Skip to Content

Mittåfallet

Mittåfallet

Mittåfallet är ett vackert och lättillgängligt vattenfall i Härjedalen som ligger cirka 100 meters promenad från parkeringen.

Själva vattenfallet består av två fall med en mindre lagun emellan. Under varma sommardagar är det härligt att ta ett dopp i det svalkande vattnet.

Mittåfallet är ett av vattenfallen som finns med i Destination Vemdalens kampanj ”Finn fem fall” där även närliggande Rändåfallet ingår.

Vid vattenfallet finns också en klippa som nås via lättare klättring. Därifrån får man en fantastisk utsikt över vattnet och skogen.

Mittåfallet Härjedalen

Bad i Mittåfallet

Badmöjligheter finns både ovanför och nedanför vattenfallet. Under sommaren blir det ganska varmt i vattnet samtidigt som det ändå svalkar i samband med varma sommardagar.

Hitta hit

Mittåfallet ligger cirka 5,5 mil från Vemdalsskalet. Närmsta tätort är Hede.

Vägbeskrivning

Kör längs väg 84 mot Röros fram till Långå där man sedan svänger höger in på byvägen. Där ska man fortsätta köra i cirka 4 kilometer innan det kommer en Y-korsning där man ska svänga till höger.

Kör vidare i cirka 4,2 kilometer och sväng sedan till höger precis efter Långå skans. Fortsätt på den vägen (cirka 7,8 kilometer) förbi Långå skjutbana tills du kommer fram till parkeringen, som ligger på vänster sida av vägen.

Vägen som leder fram till Mittåfallet består av en lång grusväg.

Tillgänglighet

Mittåfallet är relativt lättillgängligt för att ligga långt inne i skogen. Mindre barn bör hållas under uppsikt då det på sina håll kan vara brant utan skyddsräcken.

Bra skor är att rekommendera. Tänk även på att det inte finns någon toalett vid vattenfallet.

Från parkeringen är det cirka 100 meter att gå till toppen av Mittåfallet. Följer man istället stigen åt vänster kommer man fram till vattenfallet från sidan och kan då nå den större lagunen för ett svalkande dopp.

Andra sevärdheter i området


Har du besökt Mittåfallet i Härjedalen? Lämna gärna en kommentar nedan och skriv lite om din egen upplevelse!