Skip to Content

Att göra i Stenungsund

Att göra i Stenungsund

Vi har samlat ihop 10 tips på sevärdheter och saker att göra i Stenungsund En stad i Bohuslän som är belägen vid Västerhavet. i Västra Götalands län

Saker att göra i Stenungsund

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Stenungsund med omnejd.

Kulturvandring på Stenungsön

Stenungsön är den näst största ön i Stenungsunds kommun. Sedan mitten av 1800-talet har ön varit en populär badort som lockat välbärgade stadsbor.

På ön finns en utmarkerad kulturvandringsled där man bland annat passerar Villa Vanahem och Villa Skogshyddan samt Badviken Hawaii och Villa Solbacken.

Fika på Farmor Gretas

Farmor Gretas Bageri och Konditori har två olika caféer i Stenungsund, den ena är Café Oasen och den andra är Gretas Brödbutik & Café.

Vill man ha en god bakelse är utbudet störst på Café Oasen. Recepten bakom bröden och bakverken är samma traditionella recept som Farmor Greta använde sig av.

Adress: Östra Köpmansgatan 12 (Gretas brödbutik) och Strandvägen 7 (Café Oasen).

Spela golf

Stenungsunds Golfklubb ligger i Spekeröd cirka 10 min söder om staden. Här finns en korthålsbana samt en trevlig 18-hålsbana med öppet landskap som passar både nybörjare och proffs.

Ät genuin italiensk mat på Trattoria Alberobello

Trattoria Alberobello drivs av italienare från regionen Apulien. Här serveras genuin italiensk mat som är gjord med kärlek på kvalitetsråvaror.

Adress: Doterödsvägen 3.

Besök Norums Holme

Norums Holme ligger på bekvämt cykelavstånd söder om Stenungsund. Det är en mysig liten ö med vacker natur som kan nås till fots via en konstgjord pir.

Härifrån får man en fin utsikt över Hakefjorden. Under året är det även många olika fågelarter som syns till på ön.

Sevärdheter i Stenungsund

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Stenungsund.

Tjörnbron

Tjörnbron är ett välkänt landmärke som förbinder Stenungsund med ön Tjörn. Bron går över Askeröfjorden och har en höjd som totalt uppgår till 113,6 meter över havet.

Stenungsunds kapell

Stenungsunds kapell invigdes 1927 och ligger i Stenungsunds gamla stadsdel. En vacker kyrkobyggnad i vitmålat trä.

Kapellet byggdes då invånarna på Stenungsön och Stora Askerön önskade kortare avstånd för kyrkobesök, då det var närmre till Stenungsund än till Norums kyrka som innan dess var närmsta kyrkobyggnad.

Adress: Kyrkvägen 7B.

Mariagården

Mariagården byggdes på 1700-talets andra halva. Hustypen är sannerligen ovanlig i Bohuslän och 1989 blev Mariagården förklarat som byggnadsminne.

Gården ligger i det som tidigare var Stenunge by, som finns omnämt sedan medeltiden. Under sommarhalvåret blomstrar Mariagårdens trädgård och gör det till en oas i Stenungsund.

Adress: Mariavägen 1.

Att göra i Stenungsund med barn

Besök Molekylverkstan

Molekylverkstan, även känt som Stenungsunds Science Center är ett kul ställe att besöka för att lära sig mer om kemiska processer.

Det drivs av fem kemiföretag som är världsledande i syfte att väcka nyfikenhet och förklara olika fenomen, för både barn och vuxna.

Adress: Fregatten 3 (inne i Kulturhuset Fregatten).

Åk skridskor på Stenungsund Arena

Inne på Stenungsunds Arena finns en fin ishall där stadens konståkningsklubb och hockeyförening håller till. Ishallen är öppen för allmänheten under särskilda tider alla dagar i veckan förutom onsdagar och lördagar

Adress: Nösnäsvägen 2.


Har du fler tips på saker att göra i Stenungsund? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Sara

Sunday 22nd of October 2023

Det finns massor att göra i stenungsund! Hyra kajak, sup eller cykel på surfviken. Besöka historiska Mariagården. Stor fin lekplats utanför kulturhuset. Äta god glass på fikahuset

Petra

Sunday 26th of March 2023

Bowla på Boost Bowling i Arenan