Skip to Content

Fakta om Skåne

Fakta om Skåne

Vi har samlat ihop 21 fakta om Skåne som du kanske inte visste sedan tidigare. Denna artikel är en del av Svenska Destinationers artikelserie med fakta om olika landskap i Sverige.

Intressanta fakta om Skåne

En vanlig dag föds det 42 barn i Skåne

Enligt region Skåne föds det i snitt 42 barn runtom i landskapet varje dag. Siffran kan skilja sig mellan enskilda dagar, men under en vanlig dag föds det alltså 42 skåningar.

Man har hittat spår efter dinosaurier i Skåne

Flera dinosauriefynd har gjorts i Skåne, bland annat en köttätande dinosaurie som ska ha varit nästan lika stor som Tyrannosaurus Rex. Fynden som paleontologer har gjort inkluderar fotspår, ben och tänder.

Det bor över 1,4 miljoner människor i Skåne

Enligt senaste statistik från SCB fanns det 1 411 084 personer som var folkbokförda i Skåne, den 31 december 2022. Detta innebär också att Skåne är det näst mest befolkade landskapet i Sverige.

Fotograf: kimson/Shutterstock.com

Skåne heter Scania på engelska

Det är inte många platser i Sverige som har fått en officiell översättning på engelska. Oftast säger man bara det svenska namnet. För Skåne finns det dock en engelsk översättning och det är Scania.

Skåne har tillhört Danmark i över 600 år

Skåne blev svenskt 1658 och har således varit ett svenskt landskap i snart 400 år. Innan dess var landskapet en del av Danmark och Skåneland, där även Blekinge och Halland ingick.

I över 600 år var Skåne en del av Danmark och vissa delar av det arvet lever kvar än idag. Det som är särskilt intressant är det faktum att Skåne varit danskt längre än vad det har varit svenskt.

Det finns över 200 skånska slott och herrgårdar

Skåne är Sveriges mest slottstäta landskap med slott och herrgårdar från olika tidsperioder. Några av de mest kända slotten inkluderar Sofiero, Trolleholm, Malmöhus, Landskrona Citadell, Bäckaskogs slott, Glimmingehus, Skarhults slott, Kronovalls vinslott, Torups slott, Svaneholms slott och Hjularöds slott.

Trolleholms slott

Skåne har sin egen flagga

Skånes flagga är en röd och gul korsflagga. Hur gammal flaggan egentligen är vet man inte riktigt, en teori är att den uppstod på 1800-talet.

Men där finns även en annan teori om att flaggan ska ha medeltida ursprung. Lunds stift ska ha använt en flagga med samma färger under den femtioårsperiod på 1100-talet då Lund var Nordens ärkebiskopssäte.

Geografiska fakta om Skåne

Ivösjön är Skånes största sjö

Ivösjön ligger i Bromölla kommun och Kristianstads kommun. Med en yta på 50,1 kvadratkilometer är det även Skånes största sjö. Här finns även Ivön, som är Skånes största ö.

Ivösjön. Fotograf: Sophie McAulay/Shutterstock

Skånes högsta punkt mäter 212,2 meter över havet

Toppen av Skåne återfinns på Söderåsen, närmare bestämt i närheten av Magleröd. Här mäter den högsta punkten 212,2 meter över havet, vilket gör det till Skånes högsta punkt.

Omkring 45 procent av Skånes landyta består av jordbruksmark

En stor del av Sveriges matproduktion sker i Skåne. Här finns den bördigaste marken i hela landet och så mycket som 45 procent av Skånes landyta består av jordbruksmark. De skånska bönderna odlar allt möjligt så som potatis, raps, sockerbetor, grönsaker, vete m.m.

I Skåne finns det omkring 150 vulkaner

De skånska vulkanerna uppstod under juraperioden och är sedan länge inaktiva. Omkring 50 av dessa vulkaner kan ses ovanför markytan.

