Skip to Content

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en 200 meter lång skreva i Skuleskogens nationalpark på Höga Kusten med en bredd på 7 meter och 30 meter höga klippväggar på vardera sida av skrevan.

Att vandra hit är en höjdpunkt för många som vandrar en del av Höga Kustenleden. Från Entré Syd är det cirka 7 kilometer tur och retur att vandra till Slåttdalsskrevan.

Slåttdalsskrevan

Själva vandringen är mestadels enkel och passar de allra flesta med någorlunda hälsa och kondition. Vandringsleden till Slåttdalsskrevan är välmarkerad och enkel att följa.

Vandringsleden från entré syd startar lätt med en spångad del för att sedan gå uppåt mot ett stort klapperstensfält och vidare mot Trollporten, skrevan och Slåttdalsberget.

Trollporten

Slåttdalssberget består av nordingrågranit och redan för omkring 1200 miljoner år sedan bildades en diabasgång efter att flytande magma från jordens inre trängt upp och stelnat.

Sedan dess har diabasen eroderat bort och med hjälp av istider och landhöjningar har skrevan rensats ur successivt och bildat den ikoniska Slåttdalsskrevan som lockar mängder av besökare varje år.

Den här platsen är något utöver det vanliga att uppleva där man verkligen får känna sig som en liten människa på jorden med lodräta klippväggar som har en höjd på 30 meter.

En trappa i trä med stålsteg gör det möjligt för besökare att gå ner i Slåttdalsskrevan från vandringsleden som börjar vid Entré syd.

Tänk på att gå med bra skor samt ta med vatten och någon fika, som ni sedan kan avnjuta från berget ovanför skrevan.

Slattdalsskrevan trappa

Fakta om Slåttdalsskrevan

  • Alternativ stavning: Slåtterdalsskrevan.
  • Längd: 200 meter.
  • Djup: 30 meter.
  • Bredd: 7 meter.
Slåttdalsskrevan

Vägbeskrivning

Entré syd ligger cirka 4,5 mil söder om Örnsköldsvik. Från parkeringen vid Entré Syd kan du följa blå eller orange led som båda möts innan Slåttdalsskrevan.

Den första delen av vandringsleden är spångad och lättvandrad. Därefter fortsätter vandringen och blir mer och mer brant på väg mot klapperstensfältet som är halvägs till skrevan.

Klapperstensfältet Skuleskogens nationalpark

Slåttdalsskrevan kan även nås från norra och västra entrén till Skuleskogens nationalpark. Från Entré nord är det ungefär 4,5 kilometer till skrevan och från entré väst är det cirka 6 kilometer att vandra.

Slåttdalsskrevan Höga Kusten-5

Andra sevärdheter i närheten

  • Skuleberget
  • Trollporten
  • Getsvedjeberget
  • Norrsvedjebodarna

Har du besökt Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.