Skip to Content

Langhammars raukområde

Langhammars raukområde

Langhammars raukområde är en välkänd sevärdhet på Fårö där man kan titta på några av Gotlands mest imponerande raukar. Här finns ett 50-tal raukar som står vid Klajvikas klapperstenstrand, inklusive den berömda Langhammarsgubben.

Detta är en utmärkt plats att besöka för att kika närmre på fenomenet med raukar, som har mejslats fram genom erosion av mjuka bergarter under tusentals år.

Förutom raukar finns det ett vackert och varierat landskap att upptäcka. Langhammars naturreservat är hela 480 hektar stort.

Langhammarsgubben vid Langhammars raukområde
Langhammarsgubben

Raukarna har formats av väder och hav under tusentals år. Detta är ett resultat av att mjuka bergarter brutits ned samtidigt som den hårda kalkstenen stått kvar.

Langhammars raukområde är beläget på den norra delen av Fårö. Oavsett årstid är det häftigt att se de imponerande raukarna, där den högsta når en höjd på över åtta meter.

Landskapet runt raukarna vid Langhammars är mycket kargt. Varje årstid och väderlek har sin charm som ger olika känslor och upplevelser.

Ta gärna med något att äta och dricka då det saknas kiosk och restaurang i närområdet. Glöm inte heller ett bekvämt liggunderlag, där ni kan sitta och titta på raukarna samtidigt som ni avnjuter en god fika.

Raukområdet ligger på en halvö mellan Aursviken i väster och Tällevika i öster. Halvön är cirka 2.5 kilometer lång.

Langhammars raukar finns även avbildade på den svenska 200-kronorssedeln. Många fotografer kommer hit för att fotografera raukarna, som ständigt är ett populärt motiv.

langhammars raukområde

Langhammars raukområde är spännande att besöka för hela familjen. En kul aktivitet när man strosar runt bland raukarna är att föreställa sig och komma fram till vad de olika raukarna påminner om.

raukar vid langhammars

Vägbeskrivning

Från färjan är det cirka 20 minuter att köra med bil till Langhammars raukområde. Körsträcka är strax över 17 kilometer.

Fåröfärjan går regelbundet från Fårösund på Gotland till Broa på Fårö. Färjan är gratis och tar cirka 10 minuter. Under högsäsong är det vanligt med långa bilköer till Fåröfärjan.

Parkering

Parkeringsplatser finns i anslutning till naturreservatet.

Mer läsning från Gotland


Har du besökt Langhammars raukområde på Fårö? Lämna gärna en kommentar nedan och dela något från din egen upplevelse.