Thailändska paviljongen är en unik sevärdhet i Jämtland som ligger i Utanede i Ragunda kommun. Ett minnesmonument som är tillägnat Kung Chulalongkorn, en före detta kung i Thailand som besökte platsen i slutet av 1800-talet.
Thailändska paviljongen i Utanede är den enda thaipaviljongen utanför Thailand som bär den kungliga spiran. Platsen har även välsignats av thailändska munkar.
Utsmyckningarna har gjorts av kungliga hantverkare från Thailand på uppdrag av Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX), som var Thailands kung under tiden som Thailändska paviljongen uppfördes i Utanede.

Guidade turer
Guidade turer erbjuds dagligen klockan 11 och klockan 14. Ingen förbokning krävs. Priset är för närvarande 40 SEK per person.
Det är även möjligt att förboka en guidad tur ifall man reser hit som en större grupp. Detta kan göras via Ragunda kommuns kundcenter på telefonnummer: 0696 68 20 00.
Öppettider
Thailändska Paviljongen håller öppet från 22 maj till 3 september enligt följande öppettider:
- Måndag, tisdag, onsdag, lördag och söndag från klockan 10:00 till 18:00.
- Torsdag och fredag från klockan 10:00 till 16:00.
Inträde
Personer som är 17 år eller äldre betalar 75 kronor i inträde till Thailändska paviljongen. Barn och ungdomar mellan 0-16 har gratis entré.
Utöver paviljongen finns även en kulturbyggnad med museiföremål samt ett växthus med intressanta växter. Paviljongområdet är tillgänglighetsanpassat.

Kung Culalongkorns besök i Sverige
I samband med allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm fick Kung Chulalongkorn en inbjudan av den dåvarande svensk-norske kungen Oscar II.
Därefter hade Oscar II en önskan om att få visa upp fler delar av Sverige. Kung Chulalongkorn fick välja mellan en resa till Norrland eller en resa söderut där även ett besök till Norge skulle ingå.
Den thailändske kungen valde att resa till Norrland då han var intresserad av den svenska sågindustrin.

Kung Chulalongkorn åkte på en egen lustyacht med sina söner och tillhörande personal. Lustyachten åkte till Härnösand och därifrån åkte det kungliga sällskapet vidare med ångaren Strömkarlen till Sollefteå för övernattning.
Nästkommande dag fortsatte färden till Bispgården för lunch på det dåvarande turisthotellet innan färden gick vidare till Utanede med häst och vagn. Det kungliga besöket hade väckt stor uppståndelse och många hade kommit från närliggande trakter för att beskåda den thailändske Kung Chulalongkorn och hans sällskap.
På den tiden var detta ett mycket exotiskt besök som man inte ville missa. Vägen till Utanede hade dessutom blivit vackert dekorerad för att välkomna Kung Chulalongkorn till Ragundadalen.

50 år efter hans besök namngavs grusvägen där han färdats under resan till Kung Chulalongkorn väg. Idén om att bygga ett minnesmonument dröjde dock till att en thailändsk dansgrupp besökte kommunen i början på 90-talet.
Efter att ha kommit tillbaka till Thailand berättade dansgruppen om att det fanns en väg som fått namn efter Kung Chulalongkorn i Sverige. Året därpå bildades föreningen Chulalongkorns Minne (FCM) som startade en insamling för att finansiera bygget av en paviljong för att hedra Kung Chulalongkorn.

Fakta om Thailändska paviljongen
Thailändska paviljongen uppfördes mellan 1997 och 1998 med invigning 1999. Höjden på paviljongen inklusive tornspiran mäter 26 meter. Den invändiga takhöjden är 7 meter och golvytan är uppmätt till 75 kvadratmeter.
Totalkostnaden för bygget landade på 10 miljoner kronor, varav sju miljoner för konstruktion, arbetskraft och material och tre miljoner kronor för diverse utsmyckningar av byggnaden.

Vägbeskrivning
Thailändska paviljongen är belägen vid Holmstagården i Utanede, som ligger i Ragunda kommun. Från Sundsvall kör man via väg 86 med en körtid på cirka 1 timme och 15 minuter.
Från Sollefteå kör man västerut längs väg 87 och sedan söderut längs väg 86 mot Utanede. Körtiden från Sollefteå till Thailändska paviljongen är cirka 55 minuter.
Utgår man från Östersund kör man österut längs väg 87 och sedan söderut längs väg 86 mot Utanede. Körtiden är cirka 1 timme och 45 minuter.
Mer läsning från Jämtland
- Borgvattnets prästgård
- Tännforsen
- Ristafallet