Skip to Content

Ristafallet

Ristafallet

Ristafalet i västra Jämtland. Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

Ristafallet är ett vackert och lättillgängligt vattenfall i Jämtland. Det är 50 meter brett och har en fallhöjd på 14 meter. Det öronbedövande ljudet från vattnet som forsar fram hörs på långt avstånd med upp till 400 kubikmeter vatten per sekund.

Många känner igen vattenfallet från Astrid Lindgrens film Ronja Rövardotter, där Ristafallet fick gestalta Glupafallet. Det är bland annat här som Ronja Rövardotter gjorde sitt vårskrik. Även scenerna där Ronja och Birk håller sig fast i en björk och flyter nedströms är filmade vid Ristafallet.

Ristafallet, även känt som Glupafallet i Ronja Rövardotter
Ristafallet, även känt som Glupafallet i Ronja Rövardotter. Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

Ristafallet bjuder på en storslagen naturupplevelse året runt. Särskilt mäktigt är det i samband med vårfloden när det är som mest vatten, men det är alltid en upplevelse att komma hit.

På vintern fryser vattenfallet till is, vilket gör det möjligt att besöka grottan som är belägen på den fridlysta ön som delar Ristafallet i två delar. Under sommartid är det särskilt vackert då det är som mest grönt och lummigt omkring vattenfallet.

Den skogsbeklädda ön som delar Ristafallet i två delar
Den skogsbeklädda ön som delar Ristafallet i två delar. Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

En unik fauna har bildats runtom vattenfallet tack vare den ständigt fuktiga luften som gör det möjligt för sällsynta lavar att frodas. Har man tur kan man dessutom få syn på både bäver och utter som lever i området.

En lättare vandringsled finns i form av Ristafallsrundan, som är en vacker naturled där man får uppleva både vattenfallet och naturen runtomkring. Hela rundan är 10 km och leden är välmarkerad med röda stolpar.

Ristafallets grönskande natur på sommaren
Ristafallets grönskande natur på sommaren. Foto: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock

Det finns flera stigar och utsiktsplatser som ger olika vyer över Ristafallet. Merparten av alla besökare når fallet från den norra delen vid campingen. Vi rekommenderar att man besöker både norra och södra delen av vattenfallet, som båda är storslagna på sitt sätt.

Södra Ristafallet

Den södra delen av Ristafallet syns inte från andra sidan då en skyms av den skogsbeklädda ön i mitten av vattenfallet. Många besökare missar därför den delen. För att komma hit behöver man köra en annan väg. Istället för att svänga in mot Ristafallets camping tar man avfarten mot södra Hålland och Mo.

Södra ristafallet
Ristafallets södra del. Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

Norra Ristafallet

Den norra delen av Ristafallet är också den mest välbesökta. Hit tar man sig enkelt från campingen. Det är vid den norra delen av vattenfallet som Ronjas vårskrik är inspelat. Här kommer man också närmre Ristafallet på ett annat sätt än vid den södra delen.

Norra Ristafallet
Ristafallets norra del. Foto: Andrei Armiagov/Shutterstock

Hitta hit

Ristafallet är beläget längs E14 mellan Undersåker och Järpen, som ligger sydöst om Åre i västra Jämtland. I Hålland svänger du av från E14 och in mot Ristafallets camping. Därifrån är det sedan en kort promenad till norra sidan av vattenfallet.

Från Åre är det drygt 2 mil att köra och från Östersund är det strax över 8 mil. Vill man åka till utsiktsplatsen som ligger på södra sidan om Ristafallet så svänger man istället av från E14 mot södra Hålland och Mo vid Undersåker kyrka. Därefter kör man över en bro som går över älven.

Kollektivtrafik

Buss 157 går till Ristafallet från Åre. Hållplatsen där man hoppar av heter Undersåker Åredalens Folkhögskola och därifrån är det sedan en promenad på cirka 1 kilometer.

Parkering

Parkeringsplats finns vid Ristafallets camping samt vid utsiktsplatsen på den södra sidan av fallet.

Andra sevärdheter i Jämtland