Skip to Content

Att göra i Söderhamn

Att göra i Söderhamn

Vi har samlat 14 tips på sevärdheter & saker att göra i Söderhamn. En trevlig liten stad i landskapet Hälsingland med cirka 12 000 invånare.

Söderhamn grundades på 1600-talet i samband med att Söderhamns gevärsfaktori startade sin verksamhet.

Staden är även känd för sin årliga ljuständning som är en tradition som går tillbaka till 1793, där hundratals levande ljus tänds under jul- och trettondagshelgen..

Att göra i Söderhamn stad

Saker att göra i Söderhamn

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Söderhamn.

Besök Söderhamn F15 Flygmuseum

F15 Flygmuseum är ett militärhistoriskt museum strax utanför Söderhamn, som ligger vid Helsinge Airport. Här finns en samling och utställning med samtliga krigsflygplan som varit stationerade på flygflottiljbasen F15.

Som besökare är det även möjligt att testa på en flygsimulator där man får chansen att vara en virtuell pilot i en AJS37 Viggen.

Bild: Joshua06, CC BY-SA 3.0

Ät en god fiskrätt på Albertina

Restaurang Albertina är en välbesökt och omtyckt fiskrestaurang som ligger i det pittoreska fiskeläget Skärså, en mil utanför Söderhamn.

Restaurangen har funnits sedan 1980 och än idag serveras det goda fiskrätter så som pepparlax och sotare samt andra rätter som är baserade på Bottenhavets specialiteter.

Paddla kajak/kanot i Söderhamns skärgård

Söderhamns skärgård har över 1200 öar och erbjuder fantastiska miljöer för att paddla kajak eller kanot.

En populär kombination är att övernatta i den idylliska skärgårdsmiljön på ön Rönnskär och under dagen paddla kajak/kanot i skärgården.

Besök Söderhamns museum

Söderhamns stadsmuseum inryms i en vacker byggnad från 1748. Här finns en permanent utställning som skildrar Söderhamns historia.

Det är fri entré och museet håller öppet för besökare onsdag till söndag från 12:00 till 17:00 mellan datumen 15 juni till 15 augusti.

Adress: Oxtorgsgatan 5.

Promenera längs Kärleksstigen och Västra berget

Kärleksstigen är en promenadstig på det Västa Stadsberget där kärlekspar kan sätta upp ett kärlekslås. Från kärleksstigen får man även en vacker utsikt över Söderhamn.

Västra Berget är ett naturskönt område som ligger på gångavstånd från stadens centrum.

Bowla på Söderhamns bowlinghall

Söderhamns bowlinghall bjuder på en kul aktivitet i Söderhamn som passar hela familjen. Totalt finns det 10 bowlingbanor. Priset är mellan 150-200 kronor per bana och timme.

Adress: Styrmansgatan 4B.

Spana in Sveriges Fiskargubbemuseum

Sveriges Fiskargubbemuseum är ett unikt konstmuseum i Söderala som visar upp en samling av olika konstverk som alla föreställer ”Fiskargubben”, som egentligen var en räddningsbåtskapten som hette Dorus Rijkers.

Gå på teaterföreställning

Söderhamns teater är en anrik och uppskattad spelplats med en rad olika föreställningar. Teatern byggdes 1881 i nyrenässans av arkitekten Johan Erik Stenberg.

Föreställningarna anordnas av Söderhamns Teaterförening tillsammans med Riksteatern, Folkteatern Gävleborg och andra fria teatergrupper.

Adress: Norrtullsgatan 12.

Sevärdheter i Söderhamn

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Söderhamn.

Oscarsborg

Oscarsborg är en välkänd sevärdhet i Söderhamn. Ett vackert utsiktstorn som har en höjd på 23 meter. Tornets utseende påminner om en fästning och är belägen uppe på Östra berget.

Oscarsborg

Världsarvsgården Erik-Anders

Erik-Anders är en välbevarad Hälsingegård som finns med på UNESCO:s lista med världsarv, totalt finns det sju Hälsingegårdar som blivit klassade som världsarv.

Världsarvsgården Erik-Anders är belägen i den lilla orten Söderala i Söderhamns kommun. Här hålls även en årlig folkmusik- och jazzfestival, som heter Världsarvsjazzen.

Ulrika Eleonora kyrka

Ulrika Eleonora kyrka är en vacker korskyrka som bggdes av stadens borgare i slutet av 1600-talet. Kyrkan invigdes år 1692 och har fått sitt namn efter drottning Ulrika Eleonora.

Sedan dess har kyrkan blivit ett välkänt landmärke i Söderhamn. Ulrika Eleonora kyrka är öppen för besökare varje måndag, tisdag och torsdag mellan 09:00 och 15:00. Varje söndag hålls högmässa klockan 11:00.

Ulrika eleonora kyrka i Söderhamn

Alirs Öga

Alirs Öga är Sveriges största landskapsskulptur med en volym på 150,000 m³. Konstverket är skapat av Mats Olofgörs och Hans Peterson och ligger i anslutning till Hällmyra motionspår.

Tullmjölkvarnen

Tullmjölkvarnen, även kallad Kvarnen, är en gammal tullkvarn vid Söderhamnsån. En kulturhistorisk byggnad som beverats.

Idag används kvarnen av Söderhamns kulturhus som ordnar olika utställningar och arrangemang under årets gång.

Rådhustorget

Rådhustorget i Söderhamn är Sveriges största byggnadsminne. Rådhuset och reseterande byggnader kring Rådhustorget byggdes alla upp samtidigt efter den stora stadsbranden 1860.

Samtliga byggnader kring torget delar samma stil och skapar därmed en unik kulturmiljö som bevarats sedan 1800-talet.

Andra sevärdheter i närheten av Söderhamn

  • Axmar bruk
  • Orbaden Zip & Climb
  • Växbo Lin
  • Trönö gamla kyrka
  • Järvsöbacken

Har du fler tips på saker att göra i Söderhamn? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.

Anne-christine

Wednesday 5th of April 2023

Faxeholmen !. Det finns tom en bok om det. Den hör absolut till de redan nämnda.

Kenneth Asp

Wednesday 5th of April 2023

Hyr kajak/kanot från kajakshopen.com

Therese

Tuesday 4th of April 2023

Kyrkoruinen i Stråtjära är ett sevärt ställe ☺️

Janeric.berger@soderhamn.se

Tuesday 4th of April 2023

Söderblomsgården?

Sven-Åke Samuelsson

Tuesday 4th of April 2023

Plahns värld på konstkraft i Ljusne