Skip to Content

Hoburgsgubben

Hoburgsgubben

Hoburgsgubben är en välkänd rauk på Hoburgen, så långt söderut man kan komma på Gotland. Från vissa vinklar påminner rauken om ett manshuvud och därför kallas den också för Hoburgsgubben.

Ett välkänt landmärke som lockar tusentals besökare varje år. Genom åren har näsan på Hoburgsgubben målats i olika färger, bland annat gul och röd.

Hoburgsgubben

Hoburgsgubben består av revkalksten som i sin tur är en del av Sundreformationen. Den tillhör Gotlands yngsta berggrund och avsattes under den geologiska epoken Ludlow för över 420 miljoner år sedan.

Rauken i sig är egentligen inget märkvärdigt förutom att den påminner om ett manligt huvud. Hoburgsgubben är mer ett kul landmärke att åka till som blivit känt världen över.

Däremot finns ett flertal grottor som kan vara kul att utforska i Hoburgen. Den största grottan kallas för Hoburgsgubbens matsal.

Hoburgen

Hoburgen är en klint på den sydligaste delen av Gotland med en höjd på 35 meter. Det är på denna klint som Hoburgsgubben står längst ut.

Från platån får man en spektakulär utsikt över landskapet och Storsudret. Hoburgen är också en utmärkt plats för fågelskådning med chans att se diverse flyttfåglar och rovfåglar.

Hoburgen

Vägbeskrivning

Kör söderut mot Burgsvik och Hoburgen. Det finns två vägar som leder till Hoburgsgubben, kustvägen och inlandsvägen.

Att köra till Hoburgen är väldigt vackert på senvåren och sommaren då vägen dit bitvis påminner om de slingrande vägarna i Toscana.

Kustvägen till Hoburgsgubben

Den något långsammare vägen går längs kusten och bjuder på vackra vyer. Efter att du passerat Vamlingbo är det bara att följa skylten där det står ”Vacker väg mot Hoburgen”.

Den vackra kustvägen förgyller resan i sig och gör den långa färden ner till den sydligaste udden till en minnesvärd upplevelse tillsammans med den välkända rauken och grottorna.

I närheten finns bland annat en kiosk och souvenirbutik samt restaurangen Majstregården.

Andra sevärdheter på södra Gotland

  • Öja kyrka
  • Kattlunds Museigård
  • Fossilmuseum i Hemse
  • Uggarde rojr

Har du besökt Hoburgsgubben på Gotland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.