Skip to Content

Tännforsen

Tännforsen

Tännforsen är Sveriges största vattenfall. Ett populärt utflyktsmål vid Åre i Jämtland som bjuder på en mäktig naturupplevelse året runt.

Tännforsen är ett enormt vattenfall med en bredd på hela 60 meter. Högsta fallhöjden är 38 meter och när det varit som mest vatten har vattenmängden uppgått till 740 kubikmeter per sekund.

Med den vattenmängden skulle en olympisk simbassäng fyllas med vatten ungefär var tredje sekund. Vanligtvis pendlar vattenflödet mellan 200 och 400 kubikmeter vatten per sekund beroende på årstid.

Vatten som forsar ner för vattenfallet Tännforsen

Som besökare är det en väldigt häftig upplevelse att komma så nära vattenfallet. Det dånande ljudet från det forsande vattnet hörs på långt avstånd.

Tännforsen är ett lättillgängligt vattenfall som lockar lite drygt 50 000 besökare om året. Förutom vattenfallet finns en rik flora och fauna tack vare den höga och jämna luftfuktigheten.

Kommer du hit på sommaren och solen skiner är det stor chans att du får syn på en regnbåge vid vattenfallet.

regnbåge vid tännforsen

Skogen som omger Tännforsen är tjock och tät med mossa och sällsynta lavar. Under sommarmånaderna arrangeras guidade vandringsturer, men det går även att vandra på egen hand.

Den utmarkerade leden runt vattenfallet är cirka 1 kilometer lång och tar ungefär en halvtimme att gå.

Vill du uppleva vattenfallet när det är som mest vatten ska du åka hit i maj och juni. Då brukar Tännforsens vattenflöde vara som störst.

vattenfallet tännforsen

Fakta om Tännforsen

  • Bredd: 60 meter
  • Fallhöjd: 38 meter (26 meter lodrät fallhöjd)
  • Vattenmängd: 200-400 kubikmeter vatten per sekund (740 kubikmeter som mest).

Vattenfallet Tännforsen räknas alltjämt som Sveriges största vattenfall. Naturområdet är skyddat som ett naturreservat och även som Natura 2000-område.

Här finns ett flertal rödlistade lavar. Skogsområdet brukar kallas för Tännforsens trollskog i folkmun då marken är täckt av mossa.

Totalt finns det 21 rödlistade lavar i Tännforsens naturreservat. Det som också är ovanligt med lavarna här är det faktum att de växer på granarna.

Tännforsen vattenfall

Hitta hit

Från Åre går snabbaste vägen via E14 och Länsväg 322. Det tar cirka 21 minuter att köra bil från Åre till Tännforsen. Det är skyltat mot vattenfallet längs vägen och framme vid turiststationen finns en parkeringsplats.

Kollektivtrafik

För dig som vill åka kollektivt till Tännforsen finns buss 572 från Duved centrum. Hoppa av på femte stoppet som heter Tännforsens vägskäl. Därifrån är det sedan gång till vattenfallet.

Tännforsen på hösten

Allra vackrast är det kanske på hösten när vattenfallet omges av alla vackra höstfärger.

Tännforsen på hösten

Tännforsen på vintern

På vintern täcks vattenfallet i isskrud och även det är en otroligt vacker syn.

Tännforsen på vintern

Norrsken vid Tännforsen

Under vintermånaderna finns även chansen att få syn på norrsken. Det är verkligen något magiskt att uppleva som på bilden nedan.

Norrsken vid Tännforsen

Turism

Turismen tog sakta men säkert fart efter att kung Karl XIV Johan invigde Skalstugevägen till Norge år 1835. Då var det båt via Tännsjön som gällde för att ta sig till vattenfallet.

Området gjordes mer lättillgängligt år 1906 genom att anlägga både väg och turiststation. 1912 fanns det 2042 personer inskrivna i gästboken på turiststationen.

Numera besöks Tännforsen av drygt 50 000 besökare om året. Fler och fler väljer att turista i trakterna runt Åre även på sommaren och då är det en hel del turister som hittar hit.

Tännforsen turism
Fotograf: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Utanför högsäsong (juli och augusti) får man njuta av vattenfallet i stort sett utan några andra besökare. En rofylld plats med vacker natur och vandring där man får möta Moder naturs väldiga krafter på nära håll.

Tännforsens turiststation

Turiststationen anlades år 1906 och har spelat en viktigt roll för turismens utveckling. Idag finns det både toalett och parkering samt en restaurang och souvenirshop. Det är också vid Tännforsens turiststation som stigen som leder till Tännforsen har sin början.

Andra vattenfall i närheten

  • Ristafallet
  • Tegeforsen
  • Brudslöjan vattenfall
  • Storbofallet
  • Vålåns vattenfall

Har du besökt Tännforsen i Jämtland? Dela något från din upplevelse i kommentarsfältet nedan!