Skip to Content

Oscarsborg

Oscarsborg

Utsiktstornet Oscarsborg i Söderhamn. Fotograf: Ola Berglund/Mostphotos

Oscarsborg är ett 23-meter högt utsiktstorn som har stått på Östra berget i centrala Söderhamn sedan 1895. Härifrån får man en vacker och vidsträckt vy över staden.

Utsiktstornet är öppet under sommaren och kan bland annat nås via trapporna som leder upp till Östra Berget från Södra Hamngatan. Oscarsborg är ett ikoniskt landmärke i Söderhamn som syns från flera olika platser i staden.

Turister som njuter av utsikten från Oscarsborg
Turister som njuter av utsikten från Oscarsborg. Fotograf: Håkan Bergstedt/Mostphotos

Fakta om Oscarsborg

Oscarsborgs utsiktsplatå är belägen 65 meter över havet. Tornet är sammansatt av 35 000 tegelstenar och har en total höjd på 23 meter. Det var stadsingenjören Gustaf Hultquist som ritade Oscarsborg. Han hämtade troligtvis inspiration från Tysklands tinnar och torn när han ritade utsiktstornet i Söderhamn.

Tornet byggdes på initiativ från Söderhamns sångförening. Bygget finansierades bland annat genom folkfester som anordnades under 1893 och 1894. Från början var det tänkt att tornet skulle byggas i trä, men man fick in så mycket pengar att man istället bestämde sig för att bygga Oscarsborg i tegel och puts.

Tornet har fått sitt namn efter Oskar II, som var kung av Sverige i samband med att det byggdes. Vid klart väder kan man se ända till Hassela, som ligger åtta mil bort.

Oscarsborg på Östra berget
Utsiktstornet i Söderhamn. Fotograf: Tommy Alvén/Mostphotos

Vägbeskrivning

Utsiktstornet Oscarsborg är beläget uppe på Östra Berget. Hit kommer man enklast via trapporna vid busshållsplatsen på Södra Hamngatan som leder upp till berget. Det är bara en kort promenad på cirka 200 meter.

Trapporna som går upp till Östra berget i Söderhamn
Trapporna som går upp till Östra berget i Söderhamn. Fotograf: Tage Persson/Mostphotos

Fler bilder från Oscarsborg i Söderhamn

Det finns massvis av fina vyer över Söderhamns ikoniska utsiktstorn och det är vackert under alla säsonger och tider på dygnet, morgon som natt.

Vacker vy över Oscarsborg på Östra Berget i Söderhamn
Vacker vy över utsiktstornet på Östra Berget i Söderhamn. Fotograf: Magnus Baglien/Mostphotos
Nattvy över Söderhamns ikoniska utsiktstorn
Nattvy över Söderhamns ikoniska utsiktstorn. Fotograf: Larm-Soderhamn/Mostphotos