Skip to Content

Karesuando kyrka

Karesuando kyrka

Karesuando kyrka i Norrbottens län. Fotograf: Andrejs Marcenko/Shutterstock

Karesuando kyrka är en vacker träkyrka som ligger vid Muonioälven och riksgränsen till Finland. Den byggdes 1905 och är för närvarande Sveriges nordligaste kyrka.

Här predikade Lars Levi Læstadius på 1800-talet som gav upphov till den väckelse som bär sitt namn efter honom. Han predikade i Karesuando kyrka från 1826 till 1849.

Enligt Svenska kyrkan ska Karesuandos träkyrka hålla öppet dagligen från 08:00 till 16:00.

Utsidan på träkyrkan i Karesuando som är byggd i timmer på hög stenfot
Utsidan på träkyrkan i Karesuando som är byggd i timmer på hög stenfot. Fotograf: Mikhail Markovskiy/Shutterstock

Fakta om Karesuando kyrka

Den första träkyrkan i Karesuando uppfördes på 1800-talet. I brist på resurser till underhåll fick den gamla kyrkan förfalla tills det inte längre fanns någon mening med att renovera den.

1905 revs den gamla träkyrkan och samma år byggdes den nuvarande träkyrkan med invigning den 3 december 1905. Det var Luleå stifts första biskop, Olof Bergqvist som invigde träkyrkan i Karesuando. Arkitekt för bygget var Gustaf Lindgren.

Kyrkan i Karesuando tillhör Luleå stift och Karesuando församling i Svenska kyrkan. Karesuandos träkyrka är byggd av timmer på hög stenfot.

Karesuando kyrka på vintern
Karesuando kyrka på vintern. Fotograf: Mikadun/Shutterstock

1961 fick kyrkan en altarskulptur i gåva av Bror Hjorth som föreställer Lars Levi Laestadius, den samiske flickan Maria och Juhani Raattamaa (andlig ledare efter Laestadius) som står vid foten av Jesu kors.

Bror Hjorths altarskulptur i Karesuando kyrka
Foto: 3s, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Hitta hit

Träkyrkan i Karesuando är belägen på Laestadiusvägen 102 i centrala Karesuando i Norrbottens län. Åker man hit med bil kör man via E45 tills man kommer in i Karesuando där man kör vidare in på väg 99.

Från Luleå tar det cirka 5 timmar att köra. Från Gällivare är det cirka 200 kilometer med en körtid på 2 timmar och 35 minuter. Från Kiruna tar det cirka 2 timmar och 15 minuter att köra med bil. Parkering finns i anslutning till kyrkan.

Muonioälven med Karesuando kyrka i bakgrunden
Muonioälven med Karesuandos kyrka i bakgrunden. Fotograf: Mike-Hubert.com/Shutterstock

Restaurering

Under 1950-talet genomfördes en restaurering av kyrkan där bland annat grunden förstärktes. Dessutom byggdes en ny sakristia och man öppnade upp nya fönster i kyrkobyggnaden.

Samtidigt installerades en ny mekanisk orgel och eldriven klockringning. Restaureringen genomfördes under ledning av Folke Löfström, som var en svensk arkitekt.

Träkyrkan i Karesuando
Träkyrkan i Karesuando. Fotograf: Michael Hoffman/Shutterstock

Kontaktinformation

Kontakta Karesuando församling för mer information om kyrkan och dess öppettider samt tider och datum för gudstjänster och andra evenemang. Karesuandos församling kan nås på telefonnummer: 0981-200 02 eller på följande mailadress: karesuando.forsamling@svenskakyrkan.se.