Skip to Content

Gannarve skeppssättning

Gannarve skeppssättning

Gannarve skeppssättning är ett gammalt gravmonument från yngre bronsåldern som ligger söder om Klintehamn på Gotland. Skeppssättningen är 29 meter lång och har en bredd på 5 meter.

En historisk sevärdhet på Gotland som ligger synlig längs väg 140. Från Visby tar det cirka 40 minuter att köra hit med bil.

Gannarve skeppssättning är en av cirka 350 skeppssättningar på ön. Den beskrivs ofta som en av Gotlands mäktigaste skeppssättningar.

Gannarve skeppssättning gotland

Skeppssättningen vid Gannarve är vackert belägen i en hästbetad hage med utsikt över havet och det grönskande landskapet. I bakgrunden syns även Karlsöarna.

Från början ska det ha funnits två skeppssättningar på platsen, enligt en rapport från Carl Gustav Gottfried Gilfeling som besökte platsen 1799.

Drygt 50 år senare kom Pehr Arvid Säve till platsen, som då beskrev skeppssättningarna som förstörda. I början av 1900-talet ska det enbart ha varit stävstenarna till ett av skeppen som funnits kvar.

På 1950-talet bestämde man sig för att rekonstruera den gamla skeppssättningen efter att ha undersökt antal stenar och hur de ursprungligen stod placerade.

Trots att det enbart var stävstenarna som fanns kvar i samband med restaureringen gjordes var det ändå relativt enkelt att se hur de andra stenarna stått placerade.

En bit under jorden fanns det nämligen gropar och mörkfärgade rännor som markerade stenarnas storlek och position.

Gannarve skeppssättning, sedd från ovan. (Fotograf: Roland Magnusson/Shutterstock)

Vem som ligger begravd i Gannarve skeppssättning är okänt. Det man vet är att det oftast bara var en person som begravdes i skepp som detta.

Man tror att det fanns en önskan om att begravas på detta vis för att den döde skulle få en säker färd till efterlivet.

Vägbeskrivning

Skeppssättningen vid Gannarve ligger längs väg 140 i Fröjels socken, strax söder om Klintehamn.

Mer läsning från Gotland


Har du besökt Gannarve skeppssättning på Gotland? Lämna gärna en kommentar nedan och dela något från din egen upplevelse.