Skip to Content

Att göra i Blekinge

Att göra i Blekinge

Blekinge är det näst minsta landskapet i Sverige, men det finns ändå gott om sevärdheter och saker att göra i Blekinge, oavsett årstid.

Ett landskap med lång historia och en vacker skärgård. Blekinge brukar även kallas för Sveriges trädgård.

Sevärdheter i Blekinge

Brändaholm

Brändaholm är ett idylliskt koloniområde med röda stugor som ligger på Dragsö i Karlskrona. Stugorna har välskötta trädgårdar och enhetlig stil. Genom åren har detta koloniområde prytt många vykort.

Brändaholm i Blekinge

Mörrumsån

Mörrumsån bjuder på en av världens bästa platser för fiske av lax och havsöring. Hela ån är 186 kilometer lång och rinner genom både Blekinge och Småland.

Längs med ån finns flera trevliga vandringsleder och för den som söker ett äventyr utöver det vanliga är det möjligt att prova på forskajakpaddling.

mörrumsån

Heliga Kors Kyrka

Heliga Kors kyrka är en av Sveriges äldsta kyrkor med invigning på 1100-talet. Här finns spår från både det Nordiska sjuårskriget och Ronneby blodbad.

Kyrkan var också en av få byggnader i Ronneby som klarade sig undan den stora stadsbranden på 1800-talet. Heliga kors kyrka har även fått stjärnor i Michelins turistguide.

Öppettider: Måndag till söndag från 10.00 till 16.00

heliga kors kyrka i ronneby

Ronneby brunnspark

Brunnsparken i Ronneby har blivit utseed till en av Sveriges vackraste parker. Här finns en mångfald av växter och träd med fina promenadstigar i en historisk miljö.

Vattenfallet i Ronneby Brunnspark.

Världsarvet Karlskrona

Örlogsstaden Karlskrona har varit listad som ett UNESCO-världsarv sedan 1998. En vacker stad med skärgårdskänsla och en lång marinhistoria.

Några av stadens främsta sevärdheter inkluderar Marinmuseum, Drottningskärs kastell, Fredrikskyrkan, Kungsholms fort och Bilmuseum Albinsson & Sjöberg.

Hjortsberga gravfält

Hjortsberga gravfält är ett välbevarat gravfält från yngre stenåldern där det finns 110 fornlämningar av olika slag. Gravfältet är beläget vid Hjortsberga kyrka i Ronneby kommun.

Sölvesborgsbron

Sölvesborgsbron är en av Europas längsta broar för cyklister och fotgängare. Av bland annat CNN har den blivit omnämnd som en av världens mest spektakulära broar.

Särskilt vackert är det när vattnet är stilla och en spegelbild syns i vattnet. Under kvällstid lyser Sölvesborgsbron upp med olika årstidsprogram som styr vilka färger som lyser upp bron.

Solvesborgsbron
Sölvesborgsbron, vackert upplyst på kvällen med spegelbild i vattnet.

Utklippan

Utklippan är den sydöstligaste ögruppen i Sverige. Ett populärt utflyktsmål i Karlskrona skärgård med en gammal fyr från 1800-talet. Utklippan är även hem till en större koloni med sälar.

Utklippan

Aktiviteter i Blekinge

Utforska skärgården

Skärgården i Blekinge är lite lika känd som Stockholms skärgård eller Göteborgs skärgård, men även här väntar en skärgårdsidyll med ett stort antal öar att utforska.

I Blekinges skärgård tar man sig runt enkelt med Skärgårdstrafiken eller egen båt. Några av Blekinges mest kända öar är Hasslö, Utklippan, Aspö, Sturkö, Tärnö, Tjärö och Hanö.

Rutter och avgångstider finns på Blekingetrafikens hemsida.

Besök en vingård

I Blekinge finns vingårdarna Stora Boråkra och Stora horns vingård. Här kan du boka in vinprovning och visning, där man får följa med ut bland vinrankorna och lära sig mer om hur det är att producera vin.

Stora Boråkra vingård. (Foto: Pressbild)

Vandring & Friluftsliv

Blekinge har ett flertal fina vandringsleder, inklusive Blekingeleden som är 27 mil lång med start i Sölvesborg och avslut i Bröms.

Laxaleden, Halenrundan, Wämöleden och Lyckåleden är några andra vandringsleder som tar en genom Blekinges vackra landskap.

Safari på Eriksberg Vilt & Natur

Eriksberg är ett unikt hotell med naturspa och safaripark där djuren strövar omkring fritt i ett 925 hektar stort naturreservat som är inhägnat.

Som besökare kan man åka på safari i parken och har man tur får man syn på visenter, kron- och dovhjort, mufflon, vildsvin m.m.

Adress: Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum.

Safaribil på Eriksberg Vilt & Natur. (Foto: Angelica Zander)

Besök Barnens gård

Barnens gård är en nöjespark som ligger cirka 1 mil utanför Karlskrona. Här finns både vattenland och lekland för små och stora barn.

Dessutom får barnen möjlighet att träffa lantdjur som getter, höns, kaniner och grisar. Man får gärna hjälpa till och prova på bondgårdslivet.

Adress: Viet, 371 94 Lyckeby.

Fiske i Harasjömåla

Harasjömåla fiskecamp är ett trevligt område med flera små sjöar som ligger strax norr om Olofström. Åk hit över dagen och köp fiskekort eller hyr en stuga och övernatta i ett par dagar.

Här finns fiskemöjligheter för både nybörjare och proffs med alltifrån flugfiske och spinnfiske till gammaldags metfiske. I Harasjömåla kan du bland annat fiska regnbågslax och öring.

Fika på Café Mandeltårtan

Café Mandeltårtan är ett charmigt café i Ronneby där allting görs från grunden på ett hantverksmässigt sätt.

Förutom sin klassiska mandeltårta serveras även lunch och ett flertal andra bakverk. Café Mandeltårtan är enligt oss ett av Blekinges bästa och mysigaste caféer.

Adress: Fridhemsvägen 2, 372 38 Ronneby.

Mer läsning från Blekinge


Har du fler tips på sevärdheter och saker att göra i Blekinge? Dela gärna med dig av egna förslag i kommentarsfältet nedan.