Skip to Content

Borgvattnets prästgård

Borgvattnets prästgård

Prästgården i Borgvattnet, Jämtland. Foto: Jojoo64/Shutterstock

Borgvattnets prästgård är en gammal prästgård från 1800-talet som ligger i den lilla orten Borgvattnet i Jämtland. Detta är dock ingen vanlig prästgård, utan detta är ett av Sveriges mest hemsökta hus. Flera präster har tjänstgjort här genom åren, varav flera av dem vittnat om spökerier.

Den gamla prästgården i Borgvattnet är så hemsökt att till och med New York Times listat Borgvattnets prästgård som ett av världens mest hemsökta hus. De senaste åren har prästgården blivit en välkänd sevärdhet i Jämtland, med både svenska och utländska besökare.

Numera är prästgården ett vandrarhem där det är möjligt att övernatta, för den som vågar. Spökerierna började dock långt innan dess och flera präster har bevittnat och dokumenterat övernaturliga händelser.

Det är allt ifrån barngråt till avdragna sängkläder mitt i natten och olika skepnader som synts till i husets olika rum. Kors har vänts upp och ned och ljudet från tunga föremål som släpats över golvet har hörts från ovanvåningen.

Stora Salen
Stora Salen. Foto: Borgvattnets prästgård

Det finns många historier där gäster har upplevt något under sin övernattning på Borgvattnets prästgård. Samtidigt finns det även många som övernattat här utan att ha märkt av något alls. I den digitala gästboken kan man läsa flera detaljerade upplevelser från olika sällskap. Det är minst sagt spännande läsning som stundtals ger en rysningar i kroppen bara av att läsa.

Såklart finns det ingen garanti för att uppleva något övernaturligt under vistelsen, men med tanke på hur många gäster som oberoende känt av och sett en rad oförklarliga fenomen, torde chansen vara relativt hög för att möta någon eller något från andevärlden.

Hallen och trappan inne i Borgvattnets prästgård
Hallen och trappan inne i Borgvattnets prästgård

Olika rum inne i Borgvattnets prästgård

Det finns flera olika rum där man kan vistas och övernatta inne i prästgården. Nedan kan du läsa mer om rummen och se bilder från Borgvattnets prästgård.

Kammaren

Kammaren finns på nedre plan och har plats för 2 gäster i 1 enkelsäng samt 1 extrabädd. Gäster som vistats i kammaren vittnar om kors på väggen som vänts upp och ner. Detta rum var tidigare prästens mottagningsrum och flera personer har hört både andetag och fotsteg i rummet.

Kammaren med ett flertal kors hängandes på väggen
Kammaren med ett flertal kors hängandes på väggen

Expeditionen

Expeditionen är ett rum med plats för tre gäster. Detta var ursprungligen prästens kontor. I detta rum har många känt en tydlig närvaro, bland annat såg prästen Rudolf en gråklädd dam. Även en manlig skepnad som beskrivs som lång och mörk med hatt har setts gå mellan Stora Salen och Expeditionen.

Expeditionen, ett av rummen som man kan boka för övernattning i Borgvattnets prästgård.
Expeditionen, ett av rummen som man kan boka för övernattning i Borgvattnets prästgård.

Gråterskornas rum

Gråterskornas rum är beläget på ovanvåningen och har en dubbelsäng med plats för två gäster. Det är ett av de mest bokade rummen på Borgvattnets prästgård. Namnet kommer ifrån en övernattning där den dåvarande stiftsekreteraren Inga Flodin övernattade i rummet på 1940-talet. Hon vaknade upp mitt i natten med en känsla av att vara iakttagen och ser då tre sorgsna kvinnor som sitter och stirrar på henne.

Gråterskornas rum
Gråterskornas rum

Gula rummet

Gula rummet är ett av rummen på ovanvåningen. Här finns plats för två gäster i 2 enkelsängar. I detta rum avled prästfrun Märta i början på 1900-talet, 34 år gammal. Genom åren har skuggor och skepnader setts i det gula rummet och en del har vittnat om att de har blivit dragna i kläderna. Och att det sett ut som att någon har suttit på sängarna.

Gula rummet i Borgvattnets prästgård
Gula rummet i Borgvattnets prästgård

Blå rummet

Blå rummet är ett av rummen på övre plan i Borgvattnets prästgård. Här finns två enkelsängar. I detta rum har det bland annat hörts barngråt och ljud där det låter som att någon släppar ett tungt föremål över golvet. Vissa gäster har vaknat upp och upplevt att de fått sina täcken avdragna i sömnen. Flera rapporter har noterats om en liten pojke som synts till i rummet.

Blå rummet på ovanvåningen i Borgvattnets prästgård
Blå rummet på ovanvåningen i Borgvattnets prästgård

Rosa rummet

Rosa rummet är beläget på nedre plan och har plats för två gäster. En ogift piga på gården ska ha blivit gravid med den dåvarande prästen i slutet av 1800-talet, vilket på den tiden var helt oacceptabelt. Det sägs att spädbarnet blivit dräpt och begravd utanför Rosa rummet. Genom åren har flera personer hört både skrik och spädbarnsgråt i rummet.

Rosa rummet
Rosa rummet

Stora salen

Stora Salen är ett allmänt rum inne i prästgården där bland annat prästen Rudolf Tängdén såg en skepnad i form av en gråklädd dam på 1930-talet. Det var också här i Stora salen som prästen Erik Lindgren blev urkastad ur gungstolen.

Stora salen

Övernatta på Borgvattnets prästgård

Bokning av rum eller hela Borgvattnets prästgård görs via denna bokningslänk där man även kan se vilka datum som finns lediga för övernattning. Om man inte bokar hela prästgården är det troligt att man kommer att vistas på vandrarhemmet samtidigt som andra övernattande gäster. Alla som klarar av en övernattning på den gamla prästgården i Borgvattnet får ett övernattningsbevis utfärdat efter sin vistelse.

Guidad visning och spökvandring

Om man inte vågar övernatta, men gärna vill besöka Borgvattnets prästgård, så finns det möjlighet att följa med på guidad visning eller spökvandring. Under sommaren går det även att köpa entrébiljett som låter ett antal besökare gå in i huset på en förbestämd tid mellan 11:00 och 14:00.

Ann-Christin Persson

Tuesday 12th of March 2024

Sov i gråterskornas rum för ca 15 år sedan. Det var någon som läste över oss så vi fick inga spökupplevelser.

Anders Landsberg

Monday 11th of March 2024

Jag har varit där på 60 talet och suttit i Gungstolen som det sägs kasta ur dom som sitter i den. Den var med på Hylands Hörna.