Skip to Content

Kungsklyftan i Fjällbacka

Kungsklyftan i Fjällbacka

Kungsklyftan är en ikonisk sevärdhet I Fjällbacka som lockar besökare från hela landet och även utländska turister. Klyftan går genom Vetteberget och bjuder på en spännande friluftsupplevelse i Bohuslän.

På 80-talet användes Kungsklyftan som inspelningsplats för delar av Ronja Rövardotter. I filmen är platsen känd som Vargklämman. Det finns en del myter som kopplar samman platsen med Helvetesgapet, men det stämmer inte, utan Helvetesgapet är inspelat vid Predikstolen i Sörknattens naturreservat.

Kungsklyftan
Kungsklyftan med den berömda stenen som kilats fast mellan klyftan. Foto: Emily Marie Wilson/Shutterstock

Kungsklyftan fick sitt namn efter att kung Oscar II besökt platsen. Under hans besök skrev han sin namnteckning på bergväggen samt dagens datum och årtal. Innan det kungliga besöket var klyftan känd som Ramneklovan, men efter det kungliga besöket fick klyftan sitt nuvarande namn.

Kungsklyftan nås via branta trappor från Ingrid Bergmans Torg i centrala Fjällbaka. I början av trappstegen finns en port där det även står ”Kungsklyftan” tillsammans med en skylt på olika språk som meddelar att vandringen sker på egen risk.

Vägen till Kungsklyftan
Vägen till Kungsklyftan. Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Har man tittat på Ronja Rövardotter så känns det nästan som att man själv blivit en karaktär i filmen när man promenerar genom klyftan som kantas av höga klippväggar.

Lukten från det fuktiga berget och den kyliga luften förstärker känslan av att man har hamnat i Astrid Lindgrens sagovärld med rövare.

Kungsklyftan i Vetteberget
Kungsklyftan i Vetteberget. Fotograf: Wirestock Creators/Shutterstock

Höjdpunkten för många besökare är att ställa sig under de väldiga klippblocken som kilats fast mellan klippvägarna. En populär fotoplats där många tar en bild som minne av sitt besök.

Kungsklyftan i Vetteberget
Kungsklyftan i Vetteberget. Foto: Photosbypatrik/Shutterstock

Kungsklyftan är en spännande plats för hela familjen att utforska och fascineras av. För visst är det fantastiskt att naturen har skapat och format denna klyfta under en lång period.

Fortsätter man vidare genom klyftan kan man fortsätta stigningen uppåt via trappor som leder upp till toppen av Vetteberget. Härifrån får man en vacker utsikt över staden och havet.

Utsikt över Fjällbacka från Vetteberget
Utsikt över Fjällbacka från Vetteberget. Foto: Walkingmap/Shutterstock

Om det inte är allt för blåsigt så är det en trevlig plats för en välsmakande fikapaus. Njut av något gott att äta och dricka samtidigt som ni tar in de fina vyerna från Vetteberget.

Utsikt över Fjällbacka från Vetteberget
Utsikt över Fjällbacka från Vetteberget. Foto: Walkingmap/Shutterstock

Hitta hit

Kungsklyftan är belägen i Fjällbacka, Bohuslän. Själva klyftan nås via trappor från Ingrid Bergmans torg, som ligger nära hamnen och Stora Hotellet i Fjällbacka.