Skip to Content

Marmorbassängen på Hållö

Marmorbassängen på Hållö

Marmorbassängen är en vacker badvik på ön Hållö utanför Smögen i Bohuslän som är särskilt känd för sitt kristallklara vatten med härliga nyanser av turkos, grönt och blått.

Det känns nästan som att man hamnat någonstans i Medelhavet när man kommer fram till Marmorbassängen på Hållö. En naturskön plats som bland annat påminner om den välkända stranden Sarakiniko på ön Milos i Grekland.

Marmorbassängen nås enkelt från Smögen eller Kungshamn, antingen med egen båt eller via Hållöfärjan och Hållöexpressen.

Marmorbassängen Hållö Smögen

En populär badplats

Att många turister vallfärdar hit är kanske inte så överraskande, med tanke på hur vackert det är och det faktum att badviken ligger endast 10 minuter med båt ifrån Smögen, som är ett av Sveriges mest välbesökta resmål.

Marmorbassängen har även fått stor spridning i sociala medier de senaste åren. Bland annat har den svenska resebloggaren Swedish Nomad och resemagasinet Vagabond gjort reportage härifrån.

Under högsäsong är det många som åker hit på dagsutflykt från Smögen. Då gäller det att vara tidigt på plats ifall man vill njuta av Marmorbassängen utan att behöva dela den med många andra besökare.

Trots att det är en välbesökt plats under juli och augusti är det ändå värt ett besök. För det är utan tvekan en av Sveriges finaste badplatser.

Färgen på vattnet skiftar beroende på hur solens strålar och som allra vackrast är det därför när solen skiner och framhäver färgen på vattnet i kontrast till de ljusa klipporna.

Foto: Anna in Sweden / Shutterstock.com

Tips inför besöket

Kom hit tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen för att uppleva platsen med färre besökare.

  • Ta med vatten, dryck och snacks. 
  • Ha på dig bra skor vid promenad (ej flip flops).
  • Ta med handduk och ombyteskläder.
  • Håll extra koll på barnen i vattnet.
  • Var medveten om att det kan vara många besökare i juli och augusti.
  • Strosa runt på ön och upptäck det karga men växtrika landskapet.

Mat & dryck

Under sommarmånaderna finns försäljning av dryck och glass på vandrarhemmet Utpost Hållö.

Vägbeskrivning

Med Hållöfärjan når du enkelt Hållö från Smögen och från Kungshamn avgår Hållöexpressen. Vid ankomst fortsätter du upp till Hållö fyr och fortsätter sedan förbi fyren och snett uppåt västerut.

Från Hållö fyr tar det cirka 10 minuter att gå till Marmorbassängen. Längs vägen passeras stora stenblock och det är därför ingen bra idé att gå dit i flip flops.

Fyren på Hållö

Egen båt

Hållö ligger söder om Smögen och Marmorbassängen är belägen på vänster sida av fyren. Ankarplats finns i början av badviken för besökare som ankommer med egen båt.

Andra sevärdheter i Bohuslän


Har du besökt Marmorbassängen på Hållö? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.