Skip to Content

Blå Lagunen på Gotland

Blå Lagunen på Gotland

Blå Lagunen är en välkänd sevärdhet på Gotland som lockar tusentals badsugna besökare varje sommar för att bada i turkost vatten som är kristallklart.

Badplatsen är belägen i ett gammalt kalkstensbrott som ligger på norra Gotland vid Bästeträsk naturreservat. Från Visby tar det cirka 50 minuter att köra hit.

Färgen på vattnet i Blå Lagunen på Gotland är helt magisk när solen lyser. Då skimrar vattnet i grönt, turkost och blått. Färgerna är något dämpade när molnen skymmer solen.

Det gamla kalkstensbrottet är registrerat som ett EU-bad, vilket innebär att det är en officiell badplats där man tar kontinuerliga vattenprover under året.

Kommunen tar regelbundet vattenprover under badsäsongen för att säkerställa att det inte förekommer skadliga bakterier. I flera år har vattenkvaliten varit av utmärkt kvalitet.

Blå Lagunen är en populär badplats på Gotland och under sommarmånaderna är det många besökare som åker hit för sol och bad. I snitt är det över 200 besökare om dagen under sommaren.

I maj, juni och september är det generellt färre besökare samtidigt som det finns goda chanser för behagligt väder. I juli och augusti är det extra många besökare, vilket kan leda till parkeringsbrist.

När det är fint väder gäller det att komma hit tidigt för att få en bra plats vid stranden. Ta gärna med egna brassestolar eller sittunderlag samt mat & dryck.

Sophantering och papperskorgar är begränsat. För allas trivsel är det bäst ifall man tar med sig sitt eget skräp tillbaka hem till sitt boende eller närmsta sopstation.

Vattnet är lugnt och man behöver inte oroa sig för underströmmar. Dock blir det ganska snabbt djupt bortom strandremsan och det är rekommenderat att man är simkunnig för att bada här.

Oavsett årstid är det vackert att besöka Blå lagunen på norra Gotland. Det är en naturskön plats med en lugn och rofylld omgivning. Ta gärna en promenad runt det gamla kalkstensbrottet.

Utsikt över Blå lagunen på Gotland

Vanliga frågor och svar om Blå Lagunen

Hur varmt är det i vattnet i Blå lagunen Gotland?

Under sommarmånaderna brukar vattentemperaturen ligg omkring 20 grader. Vissa dagar är temperaturen strax under och andra dagar är det något varmare.

Räkna med att det är cirka 18-22 grader vattnet i Blå Lagunen på Gotland. Har det varit en period med kallare väder kan temperaturen sjunka ytterligare, även under sommarmånaderna.

Får man bada i Blå lagunen på Gotland?

Det är tillåtet för allmänheten att bada i den Blå lagunen på Gotland. Däremot finns det särskilda regler om vad man får och inte får göra då det också är ett naturreservat.

Blå lagunen gotland vatten

Vägbeskrivning

Kör norrut längs väg 148 från Visby. Körsträckan är cirka 56 kilometer med en körtid på 50-55 minuter. Blå lagunen är belägen på norra Gotland vid naturreservatet Bästeträsk.

Parkering

Parkeringsplats finns vid kalkstensbrottet. Under högsäsong kan det dock bli fullt i samband med soliga och varma dagar. Det är förbjudet att parkera utanför angivet parkeringsområde.

Parkeringsavgiften är för närvarande 50 kronor för personbilar och 150 kronor för husbilar.

Mer läsning från Gotland


Har du besökt Blå Lagunen på Gotland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.