Skip to Content

Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud är en välkänd sevärdhet i Dalsland där järnväg, vattenväg och landväg möts. En unik akvedukt från 1800-talet som är tillverkad i plåt.

Akvedukten i Håverud hänger fritt över forsen med både järnvägsbro och landsvägsbro ovanför. Det är minst sagt ett spektakulärt bygge som skiljer sig från andra typer av akvedukter.

Akvedukten Håverud
Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

På 1800-talet gjordes planer för att bygga ihop Dalslands sjösystem till en kanal. Men den forsande älven och de branta klippväggarna gjorde att det inte verkade möjligt.

Som tur är hade Sverige en erfaren och kunnig kanalbyggare i Nils Ericson, som också blev ingenjör för projektet. Hans idé var banbrytande och gick ut på att transportera båtar över forsen i en ränna gjord av plåt.

Nils Ericsson ingenjör Akvedukten i Håverud
Nils Ericsson – ingenjör Akvedukten i Håverud

De flesta akvedukter i världen är byggda som romerska stenvalvsbroar, med eller utan överbyggnad av gjutjärnsrännor, men där skiljer sig alltså Håveruds akvedukt då den är gjord i plåt.

Plåtrännan är 33,5 meter lång och har totalt 33 000 nitar som sammanfogats. Än idag är det samma nitar som håller ihop plåtrännan som när Dalslands kanal och akvedukten i Håverud invigdes år 1868 av kung Carl XV.

Ingen av bultarna har behövts bytas ut och där kan man verkligen snacka om kvalitetsbygge. Svensk ingenjörskonst när den är som bäst!

Fakta om Akvedukten i Håverud

  • Färdigställd: 1868.
  • Ingenjör: Nils Ericson (bror till John Ericson).
  • Landskap: Dalsland.
  • Län: Västra Götalands län.
  • Längd: 33,5 meter.
  • Antal nitar: 33 000.

Ungefär 250 000 personer besöker akvedukten i Håverud varje år, vilket gör det till Dalslands mest besökta turistattraktion.

Akvedukten håverud dalsland

Dalslands kanal vid Håverud

Akvedukten i Håverud är den stora stjärnan som lockar besökare från hela världen, men det är även möjligt att åka på båttur mellan Håverud och Bengtsfors med kanalbåtarna M/S Storholmen, M/S Dalslandia och M/S Nils. Ericson.

Turen startar i Håverud och går sedan via akvedukten och slussarna till Bengtsfors. Därifrån finns sedan en rälsbuss som tar besökare tillbaka till Håverud.

Foto: Simlinger / Shutterstock.com

En trevlig tur längs Dalslands kanal där man får se och uppleva hur slussarna fungerar.

Foto: Alexanderstock23 / Shutterstock.com

Kanalmuseet

Kanalmuseet i Håverud har funnits i drygt 50 år och här får du som besökare en chans att fördjupa dig i allt som handlar om Dalslands kanal..

Entréavgift är för näravrande 50 SEK för vuxna med rabatter för seniorer. Barn upp till 16 år går in gratis på Kanalmuseet i Håverud.

Kanalmuseum Håverud
Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Vägbeskrivning

Akvedukten i Håverud ligger i centrala Håverud vid Kanalmuseet och Dalsland Center. Parkering finns inom gångavstånd på Upperudsvägen 2.

Andra sevärdheter i Dalsland

  • Baljåsen
  • Högsbyns hällristningar
  • Tresticklan nationalpark
  • Eds Mc- och Motormuseum

Har du besökt Akvedukten i Håverud? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.