Skip to Content

Att göra i Halmstad

Att göra i Halmstad

Vi har samlat ihop 14 tips på sevärdheter och saker att göra i Halmstad, som är Hallands största stad med strax över 71 000 invånare inom tätortsområdet och 105 000 i Halmstads kommun.

Halmstad är ett populärt resmål i Sverige under sommaren där sol och bad på Tylösand lockar många besökare. Men det är också en historisk stad med en mysig stadskärna som är levande året runt.

Många förknippar även Halmstad med den ikoniska popgruppen Gyllene Tider, som har sitt ursprung i staden.

Saker att göra i Halmstad

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Halmstad med omnejd.

Upplev naturen på Galgberget

Galgberget är en grön oas som ligger nära stadens centrum. Här väntar en vacker bokskog med vandringsleder och motionsslingor.

Uppe på den högsta punkten står ett utsiktstorn som har en höjd på 13 meter. Uppifrån toppen får man en fantastisk utsikt över staden. Vid klart väder ser man hela vägen till Hallands väderö.

Det är också på Galgberget som friluftsmuseet Hallandsgården ligger. Enligt gammal folktro är Galgberget bebott av troll och andra mystiska varelser.

Spela golf

Halmstad brukar marknadsföras som Sveriges golfhuvudstad och inom kommunen finns det totalt åtta golfanläggningar.

Halmstad golfklubb är den som har bäst omdöme med sina två golfbanor på 18 hål vardera.

Golf halmstad

Besök Hallandsgården

Hallandsgården är ett friluftsmuseum som ligger uppe på Galgberget. Här får man följa med på en tidsresa och uppleva halländsk kulturhistoria på nära håll.

Hallandsgården håller öppet dagligen från klokcan 11-17 under perioden 6 juni till 14 augusti. Själva området är öppet året runt och det är fri entré med undantag för särskilda program och evenemang.

Sol och bad på Tylösand

Tylösand är en 4 kilometer lång sandstrand som ligger strax utanför Halmstad. Det är en välkänd badort som lockar tusentals besökare varje sommar.

Promenera längs Prins Bertils stig

Prins Bertils stig går vackert längs kusten med start från slottet och vidare ut mot Tylösand och Möllegård.

Hela leden är 18 km lång och längs vägen passerar man sanddyner och flera mysiga platser där man kan slå sig ner för en god fika och en kopp kaffe eller varm choklad.

Prins Bertils stig. Foto: Destination Halmstad AB

Besök Danska Fall Naturreservat

Danska fall är ett vackert naturreservat som ligger strax söder om Simlångsdalen i Halmstads kommun. I naturreservatet finns både vattenfall och gammal bokskog blandat med bergbranter och trevliga promenadslingor.

Danska Fall Naturreservat

Shopping på Hallarna

Hallarna är ett större köpcentrum i Halmstad som ligger nära E6:an med ett 80-tal butiker. I gallerian finns även ett flertal restauranger och caféer.

Hallarna har öppet från 10:00 till 20:00 på vardagar och från 10:00 till 18:00 på helger.

Se en fotbollsmatch på Örjans vall

Halmstads BK är en anrik fotbollsklubb som grundades 1914. Klubben spelar sina hemmamatcher på Örjans vall. Det är Hallands mest framgångsrika fotbollsklubb genom tiderna med fyra SM-guld.

Örjans Vall. Foto: Destination Halmstad AB

Sevärdheter i Halmstad

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Halmstad.

Halmstad slott

Halmstads slott uppfördes på 1600-talet och är numera residens för Hallands landshövding. Slottet är generellt inte öppet för allmänheten, men öppnar upp sina portar för besökare ett antal gånger om året i samband med visningar.

Borggården är öppen året runt och det går därmed bra att titta på Halmstads slott utifrån, oavsett ifall det anordnas en guidad visning i samband med ditt besök eller inte.

Halmstad slott

Sankt Nikolai Kyrka

Sankt Nikolai Kyrka är en treskeppig hallkyrka med vacker interiör i centrala Halmstad. Kyrkan invigdes troligtvis på 1400-talet, men kan ha funnits redan på 1300-talet.

Sankt Nikolai Kyrka

Snöstorp kyrka

Snöstorp kyrka är en vacker kyrka i östra utkanten av staden. Kyrkans utseende är inspirerad av bysantinsk byggnadskonst och romerska rundkyrkor.

Snöstorp kyrka har även blivit utsedd till Sveriges vackraste kyrka av tidningen Året Runts läsare.

Norre Port

Norre Port är en av få bevarade stadsportar i Sverige. Den stod färdig 1601 och byggdes på order från danske kung Kristian IV. Porten var en del av stadens befästning.

Norre Port i Halmstad

Att göra i Halmstad med barn

Utmana familjen i minigolf

Japans Golfbanor ligger vid Östra stranden havsbad. Här väntar en trevlig minigolfbana med varierande banor som passar stora som små.

Äventyrsbad på Halmstad Arena Bad

Inne på Halmstad Arena Bad finns ett av södra Sveriges största äventyrsbad med vattenrutschbanor, vildfors, strömkanal, vattenpist m.m. Badet hette tidigare Sannarpsbadet.

Adress: Växjövägen 11.


Har du fler tips på saker att göra i Halmstad? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Anna=Greta Bengtsson

Saturday 29th of April 2023

Besök Norre Katts Park, Stadsbiblioteket, Östra Stranden m fl fina platser i och runt Halmstad.

Britt Sandström

Tuesday 14th of March 2023

Besök Badhålan, Vargaslätten.