Skip to Content

Smitingens havsbad

Smitingens havsbad

Smitingens havsbad är en härlig sandstrand utanför Härnösand med långgrunt vatten och finkornig sand. På sommaren är detta ett populärt utflyktsmål för sol och bad i en naturskön omgivning med grottor, klippor och möjlighet till vandring.

Havsbadet ingår i naturreservatet Smitingen-Härnöklubb, som även omfattar Klubbsjön och Härnöklubb samt bergen som ligger sydväst om Smitingen.

Vid ett flertal tillfällen har Smitingens havsbad blivit omnämnt som en av Sveriges finaste stränder. Stranden är särskilt populär bland barnfamiljer då det finns gott om plats och är långgrunt i vattnet.

Utanför sommarsäsongen är Smitingen en populär plats för surfare, som kommer hit på hösten. Surfsäsongen varar generellt från september och fram tills att isen lagt sig. Under denna period blir det ofta höga vågor som bjuder på fina surfmöjligheter.

Smitingens havsbad är delvis tillgänglighetsanpassat med ramp och handikapptoalett. Likaså finns det en tillgänglighetsanpassad väg som går till den närliggande Klubbsjön.

Under sommaren finns det ett sommarcafé som har öppet med servering av enklare mat och dryck samt glass och diverse smått och gott.

Hitta hit

Smitingens havsbad är belägen på den östra sidan av Härnön och nås enkelt med bil via Gånsviksvägen från centrala Härnösand. Under sommartid går det även en buss mellan Härnösand och Smitingen.

Parkering

En större parkering finns i anslutning till Smitingens havsbad. Här finns även parkeringsplats för cyklar och mopeder/motorcyklar samt handikapparkering.

Aktiviteter

På stranden finns även beachvolleyplaner, grillplatser och en klätterpyramid. Ett flertal kortare vandringar kan göras från Smitingen, bland annat kan man följa Grottstigen eller Geologistigarna. Vill man ha fina utsikter från en hög höjd ska man inte missa att gå upp till toppen av Klubberget och Örsjöberget.

Klubbsjön

Klubbsjön är en havsnära insjö som ligger på gångavstånd från Smitingens havsbad. Här finns en populär badplats samt en härlig promenadstig som går runt sjön.

Utforska tunnelgrottorna

Det finns fem stora tunnelgrottor vid Smitingen, uppdelade i norra och södra grottområdet, som båda nås via Grottstigen.