Skip to Content

Brändaholm

Brändaholm

Brändaholm är ett idylliskt koloniområde i Blekinge. Dessa röda stugor har blivit till en välkänd sevärdhet i Karlskrona som också har prytt många vykort genom åren.

Totalt finns det 45 röda stugor med vita knutar. Ingen stuga är större än 32 kvadratmeter. De små trädgårdarna är prydligt skötta och många av stugorna har en flaggstång med svenska flaggan hissad.

Brändaholm i Blekinge-3

Brändaholms kolonistugor

Något som är unikt med Brändaholm är den enhetliga stilen på kolonistugorna med gemensam utformning, storlek och färgsättning.

Det är ytterst sällan som en kolonistuga kommer ut till försäljning på Brändaholm. För att äga en stuga är det dessutom ett krav på att vara mantalsskriven i Karlskrona kommun.

Vanligtvis går stugorna vidare i arv till barn eller släktingar. Försäljning sker i stort sett bara när arvingarna inte är mantalsskrivna i kommune och därmed inte kan ta över kolonistugan.

Försäljningspriser genom åren

År 2022 såldes en stuga för 2 miljoner kronor och samma år såldes även en annan stuga för strax över 2,4 miljoner kronor.

Dessförinnan såldes en stuga för 1,65 miljoner år 2018 och år 2017 såldes en annan stuga på Brändaholm för 1,85 miljoner kronor.

Historia

Det var på 1920-talet som kolonistugeområdet började att bebyggas. Den första stugan uppfördes som en protest mot kommunen, som ville plantera träd på holmen.

Något byggnadstillstånd fanns dock inte, men efter tolv timmars arbete hade fem man rott ut med båt till Dragsö och byggt Brändaholms första stuga. Detta ledde till stor uppmärksamhet i staden och den lokala byggnadschefen krävde att stugan skulle rivas.

Som tur är lyckades ägaren och andra lokalbor med att övertyga beslutsfattarna om att införa ett område med koloniträdgårdar.

Fotograf: Taljat David / Shutterstock.com

Tre år senare erbjöds 37 kolonilotter till försäljning via Dragsö koloniförening. Då fick Karlskronabor möjligheten att köpa en relativt billig fastighet för avkoppling under helger och högtider.

De som då köpte sina kolonilotter på Brändaholm kunde nog knappast förutspå att kolonistugeområdet skulle bli rikskänt och otroligt eftertraktat.

Hitta hit

Brändaholm ligger på Dragsö i Karlskrona. Från centrum tar det cirka 35 minuter att gå till fots alternativt 10 minuter på cykel eller 7 minuter med bil.

Det är även möjligt att ta buss nummer 1 till Saltö och sedan gå därifrån till Dragsö via Dragsövägen.

Brändaholm utsikt

Har du också besökt Brändaholm i Karlskrona? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet.