Skip to Content

Att göra i Karlshamn

Att göra i Karlshamn

Vi har samlat ihop 12 tips på sevärdheter och saker att göra i Karlshamn – En charmig kusstad i Blekinge med en välbevarad och mysig stadskärna.

Karlshamn var från början känt som Bodekull och på den tiden fungerade orten som en dansk utskeppningshamn.

Efter freden i Roskilde 1658 besöktes Bodekull av svenska kung Karl X Gustav, som gav order om att anlägga en stad och flottbas. 1664 tilldelades Bodekull stadsprivilegier och två år senare 1666 fick staden sitt nuvarande namn, Karlshamn.

Idag bor det cirka 20 000 personer inom tätortsområdet och omkring 32 000 personer i Karlshamns kommun. Staden omges av vacker natur och skärgårdsmiljö med Hällaryds skärgård, även känd som Karlshamns skärgård.

Saker att göra i Karlshamn

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Karlshamn med omnejd.

Bada på Karlshamns Kallbadhus

Karlshamns kallbadhus, även känt som Väggabadet är en unik badanläggning som ligger vid Väggaparken. Här finns möjlighet till havsbad året runt med skilda herr- och damavdelningar samt en värmande bastu.

Anläggningen har öppet alla dagar i veckan förutom måndagar. Vill du bada som gäst på Karlshamns kallbadhus är det möjligt att köpa endagstagg på Ingo vid Österport på Idrottsvägen 1.

Karlshamns kallbadhus

Besök Kreativum Science Center

Kreativum är ett vetenskapscentrum i Karlshamn med en lärorik och interaktiv utställning som även låter besökare undersöka och experimentera.

Vetenskapscentret har fokus på naturvetenskap och teknik. Inne på centret finns bland annat en astronomiavdelning med rymdsimulator, en del som är dedikerad sinnen och illusioner samt ett vattenland med radiostyrda båtar och en del där man kan utforska sin reaktionsförmåga.

Barn upp till tre år går in gratis. För vuxna och barn från 12 år kostar inträdet 195 kronor och för barn mellan 4 och 11 år kostar inträdet 175 kronor.

Adress: Strömmavägen 28.

Besök Karlshamns Museum

Karlshamns museum inryms i Smithska huset och har ett antal olika utställningar som visar upp stadens historia från grundadet till nutid.

Inträdet kostar 50 kronor per person och då ingår även inträde till Punchmuseet och Skottsbergska gården.

Adress: Vinkelgatan 8.

Karlshamn museum. Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Vandra på Sternö-Boön

Stärnö är en halvö som ligger strax söder om Karlshamn och som i sin tur är sammankopplad med Boön genom en gångbro.

Tillsammans utgör de naturreservatet Sternö-Boön som bjuder in till en trevlig friluftsupplevelse med kulturhistoria. Promenadslingan på Boön är tre kilometer lång och går runt hela ön.

På Stärnö finns även ett gravröse från bronsåldern som kallas för Höga rör. Det är Blekinges största gravröse och det är b eläget på Stärnös högsta punkt.

Ta båten över till Tärnö

Tärnö är den största och yttersta ön i Hällaryds skärgård i Karlshamns kommun. Här väntar en skärgårdsidyll med möjlighet till övernattning.

Från Drakaberget får man en fin utsikt över kusten. Under sommaren går reguljära båtturer till Tärnö från Karlshamn.

tärnö

Sevärdheter i Karlshamn

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Karlshamn.

Skottsbergska gården

Skottsbergska gården är en välbevarad köpmansgård i centrala Karlshamn. Borgarhuset har bevarats i sitt ursprungliga skick och ger därmed en unik inblick i hur borgare inredde sina hem på 1700-talet.

Under sommaren är det öppet från 13:00 till 17:00. Övriga tider på året är Skottsbergska gården öppet efter önskemål. Möjlighet till guidad visning finns att boka via Karlshamn museum.

Adress: Drottninggatan 91.

Utvandrarmonumentet

Utvandrarmonumentet är ett minnesmärke i Hamnparken som skapats av Axel Olsson. Monumentet symboliserar den sydsvenska emigrationen till Amerika på 1800-talet, där tusentals personer stod och blickade ut mot havet och drömde om en ny framtid.

Personerna i monumentet föreställer Karl-Oskar och Kristina, där Karl-Oskar blickar ut mot havet och Kristina tittar bakåt i riktning mot det som paret lämnar bakom sig.

Utvandrarmonumentet i Karlshamn. Foto: Antony McAulay / Shutterstock.com

Asschierska huset

Asschierska huset är ett gammalt korsvirkeshus från 1682. Det byggdes ursprungligen som stadens rådhus och står än idag kvar vid Stortorget. Sedan 1982 har Asschierska huset varit ett byggnadsminne.

Carl Gustafs kyrka

Carl Gustafs kyrka invigdes 1702 men bygget av kyrkan påbörjades redan på 1680-talet. Kyrkan är döpt efter Karl X Gustav som grundade staden.

Carl Gustafs kyrka i Karlshamn

Klocktornet

Norr om kyrkan står ett fristående klocktorn från 1700-talet. Detta byggdes då kyrkobyggnaden inte var tillräckligt tålig för att bära kyrkklockornas vikt.

Än idag ringer kyrkklockorna ur detta klocktorn när klockan står 08:00 och 19:00.

klocktornet i karlshamn

Att göra i Karlshamn med barn

Utmana familjen i Bowling

Bowlingcenter i Karlshamn har totalt 10 banor att spela på. Klot finns i olika storlekar och för de allra minsta finns även möjlighet att använda rännskydd.

Bowlingcentret har öppet alla dagar i veckan förutom söndagar. Ordinarie pris är 190 kronor per bana i 55 min från måndag till fredag fram till klockan 17:00. På fredagkvällar och lördagar kostar det 220 kronor att bowla i 55 minuter. Vill man låna skor kostar det 10 kronor extra per person.

Adress: Pilvägen 2.

Spela minigolf på Asarums Bangolfklubb

Asarums bangolfklubb ligger cirka 10 minuter norr om stadens centrum. Här kan man spela minigolf året runt, oavsett väder då det även finns en minigolfbana inomhus.

Adress: Stenbackavägen 6, 374 53 Asarum.

Mer läsning från Blekinge


Har du fler tips på saker att göra i Karlshamn? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.