Skip to Content

Att göra i Varberg

Att göra i Varberg

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Varberg – En kustpärla i Halland med ett levande centrum och en lång historia som kurort.

Varberg är en stad i mellersta Halland med cirka 36 000 invånare inom tätortsområdet och 67 800 personer i Varbergs kommun.

Staden grundades 1343 med namnet Getakärr. Det var först på 1400-talet som namnet Varberg antogs och det härstammar från berget där Varbergs fästning är belägen.

Under 1800-talet växte Varberg fram som en svensk kurort på Västkusten och då var det framförallt Svartekällan vid Apelviken som ansågs vara särskilt hälsosam.

Idag finns ett flertal spaanläggninar i staden, bland annat på Hotell Havanna och Varbergs stadshotell & Asia spa samt Varbergs Kusthotell och Hotell Gästis med det välkända Leninbadet.

Saker att göra i Varberg

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Varberg med omnejd.

Besök världsarvet Grimeton radiostation

Radiostationen i Grimeton är ett UNESCO världsarv där man som besökare kan lära sig mer om svensk radiohistoria då anläggningen bevarats i sitt dåtida skick.

Här finns bland annat den enda elektromekaniska sändaren i världen som än idag fungerar. Anläggningen startades för att kunna sända telegram över Atlanten till USA.

Grimeton Radiostation, ett svenskt världsarv utanför Varberg.
Grimeton Radiostation. Ett svenskt världsarv. Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

Lammsafari på Öströö Fårfarm

Följ med på lammsafari där du sitter i en vagn som dras av en traktor längs Öströös vackra vidder där lammen betar på sommaren. Stanna kvar på en fika i café fårhagen som omges av en trevlig gårdsmiljö.

Här finns också en gårdsbutik med kött direkt från gården samt egengjorda inläggningar, marmelader och chutney. I butiken finns även närproducerad honung och ekologiska kryddor.

Titta på Bexells Talande Stenar

Bexells Talande Stenar är ett kulturminnesmärke som ligger cirka två mil öster om Varberg. Här finns en större samling med inskriptioner på stenar, hällar och klippblock med olika visdomsord och ordspråk inristade.

Bada på kallbadhuset

Kallbadhuset i Varberg uppfördes 1903 i orientalisk stil. En välkänd sevärdhet vid strandpromenaden med skilda herr- och damavdelningar för kallbad och nakenbad.

Kallbadhuset i Varberg

Besök Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum ligger högst upp i Varbergs fästning. Besökare kan lära sig mer om Hallands historia och ta del av olika utställningar.

Bland annat finns en utställning om den berömde Bockstensmannen från 1300-talet samt en utställning som handlar om tiden då Halland var en del av Danmark.

Spaupplevelse på Varbergs kusthotell

Kusthotellet i Varberg är Sveriges enda spaanläggning som erbjuder thalasso-spa. Thalassoterapi använder havets helande egenskaper genom en kombination med havsklimat, havsvatten och alger.

Här finns bland annat kallbad, ångbastu och en havsvattenpool som håller 32 grader. För dig som vill stanna över finns möjlighet till övernattning och olika spapaket som förgyller upplevelsen.

Fågelskådning och vandring i Getteröns naturreservat

Getteröns naturreservat är ett skyddat Natura 2000-område som ligger på Getterön, strax utanför Varbergs centrum.

Naturreservatet är hela 350 hektar stort och det är en av norra Europas främsta platser för fågelskådning. Under vintertid är det vanligt att få syn på havsörnar.

Kör gokart på Varbergs GoKart

Verbergs gokartbana ligger strax utanför centrum vid E6:an. För att köra måste man vara minst 135 cm lång. Gokartbanan påminner om en riktig tävlingsbana och här väntar en kul aktivitet för både unga och vuxna.

Det finns ett antal olika racingpaket att välja mellan. I mån av plats och tid är det möjligt att komma dit på drop-in och då kostar det 170 kronor per person för 8 minuters körning. Annars går det bra att boka i förväg via deras hemsida.

Spana in konsten på Varbergs konsthall

Varbergs Konsthall inryms i Kulturhuset Komedianten som ligger i Varbergs centrum. Årligen visas tre utställningar som visar upp samtida konst från svenska och internationella konstnärer.

Samtliga utställningar på Varbergs konsthall har fritt inträde.

Adress: Engelbrektsgatan 7.

Sevärdheter i Varberg

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Varberg.

Varbergs fästning

Varbergs fästning uppfördes ursprungligen på 1200-talet i form av en borg. Sedan dess har försvarsanläggningen utvecklats och under 1500-talet och in på 1600-talet var detta en av Europas mest moderna fästningar.

Därefter har fästningen fungerat som fängelse under en lång period. Idag är Varbergs fästning öppet för allmänheten och det är möjligt att strosa runt på egen hand eller att boka in en guidad visning av fästningen.

Varbergs fästning

Vattentornen Albert och Frida

Tvillingtornet vid Apelviken är ett välkänt landmärke på Subbeberget. Det första tornet byggdes 1916 för att förse Kustsanatoriet Apelviken med vatten.

Efter tio år insåg man att det behövdes en utökad vattenkapacitet och då byggdes det högre tornet. Vattentornen döptes efter överläkarparet Ahlberg som jobbade på Kustsanatoriet Apelviken.

Vattentornen Albert och Frida

Subbe fyr

Subbe fyr står på en udde i Apelviken. Härifrån får man en fin utsikt över Kattegatt. Särskilt vackert är det vid solnedgång.

Subbe fyr

Att göra i Varberg med barn

Besök Stättareds 4H-gård

Stättareds 4H-gård ligger cirka 3 mil från Varberg. Gården håller öppet året runt och här finns svenska lantdjur som ko, get, får, gris, bin och höns.

Under sommaren är ett mysigt gårdscafé öppet och det anordnas även olika aktiviteter på gården.

Utmana familjen i bowling

På Varbergs bowlinghall finns 8 bowlingbanor. Klot och bowlingskor finns i flera storlekar som passar både barn och vuxna.

På vardagar kostar det 260 kronor i timmen per bana med max 4 deltagare. På helger kostar det 320 kronor i timmen.

Adress: Danska vägen 5.

Spela minigolf

Det finns tre stycken minigolfbanor i Varberg. Dessa är Gillestugan, Societetsparkens bangolf samt Minigolf MGK Warberg. En kul aktivitet för hela familjen!

Mer läsning från Halland


Har du fler tips på saker att göra i Varberg? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.