Skip to Content

Att göra i Dalarna

Att göra i Dalarna

Dalarna är ett landskap som för många är synonymt med sinnebilden av Sverige. Här finns ett starkt kulturarv med gamla traditioner som bevarats tillsammans med vacker natur och mysiga orter.

Vi har samlat ihop 18 sevärdheter och aktiviteter i Dalarna som kan vara en bra start för dig som besöker landskapet för första gången, eller som vill upptäcka något nytt.

Sevärdheter i Dalarna

Njupeskär

I Fulufjället nationalpark ligger ett av Sveriges högsta vattenfall. Njupeskär har en fallhöjd på 93 meter och bjuder på en storslagen upplevelse.

Vägen dit är spångad och tillrättalagd från parkeringen, vilket gör det relativt lättillgängligt. Njupeskär är en vacker plats året om och under vintern fryser vattenfallet till is.

Njupeskär vattenfall i Fulufjället nationalpark.

Världens största dalahäst

I Avesta kan du se världens största dalahäst, med en höjd på hela 13 meter och en vikt på 67 ton. Dalahästen står intill köpcentret där riksväg 70 och 68 möts.

Vägbeskrivning i Google Maps

Dalahästen i Avesta, som är världens största dalahäst.

Öster silvbergs gruva

Öster Silvbergs gruva är en före detta silvergruva där man utvunnit silver sedan 1400-talet och möjligtvis längre än så.

Numera lockar den nedlagda gruvan besökare från hela landet tack vare sin turkosa färg på vattnet. Det är inte rekommenderat att bada här, men det är likväl en vacker plats att besöka.

Öster Silvbergs gruva. (Foto: Magnus Binnerstam/Shutterstock).

Städjan

Städjan är den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet med en höjd på 1131 meter över havet.

Toppturen är cirka 6 kilometer lång enkel väg och i normaltakt tar vandringen cirka 4-5 timmar att genomföra. Turen börjar då ifrån Nipfjällets sommarparkering.

Städjan med sitt vulkanliknande utseende. (Foto: B.Forenius/Shutterstock)

Carl Larsson-gården

Carl och Karin Larsson var ett välkänt par inom inredning och deras hem, Lilla Hyttnäs i Sundborn har blivit en ikon för svensk inredning.

Boka en guidad visning av Sveriges mest omtalade hem och upptäck denna idyllisk plats i mysiga Sundborn, som ligger 14 km nordost om Falun.

Lilla Hyttnäs. (Foto: Carl Larsson-gården)

Falu Gruva

Falu koppargruva har varit listad som ett världsarv i Sverige sedan 2001. Genom historien har gruvan haft en mycket viktig roll för Sveriges ekonomi och landets utveckling.

Besökare är välkomna att följa med ner i gruvan på en guidad rundvisning. Under gruvturen kommer man ner till ett djup på 67 meter under marknivå.

Falu gruva

Nils Olsson Dalahästar

I Nusnäs kan du besöka den anrika dalahästfabriken som startades av Bröderna Olsson 1928. Besökare är välkomna att kika in och se hur det går till när dalahästarna tillverkas.

I souvenirbutiken finns sedan ett stort antal dalahästar att välja mellan samt dalatuppar och dalagrisar.

Dalhalla

Dalhalla är en utomhusarena som är belägen i ett gammalt kalkbrott, strax norr om Rättvik. Här hålls ett flertal konserter och uppträdanden varje år där kalkbrottet bjuder på en alldeles särskild akustik.

Dalhalla
Dalhalla. (Foto: Per-Boge / Shutterstock.com)

Ornässtugan

Ornässtugan är en historisk sevärdhet i Dalarna där samma utställning har visats sedan 1758. Men vad är egentligen så speciellt med denna timmerbyggnad?

Jo, det var här som Gustav Vasa blev förrådd och tvingades att fly ut genom dasset. Dessutom är Ornässtugan ett enastående exempel på timmerbyggnadskonst från medeltiden.

Aktiviteter i Dalarna

Besök tomteland

Tomteland är en nöjespark på Gesundaberget utanför Mora där man har byggt upp olika sagovärldar. I tomtebyn bor tomten och tomtebor som man kan hälsa på året runt.

Sedan finns även Draklandet, Älvornas rike och sagoslottet. Reser man med barn är ett besök till Tomtelandet något av det bästa som finns att göra i Dalarna.

Adress: Gesundabergsvägen 80, 792 90 Sollerön.

Tomteland utanför Mora. (Foto: Shevchenko Andrey/Shutterstock)

Vandring & friluftsliv

I Dalarna finns det vandringsleder som passar alla, oavsett om man önskar en kortare eller längre vandring.

