Skip to Content

Att göra i Karlskrona

Att göra i Karlskrona

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Karlskrona, Blekinges största stad som varit listad som ett UNESCO världsarv sedan 1998.

Karlskrona grundades på 1600-talet efter att Karl XI tagit beslut om att anlägga Sveriges nya marinbas på platsen. Stadens centrum är beläget på ön Trossö.

En vacker stad med intressant historia och gammal bebyggelse. Härifrån tar man sig också ut till skärgården med enkelhet.

Karlskrona nämns ofta som en av Sveriges bästa sommarstäder, men det finns alltid något kul att göra i Karlskrona, oavsett vilken tid på året som man åker hit.

Saker att göra i Karlskrona

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Karlskrona med omnejd.

Gå på Bilmuseum – Albinsson & Sjöberg

Är man intresserad av gamla bilar ska man inte missa att besöka Bilmuseum – Albinsson & Sjöberg som ligger på Östra Hamngatan 7D i Karlskrona.

Här finns ett flertal unika fordon att beskåda så som Gustav VI Adolfs Cadillac, Olof Palmes sista bil och Volvos sportbil P1900 bara för att nämna ett par stycken.

Ö-hoppa i Karlskrona skärgård

Karlskrona skärgård är den sydligaste skärgården i Sverige med 1650 öar, kobbar och skär. Varje ö har sin charm och smultronställen att upptäcka.

Båttrafiken går från Fisktorget och Handelshamnen i Karlskrona. Några mer välkända öar som kan besökas: Hasslö, Sturkö, Aspö, Tjurkö, Utklippan och Utlängan.

Gå på Marinmuseum

Marinmuseum är ett populärt besöksmål i Karlskrona där man får lära sig mer om svensk marinhistoria. Besökare kan bland annat kliva ombord på en riktig utbåt.

I vraktunneln kan man titta på ett riktigt skeppsvrak genom undervattentunneln som leder ner till botten av Östersjön där skeppsvraket ligger.

Marinmuseum brukar vara uppskattat av stora som små och utöver utställningarna finns det även ett flertal prova-på-aktiviteter. Guidade turer för alla som vill djupdyka i svensk maritimhistoria.

Marinmuseum
Bild: Imfoto / Shutterstock.com

Minigolf / äventyrsgolf på Dragsö Camping

På Dragsö Camping finns en trevlig minigolfbana med 18 hål som är en miniatyr av Karlskronas världsarv. Utmana vänner och familj och se vem som klarar av minigolfbanan med minst antal slag.

Lär dig mer om Blekinges historia på Blekinge museum

På Blekinge museum kan man lära sig mer om Blekinges historia genom en rad olika uställningar. Museet är öppet året runt från tisdag till lördag mellan 12-16 med fritt inträde.

Adress: Borgmästaregatan 21.

Fotograf: Antony McAulay / Shutterstock.com

Upplev Karlskrona Skärgårdsfest

Skärgårdsfesten i Karlskrona är en årlig sommarfestival med musik, folkliv och aktiviteter. Festivalen pågår under sex dagar. Mer information finns på Skärgårdsfestens hemsida.

Karlskrona skärgårdsfest

Följ med på guidad stadsvandring

Karlskrona turistcenter erbjuder skräddarsydda guidade turer året runt, inklusive stadsvandring genom världsarvsstaden.

Vill man uppleva det bästa av staden och lära sig något samtidigt så är en guidad stadsvandring något av det bästa att göra i Karlskrona som turist.

Sevärdheter i Karlskrona

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Karlskrona.

Drottningskärs kastell

Drottningskärs kastell är ett gammalt försvarsverk från den svenska stormaktstiden på 1600-talet. Fortet är beläget vid Aspö.

Kastellet är mycket välbevarat då det aldrig har blivit utsatt för beskjutning. Från Karlskrona tar man sig enkelt hit med färja. Inträdet till Drottningsskärs kastell är fritt.

drottningskärs kastell i karlskrona

Fredrikskyrkan

Fredrikskyrkan är en pampig barockkyrka på Stortorget. Kyrkan invigdes 1744 med Nicodemus Tessin d.y. som arkitekt. Fredrikskyrkan är generellt öppen för besökare mellan 10-16 med vissa undantag.

fredrikskyrkan

Brändaholm

Brändaholm är ett idylliskt koloniområde på Dragsö med röda stugor i enhetlig stil från 1920-talet.

Genom åren har Brändaholm prytt många vackra vykort och år efter år fortsätter turister att komma hit för att beundra denna bildsköna idyll.

Brändaholm

Amiralitetskyrkan

Amiralitetskyrkan (även känd som Ulrica Pia) är en träkyrka på Trossö som invigdes 1685. Kyrkan är en del av världsarvet och håller öppet för besökare, förutom i samband med begravningar och andra förättningar.

Amiralitetskyrkan karlskrona

Kungsholms fort

Kungsholms fort är en gammal militäranläggning som fortfarande brukas av det svenska försvaret. Under sommartid är det möjligt att komma hit på guidad tur.

Fortet är en del av världsarvet och på ön finns även ett museum där fortets 300-åriga historia skildras.

Kungsholms fort - sevärdhet i Karlskrona

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan invigdes 1709 och är även känd som Tyska kyrkan. Precis som med Fredrikskyrkan var det Nicodemus Tessin d.y. som ritade kyrkobyggnaden.

Trefaldighetskyrkan räknas som en av de främsta bland romersk barock i Sverige.

trefaldighetskyrkan karlskrona
 

Att göra i Karlskrona med barn

Äventyrsdag på Boda Borg

Boda Borg bjuder in till ett äventyr med utmaningar för alla åldrar. Questarna, som rummen kallas för kan jämföras med Fångarna på fortet. En kul aktivitet för hela familjen.

Adress: Arenavägen 11.

Besök Barnens gård

Barnens gård ligger i Lyckeby strax utanför Karlskrona. Här väntar ett heldagsäventyr för hela familjen med vattenland, lekland och djuren på bondgården.

Förutom lek på land och i vatten kan barnen prova på bondgårdslivet och träffa några av våra vanligaste lantdjur.

Mer läsning från Blekinge


Har du fler tips på saker att göra i Karlskrona? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Björn Holgersson

Monday 15th of May 2023

När på Aspö, besök Museum för Rörligt Kustartilleri. Ett av de museer i Sverige som utgör Sveriges Militärhistoriska Arv

Gustaf Nilsson

Sunday 14th of May 2023

Ni missade Glassiären i Karlskrona.

Med årligen 250 000 besökare på det halvår dem har öppet.

Människor åker ofta till Karlskrona endast för att besöka dem!

Alex Waltner

Sunday 14th of May 2023

Hej Gustaf, tack för tipset!