Skip to Content

Myskoxcentrum i Härjedalen

Myskoxcentrum i Härjedalen

Myskoxcentrum ligger i Tännäs i Härjedalen och här får besökare en unik chans att komma öga mot öga med ett livslevande urtidsdjur.

Centret är öppet året runt och drivs helt ideellt utan vinstsyfte. Intäkterna kommer främst från besökare och gåvor genom Härjefonden.

Myskoxcentrum startade 2010 med syfte att bevara den vilda stammen med myskoxar som lever i Härjedalen. Hägnet är 15 hektar och används för utbildning, avel, karantän och forskning.

Myskoxcentrum härjedalen
Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Alla besök sker i samband med guidade visningar med erfaren guide. Besökare får varken klappa eller mata djuren. Det är viktigt att djuren respekteras och får vara så vilda som de kan vara i hägnet.

Det är en fantastisk upplevelse att se dessa urtidsdjur på nära håll. Som besökare kan man gå upp på en visningsplattform som är några meter hög med fri utsikt över hägnet.

Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Den vilda myskoxstammen

Den vilda flocken har fått nytt blod och genpool tack vare utsättning av myskoxar från hägnet, bland annat kalven Idun som numera har egna kalvar som lever i den vilda flocken på fjället.

Sveriges enda stam med vilda myskoxar lever i Härjedalens fjällvärd, cirka 10 kilometer från Tännäs.

De har levt där sedan 1971 då fem myskoxar bestämde sig för att vandra in i Sverige från norska Dovrefjell. Flocken bestod då av en tjur, två kor och två kalvar.

Härjedalens fjällvärld

Inte en vanlig djurpark

Till skillnad från vanliga djurparker hålls inte djuren främst för betalande besökare, utan istället finns myskoxcentrum för artens överlevnad i Sverige.

Det är en ideell verksamhet utan vinstsyfte där pengarna går till myskoxarna och arbetet med att utöka och bevara den vilda stammen.

Idun var den första myskoxen i världen som blivit född i fångenskap och sedan accepterats av en vild flock.

Myskoxarna på myskoxcentrum behåller sina naturliga instinkter och lever i en miljö som är mer eller mindre identisk deras ursprungliga levnadsmiljö.

Myskoxe på Myskoxcentrum
Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Guidad tur på Myskoxcentrum

På den guidade turen får besökare följa med till myskoxarnas hägn och se dessa urtidsdjur på behörigt avstånd utan att störa djuren.

Den guidade turen börjar på Härjebrygg i Tännäs och därifrån åker man cirka 7 kilometer för att besöka myskoxarna.

guidad visning myskoxcentrum

Turen tar mellan 1 timme och 1,5 timme och avrundas senare med utställningen om myskoxar där man också får möjlighet att ställa fler frågor.

Bokning av guidade turer görs via Myskoxcentrums hemsida eller på telefon: 070-254 00 84.

Visningsplattformen på Myskoxcentrum i Tännäs

Att tänka på inför besöket

  • Ta med kläder efter väder.
  • Husdjur får inte följa med.
  • Prata med en låg ljudnivå.
  • Turen är cirka 60-90 minuter lång.
Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Öppettider

Myskoxcentrum i Härjedalen är öppet året runt. Det är inte möjligt att besöka hägnet på egen hand, utan besök sker endast i samband med guidade visningar.

Vägbeskrivning

Alla guidade visningar börjar på Härjebrygg som ligger på Bygatan 37 i Tännäs.

Från Vemdalen kör du via väg 84 mot Funäsdalen och Tänndalen. Därefter svänger du in på väg 311 mot Tännäs och Bygatan. Härjebrygg ligger sedan på vänster sida efter Bion i Tännäs.

Souvenirbutik

Innan besöket avslutas har du möjlighet att köpa med dig en souvenir hem. Ett kul minne där intäkterna går till centret och bevarandet av myskoxar i Sverige.

Härjefonden

Vill du stödja arbetet med att bevara myskoxar i Sverige kan du skänka en gåva till Härjefonden på swish-nummer 123 366 31 43.

Härjefonden är en minnesfond för tjuren Härje, som var den äldsta tjuren på myskoxcentrum. Han var pappa till Idun, som numera lever i den vilda flocken.

Pengarna som kommer in till Härjefonden går oavkortat till att följa Idun och hennes kalvar i Härjedalens fjällvärd samt sprida kunskap.

Andra sevärdheter i Härjedalen


Har du besökt Myskoxcentrum i Härjedalen? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.