Några vandringsleder och vandringsområden som är extra värda att nämnas är Vildmarksleden, Enåns dalgång, Pilgrimsleden i Hedemora, Romboleden, Grövelsjön, Nipfjället och Siljansleden.

Utsikt från trappan som leder upp till Lillnipen på Nipfjället i Idre.

Fira midsommar

I Dalarna firas det midsommar på traditionellt vis med midsommarstång och folkdans på många platser. Större midsommarfiranden hålls bland annat i Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och i Falun.

Resandet av midsommarstången i Orsa. (Foto: Magnus Binnerstam/Shutterstock)

Åk skidor

I Dalarna finns ett flertal skidanläggningar, inklusive Romme Alpin, Idre Himmelfjäll, Lugnet i Falun, Tandådalen, Hundfjället, Säfsen och Kläppen m.fl.

Dessutom finns det goda möjligheter till längdskidåkning med ett flertal skidspår att välja mellan runtom i landskapet.

Besök Classic Car Week i Rättvik

Varje år samlas tusentals bilentusiaster från hela Sverige och andra länder i Rättvik för att titta på veteranfordon av olika slag.

Under en vecka åker folk runt i sina gamla veteranbilar samtidigt som det hålls marknad, tävlingar och olika aktiviteter i staden.

En grön Chevy Belair 1957. (Foto: BrunoK1/Shutterstock.com)

Gå på spelmansstämma

Dalarna är det landskap som har flest antal folkdräkter och det råder heller ingen brist på folkmusiker.

Varje år arrangeras ett flertal spelmansstämmor runtom i Dalarna, bland annat Leksands spelmansstämma, Bingsjöstämman, Orestämman, Östbjörkastämman och Bodastämman.

Spelmanslag klädda i folkdräkter. (Foto: Magnus Binnerstam/Shutterstock.com)

Delta i Vasaloppet

Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Tävlingen hålls till minne av Gustav Vasas flykt från Mora till Sälen.

Vasaloppet startar i Sälen och går sedan 90 kilometer via bland annat Smågan, Risberg, Oxberg och Eldris innan man slutligen når Mora som är tävlingens slutmål.

Vasaloppet. (Foto: Michael715/Shutterstock.com)

Bestig Storvätteshågna – Dalarnas högsta berg

Storvätteshågna är det högsta berget i Dalarna med en höjd som når 1204 meter över havet. Från Grövelsjöns fjällstation är det cirka 2 mil att vandra tur och retur.

Storvätteshågna, Dalarnas högsta berg. (Foto: Rotsee, CC BY-SA 4.0)

Besök dansbandsveckan i Malung

Dansbandsveckan i Malung arrangeras varje år vecka 29. Här samlas omkring 100 000 besökare för att njuta av svensk dansbandsmusik och en härlig stämning.

Musikfestivalen blir till en riktig folkfest med både dans och musik. Biljett kan köpas till valfri kväll eller inträde som gäller för hela veckan.

Dansbandsveckan i Malung. (Foto: Pressbild)

Att göra i Dalarna med barn

  • Besök Tomtelandet
  • Ät middag på Diner 45 i Rättvik
  • Besök Leksands sommarland
  • Sommarrodel vid Rättviksbacken
  • Besök Avesta visentpark

Har du fler tips på sevärdheter och saker att göra i Dalarna? Dela gärna egna tips i kommentarsfältet nedan.

Johanna

Wednesday 29th of May 2024

Så mycket fantastiskt att uppleva!

Ett besök på Dalarnas museum mitt i Falun är en perfekt introduktion till allt detta! Mängder av dräkter, Dalahästar, dalmålningar och till och med en utställning full med elgitarrer!

Bengt-Olof Hedlund

Saturday 26th of August 2023

Husbyringen. Hedemora kommun. En heldags rundresa i naturens och kulturens spår. Från den tidiga medeltidens administrativa center till medeltida klostret. Vidare industriell historia såsom krut-tillverkning, gruvdrift och järnhantering m.m.

Anneli Backlund

Sunday 27th of August 2023

@Bengt-Olof Hedlund,

Husbyringen runt kan jag verkligen varmt rekommendera, så mycket intressant historia och vacker natur. Vi var där förra året med Dalarnas bästa guide som hette Bengt- Olof 👍🤩

Sara Ejnefjäll

Wednesday 21st of June 2023

Sälen har mycket att erbjuda med eller utan barn, cykling, höghöjdsbana, rodel, summer ski, äventyrsbad, vandring m.m.

Bosse Bjerner

Tuesday 20th of June 2023

Besök Långbryggan och Kyrkstallarna i Rättvik.

Guntram

Monday 19th of June 2023

I Mora finns Anders Zorn museet och Vasaloppet museet. På vägen till Sundborn finns Linnés Bröllopsstuga. De är mina rekommendationer.