Östra Silvbergs gruva är en av Sveriges äldsta gruvor. Här utvanns silver med sin storhetstid på 1400-talet. Nuförtiden är det främst gruvans turkosa vatten som lockar besökare.
Östra Silvbergsgruvan ligger strax utanför Säter i Dalarna. Gruvan har ett djup på hela 220 meter och det stora gruvschaktet är numera helt vattenfyllt.

Under sommartid är Östra Silvberg ett populärt utflyktsmål i Dalarna. Många åker hit för att fotografera och njuta av den vackra naturen med det reflekterande vattnet som skimrar i turkos färg.
Här finns även flera bord och grillplatser där man kan slå sig ner för att äta och dricka något gott i en naturskön omgivning med ett unikt landskap.

Bad på egen risk
Östra Silvberg är ingen officiell badplats och kommunen tar därför inga vattenprover. Dock finns det mycket som talar för att vattnet kan vara skadligt och att besökare inte bör ta sig ett dopp här.
År 2015 upptäcktes bland annat ett antal tunnor på gruvschaktets botten med misstänkt kemikalieinnehål samt ett tiotal bilar.

En vacker plats i Dalarna
Trots att det inte är rekommenderat att ta sig ett dopp vid Östra Silbergs gruva är det alltjämt en vacker plats i Dalarna.
Det turkosa vattnet med sina klara reflektioner är magiskt att se med egna ögon. Även skogen som omger det stora gruvschaktet bjuder in till en rofylld promenad.

Vägbeskrivning
Östra Silvbergs gruva är belägen cirka 1 mil väster om Säter i Dalarna och finns utplacerad i Google Maps – https://goo.gl/maps/pHWDFekPd14NqkVD9.
Från centrala Säter tar det cirka 11 minuter att köra till silvergruvan med bil. Vid ankomst finns en större parkeringsplats på grus som ligger cirka 100 meter från gruvschaktet.

Dykning
I modern tid har det gamla gruvschaktet blivit en populär plats för dykare. Sedan 2017 har en årlig expedition gjorts av dykguiden Erik med syfte att undersöka och dokumentera gruvan.

Historia
Östra Silvberg nämns för första gången i skrift år 1483. I området har det påträffats elva hyttor för silversmältning. Totalt har det framställts 91,3 kilo silver mellan åren 1630 och 1920.
Storhetstiden för Östra Silvbergs gruva var på 1400-talet och även i början på 1500-talet. Silvermalmen började att ta slut på 1580-talet och i samband med detta så minskade även brytningen av silver.
På 1700-talet köptes gruvan av Fredrik Rothoff och Adolph Christiernin som då trodde att det fanns stora mängder guld att utvinna, något som inte visade sig stämma.

Under slutet av 1700-talet och cirka 100 år framåt i tiden bröts det främst svavelkis i Östra Silvberg. Gruvverksamheten stängdes ner på slutet av 1800-talet och i samband med detta vattenfylldes Öster Silvbergs gruva.
Under en kort period mellan 1915 och 1920 tömdes gruvan på vatten för brytning av svavelkis och zinkmalm. Det tog cirka två år att tömma gruvan på vatten.

S:t Nicolai kapell och ödekyrkogård
Ödekyrkogården och St Nicolai kapell ligger i anslutning till Östra Silvbergs gruva. Endast två gravar finns bevarade på den gamla kyrkogården.
På 1940-talet restaurerades kyrkogården och samtidigt tog man fram kapellgrunden och gravkullen. Här vilar bland annat brukspatronen Jonas Arnberg (1722-1795).
I Dalarnas museum förvaras altarskåp och träskulpturer från 1400-talet som tidigare fanns i Sankt Nicolais kapell vid silvergruvan.
Andra sevärdheter i Dalarna
- Falu koppargruva
Har du besökt Östra Silvbergs gruva i Dalarna? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.