Vulkanerna uppstod vid en gammal plattgräns som kallas för Tornqvistlinjen, vilken går snett över Skåne. I naturreservatet Gällabjer finns en 50 meter hög vulkanrest som fortfarande har kvar sitt utseende i form av en kägelvulkan.

Skånes lägsta temperatur

Skånes lägsta temperatur som har uppmätts är 34 minusgrader. Detta var den 26 januari 1942 i Sjöholmen mellan Stehag och Höör.

Skånes högsta temperatur

36 plusgrader är den högsta temperaturen som någonsin har uppmätts i Skåne. Detta var den 30 juni 1947 i Ängelholm.

Historiska fakta om Skåne

Skåne nämns för första gången i skrift på 800-talet

Första gången som Skåne finns omnämnt i skrift går tillbaka till 811 efter Kristus. I ett fredsfördrag mellan danerna och den frankiske kungen Karl den Store går det att läsa om Osfrid från Schonen (Skåne) som var följe till den danska kungen.

Det finns även en senare skriftlig källa från 890 där handelsmannen Wulfstan berättar om att Sconeg (Skåne) tillhörde Danmark. Texten är en redogörelse av Wulfstans resa mellan Hedeby och Truso. Den finns med bland kung Alfred den stores av Wessex översättningar av Paulus Orosius historiska texter.

Skåne befolkades efter den senaste istiden

Mölleröd är troligtvis den äldsta kända boplatsen i Sverige, en boplats vid Finjasjön som kan vara hela 14 000 år gammal. De äldsta daterade boplatserna i Skåne är Segebro och Vångamossen, som båda tillhörde Brommekulturen med fynd som är över 13 000 år gamla.

Skåne blev slutligen svenskt efter freden i Roskilde 1658

Sverige och Danmark har slagits om Skåne i flera århundraden. Efter freden i Roskilde 1658 blev landskapen i Skåneland slutligen en del av Sverige. Trots fredsfördraget så gjorde danskarna flera försök att återta Skåne, bland annat under det skånska kriget mellan 1675-1679.

Framsidan på Konung Fredrik III cessionsbrev gällande provinsen Skåne. Bildkälla: Riksarkivet.

Fakta om Skåne för barn

Röd glada är Skånes landskapsfågel

Röd glada är en rovfågel som tillhör familjen hökar med det vetenskapliga namnet Milvus milvus. En skicklig flygare som kan ses runtom i hela Skåne.

Bokskoglöpare är Skånes landskapsinsekt

Bokskoglöpare är en relativt sällsynt skalbagge i Sverige då den endast har påträffats vid Forsakar och Stenshuvud samt ett fåtal fynd i östra Södermanland. Dess latinska namn är Carabus Intricatus. Bokskoglöparen är Skånes landskapsinsekt och den kan bli hela 38 millimeter lång.

Ål är Skånes landskapsfisk

Ålfiske är en tradition som går långt tillbaka i tiden i Skåne. Ålens latinska namn är Anguilla anguilla. I Skåne finns bland annat Ålabodarna och Ålakusten som fått namn efter Skånes landskapsfisk.

Kronhjort är Skånes landskapsdjur

Kronhjorten har en lång historik i Skåne och efter en folkomröstning blev kronhjorten utsedd till Skånes landskapsdjur.

Prästkrage är Skånes landskapsblomma

Prästkragen blommar från juni till augusti. Dess latinska namn är Leucanthemum vulgare. Blomman är också en symbol för Skåne, som har blivit utsedd till Skånes landskapsblomma.

Mer läsning från Skåne

Lars Hansson

Tuesday 7th of November 2023

En härlig historia, Vissa historiska upplysningar Som flaggan känner de flesta till, Men det finns Mycken läsvärt att läsa både en o två. GG,

Bengt Huselius

Tuesday 7th of November 2023

Fast Scania är väl Latin, inte Engelskt? Eller är det samma sak? Hursomiallafallhelst så var det intressant läsning.

Svenska Destinationer

Friday 10th of November 2023

Det stämmer att Scania är latin, men namnet används även på engelska.