dig mer om dess framställning. Under ginprovningen får man prova 5 olika sorter.

Gin & Tonic, Hernö Dry Gin – Pressbild

Upptäck Härnösands grottor

Området runtomkring staden är rikt på grottor, varav ett flertal är belägna i naturreservatet Smitingen-Härnöklubb. Några välkända grottor inkluderar Smugglargrottan, Dubbelgrottan, Lökgrottan och Dottergrottan.

Att utforska Härnösands grottor blir till ett spännande äventyr, oavsett ålder och sällskap. Härnösands kommun har satt ihop en karta över grottorna, som du kan se här.

Kryssning på Ångermanälven med Ådalen III

Från Härnösand avgår fartyget M/S Ådalen III som tar med dig på en härlig båttur längs Ångermanälven. Under turen omges man av berg och natursköna vyer med genuin kulturbygd.

Ombord kan man även avnjuta en härlig skärgårdsbuffé. Dagskryssningen från Härnösand tar cirka 4 timmar tur och retur.

Sevärdheter i Härnösand

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Härnösand.

Härnösands domkyrka

Härnösands domkyrka invigdes 1846 och är idag Sveriges minsta domkyrka. Redan på 1500-talet fanns en kyrka på platsen, men den brändes ner av ryska trupper.

Domkyrkan håller öppet från måndag till lördag mellan 08-16. På söndagar och helgdagar är kyrkan öppen från klockan 8 till 13.

Adress: Franzéngatan 18.

Hemsö fästning

Hemsö fästning är en gammal försvarsanläggning vid Ångermanälvens mynning. Sedan 2005 finns ett museum på tunga batteriet på Storåberget.

Guidade turer kan bokas där man får en djupare inblick i en av kalla krigets största och mest hemliga försvarsanläggningar i Sverige.

Att göra i Härnösand med barn

Utmana familjen i bowling på Parkaden

Parkaden har öppet alla dagar i veckan. Här finns totalt åtta bowlingbanor med olika bowlingklot som passar stora som små.

Adress: Ådalsvägen 15.

Utmana familjen i minigolf på Härnösands Golf & Glass

Härnösands Golf & Glass är en äventyrsgolfbana med 18 hål där du kan spela minigolf i trevlig miljö och sedan avnjuta en god glass.

Adress: Magasinsgatan.

Vetenskapsdag på Technichus

Technichus är ett vetenskapsmuseum i Härnösand. Här finns ett flertal utställningar och attraktioner som är kul och spännande för stora som små.

Adress: Storgatan 11.


Har du fler tips på saker att göra i Härnösand? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Linda Åberg Luthman

Monday 8th of April 2024

I Högsjö i kommunen finns en vacker gammal medeltida kyrka, en underbar hembygdsgård att besöka på sommaren, bada på Snibbens camping, badplatsen, se Höga Kusten bron, det finns många fina strövområden och trevliga platser att bara stanna till vid.

Katrin

Wednesday 29th of March 2023

Magiska Västanåfallet! Ett brusande vattenfall, magisk natur och en plats som andas historia. Min personliga plats för sinnesro. Man brukar säga att det förmodligen är Sveriges näst högsta vattenfall med sina 90 meter i fallhöjd. Ligger ca 35 km in i landet, precis i utkanten av Härnösands kommun. https://www.vastanafallet.se/

Mikael Englund

Tuesday 28th of March 2023

Uppe på Vårdkasen vid utsiktstornet ligger restaurangen Härnö Outdoor Lodge. Lokalproducerad mat efter säsong. Sommartid är det öppet varje dag.

Lena

Monday 27th of March 2023

Östanbäcken , den gamla trähusgulliga stadsdelen, som en saga! Det absolut finaste vi har i stan.