Skip to Content

Att göra i Gällivare

Att göra i Gällivare

Vi har samlat ihop 12 tips på sevärdheter och saker att göra i Gällivare – en arktisk småstad med cirka 17000 invånare, 10 mil norr om polcirkeln i hjärtat av Swedish Lapland.

Namnet Gällivare anses ha sitt ursprung från det samiska namnet Jiellovárre, som betyder sprickberget, vilket förmodligen var en referens till Malmberget.

Denna artikel är uppdelad i följande tre delar: Aktiviteter i Gällivare, Sevärdheter i Gällivare och slutligen saker att göra i Gällivare med barn.

Saker att göra i Gällivare

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Gällivare med omnejd.

Åk skidor på Dundret

Dundret brukar beskrivas som berget mitt i stan, Gällivares stolthet. Och här får man möjlighet att uppleva det bästa av Lappland året runt.

På vintern är det stora mängder snö och goda förutsättningar för skidåkning. Under sommaren är det möjligt att vandra och njuta av den vackra naturen.

Missa inte att övernatta i Aurora Hut, som är en unik upplevelse på Dundret i Gällivare med chans till att se norrsken från sängen.

Hundspannstur

I området runt Gällivare finns ett flertal olika företag som erbjuder hundspannsturer. Bland annat Avvako Adventure med utgångspunkt i Avvakko och Howling Husky Adventures i Moskojärvi.

Åk på norrskensjakt

Norrsken är synligt i norra delarna av Sverige under vinterhalvåret. Dundret är en bra plats för att få syn på norrsken när det är molnfritt och stark aktivitet.

Det går bra att åka på norrskensjakt på egen hand. Ha bara koll på aurora-aktiviteten och att det är molnfritt på platsen du tänkt befinna dig. Annars finns det guidade turer att boka.

Bestig berget Stubbá i Muddus nationalpark

Muddus nationalpark ligger strax utanför Gällivare och från toppen av berget Stubbá kan du njuta av milsvidda vyer. Det är enkelt att vandra till toppen från parkeringen, cirka 1,5 kilometer.

Spaupplevelse på Spa4You

Skäm bort dig själv med en norrländsk spaupplevelse på Gällivares mysigaste spa. Välj mellan olika spabehandlingar eller koppla av i den vedeldade bastun och njut av utomhusbad.

Det finns även möjligheten att bada i en varm badkälla samtidigt som du kan se norrsken på himlen. Anläggningen ligger i Koskullskulle. Bokningar kan göras via telefon på 0970-128 01.

Besök Aitikgruvan

Aitikgruvan är en av Europas största koppargruvor. Mineralfyndigheterna hittades omkring 1930 av Boliden, som också driver gruvan.

För den som är intresserad är det möjligt att besöka Aitikgruvan. Detta är kostnadsfritt och bokas in i förväg via mailkontakt med Aitikgruvans besökssamordnare, minst två veckor i förväg.

Sevärdheter i Gällivare

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Gällivare.

Fjällnäs Slott

Fjällnäs slott är inte ett slott i sin traditionella bemärkelse, utan en storslagen trävilla med vackra detaljer. Det är en av Lapplands vackraste byggnader och uppfördes i slutet på 1800-talet av överste Carl Otto Bergman.

Adress: Fjällnäsgränd 45.

Fjällnäs slott
Fjällnäs slott. Fotograf: Northsweden/Shutterstock

Gällivare station

Gällivares järnvägsstation byggdes i slutet av 1800-talet i fornnordisk stil. En vacker stationsbyggnad med Folke Zettervall som arkitekt. Det är också slutstation på den norra delen av Inlandsbanan.

Gällivares järnvägsstation – Fotograf: Michael715 / Shutterstock.com

Kåkstan

Kåkstan är ett gammalt bostadsområde i Malmberget som rekonstruerat för att efterlikna byggnadsmiljön från slutet av 1800-talet.

Det skedde en stor tillströmning av gruvarbetare i slutet av 1800-talet och dessa ombads att bygga enkla bostäder till sig själva.

Dess framtid som sevärdhet i Gällivare är dock oviss, då området riskerar att rivas.

Gällivare kyrka

Den ökade folkmängden innebar att det behövdes en större kyrka i staden. Gällivare kyrka invigdes 1882 och är byggd i trä precis som den gamla kyrkan.

Gällivare kyrka

Gällivare gamla kyrka

Gällivares gamla kyrka brukar även kallas för Lappkyrkan. Det är en träkyrka som invigdes på 1750-talet. Varje hushåll i Sverige var tvungna att betala ett öre om året under fyra års tid för att finansiera bygget av denna kyrka.

Att göra i Gällivare med barn

Utmana familjen i bowling

Grand Hotel Lapland har en egen bowlinghall som är öppen alla dagar från 11:00 till 22:00.

Förslag på utflyktsmål inom två timmar

  • Stora Sjöfallets nationalpark
  • Ishotellet i Jukkasjärvi
  • Kiruna kyrka
  • Muddusfallet

Har du fler tips på saker att göra i Gällivare? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Tomas Engström

Wednesday 5th of April 2023

Hej

Det finns stora möjligheter till fiske och även jakt

Carola herrlin

Monday 3rd of April 2023

Curlingbana i Gällivare ishall

Carola herrlin

Monday 3rd of April 2023

Vi har 2 st fina isvakar för vinterbad i Gällivare, en i vassarna älv på Gällivare camping, hembygdsområdet o en i sjön nuolajärvi

Anki

Monday 3rd of April 2023

Kaitumkapellet, Killingeskolkåtor, Killingefallet.Naturrum Storasjöfallet. Lina fallet, Hakkasfallet.