Skip to Content

Pärlane strand

Pärlane strand

Pärlane strand är en vacker sandstrand på Bohus-Malmön i Bohuslän. En tvillingstrand med utlandskänsla när solen skiner och framhäver den vackra färgen på det kristallklara vattnet och den vita finkorniga sanden.

I folkmun kallas stranden för Pärlan och hit vallfärdar turister under sommarmånaderna för sol och bad. Pärlane strand ligger inom gångavstånd från centrum på ön.

Många passerar även stranden i samband med att de vandrar Kuststigen, som har en etapp som går runt Bohus-Malmön.

Kom hit under låg- och mellansäsong ifall du vill njuta av den vackra miljön utan att stranden är full med andra turister. Åker du hit under juli och augusti bör du åka tidigt för att få en plats på Pärlane strand.

Vattentemperaturen är behaglig under sommaren och särskilt då den högra delen av Pärlanestranden som har ett mer skyddat läge och därför någon grad varmare i vattnet.

Den vänstra delen av stranden ligger mer öppet, vilket sänker vattentemperaturen något.

När solen lyser är det verkligen sagolikt vackert. Det kristallklara vattnet skimrar i olika nyanser av turkos, grönt och blått.

Att Pärlane strand nämns som en av Sveriges vackraste stränder är kanske inte så överraskande när man ser bilder från platsen, men ändå är den relativt okänd i större delen av Sverige.

Det finns ingen mat & dryck till försäljning och inte heller några solstolar eller parasoll att hyra. Ta med egen brassestol och parasoll ifall du vill ha skugga på Pärlanestranden.

Vi rekommenderar därför att man tar med sig egen mat & dryck, alternativt att detta inhandlas på den lokala mataffären innan besöket.

Pärlanestranden

Utanför högsäsong är det få besökare som tar sig hit. Det är inte ovanligt att få stranden helt för sig själv i maj eller september.

Tvillingstranden har även likheter med andra stränder utomlands. Pärlane strand påminner nämligen om den världsberömda stranden på ön Koh Nangyuan och Porto Timoni på Korfu.

pärlane strand

Vägbeskrivning

Pärlane strand ligger vackert undangömd längs Kuststigen på Bohus-Malmön. Stranden ligger på gångavstånd från centrum och det lokala vandrarhemmet Bohus-Malmöns pensionat.

Allra lättast är kanske att gå ner vid Kattesandsvägen och Kyrkogårdsviken. Följ därefter Kuststigen bort från centrum så hamnar du på den spångade gångvägen på bilden nedan.

Bilfärja till Bohus-Malmön

Befinner du dig på fastlandet behöver du först ta bilfärjan över till Bohus-Malmön. Bilfärjan avgår från Tullboden med regelbundna avgångar från 05:00 till 21:00.

Det är gratis att åka över med bilen båtfärden tar cirka 8 minuter. Har du Google Maps är det rekommenderat att skriva in Pärlane på kartan för exakt vägbeskrivning.

Vägbeskrivning Pärlane strand

Parkering

Pärlane strand har ingen särskild parkering. Inne i centrum vid den lokala mataffären finns en parkering med avgift. Kommer du hit under högsäsong kan det vara problem med att hitta parkeringsplats.

Lokalbefolkningen har uttryckt en oro över att en del besökare tar upp parkeringsplatserna vid den lokala kyrkogården.

Kuststigen

Kuststigen går runt hela Bohus-Malmön och en av höjdpunkterna är just ett stopp vid Pärlane strand. Detta är också en av de vackraste etapperna på leden.

Hela sträckan är cirka 10,5 kilometer och tar cirka 4-5 timmar att vandra.

Andra sevärdheter i närområdet


Har du besökt Pärlane strand på Bohus-Malmön? Dela gärna något från din upplevelse i kommentarsfältet nedan!

bengt-göran wahlberg

Tuesday 21st of March 2023

Såå fint..ska jag åka dit när vårsolen börjar värma. Har vänner som körde dumpers i stenbrottet...en titt där också...