Skip to Content

Uddevallabron

Uddevallabron

Uddevallabron är en 1712 meter lång motorvägsbro som går över Byfjorden mellan Sunningen och Sund, strax utanför Uddevalla i Bohuslän.

Bron är av typen snedkabelbro med en bredd på 23,3 meter. Uddevallabrons högsta punkt utgörs av två pyloner som mäter 149 meter.

Uddevallabron har varit i trafik sedan 2000 och är en del av Europaväg 6 (E6) som går från Kirkenes i Norge till Trelleborg i Skåne via Göteborg och Malmö.

Fakta om Uddevallabron

Uddevallabron är en av Sveriges längsta broar med sin totala längd på 1712 meter. Av alla motorvägsbroar i landet är det endast Öresundsbron som har en längre vägsträcka.

Total längd1712 meter
Bredd23,3 meter
Höjd149 meter
KonstruktionstypSnedkabelbro
Längsta spann414 meter
Segelfri höjd51 meter
Byggstart1997
Färdigställd2000
Öppningsdatum19 maj 2000
TrafikslagBiltrafik
Antal vägbanor2

Denna bro går även under namnet Sunningesundsbron, även om Uddevallabron är betydligt mer vanligt i folkmun. Det tog tre år att bygga Uddevallabron med byggstart 1997 och invigning år 2000.

Uddevallabron på natten

Särskilt vackert är det vid soluppgång eller solnedgång. Under kvällstid lyser Uddevallabron upp och blir då till ett vackert motiv på kvällshimlen.

Har man en passion för fotografi kan det även vara läckert att försöka fotografera solen mellan brons olika pelare och pyloner.

Beroende på årstid hamnar solen på olika lägen, vilket kan bli till fantastiska motiv.

Uddevallabron har två vägbanor med två filer på vardera sida. I samband med kraftiga vindar kan bron stängas tillfälligt då det blir riskabellt för trafikanter att passera.

Under vintertid kan det bildas is på brokablarna, vilket utgör en annan risk för trafikanter när isen tinar. Bron stängs tillfälligt ner när det finns risk för att is ska falla ner på passerande fordon.

Köra bil över Uddevallabron

En annan vacker vy över Uddevallabron får man när man åker förbi med båt. Bron har en segelfri höjd på 51 meter, vilket gör det till en av Sveriges högsta broar utifrån segelfri höjd.

Båt som passerar Uddevallabron

Uddevallabrons pylar utgör den högsta punkten på bron med en höjd som uppgår till 149 meter. Bron har en längsta spännvidd på 414 meter, vilket gör det till en av Sveriges längsta broar utifrån spännvidd.