Skip to Content

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen

Trappstegsforsen är en populär sevärdhet i närheten av Saxnäs längs Vildmarksvägen i södra Lappland. En vacker fors med trappstegsliknande stenar i olika kaskader, därav namnet.

Här kastas Kultsjöns vatten utför de naturliga trappstegen som har en total höjd på 10 meter. En naturskön plats som är lättillgänglig längs vägen som går mellan Saxnäs och Vilhelmina.

trappstegsforsen saxnäs

Gör ett stopp här och bara ställ dig och lyssna på det forsande vattnet. En mäktig känsla som förstärks av den orörda miljön.

Trappstegsforsen sträcker sig hundratals meter och det rika beståndet av röding och öring i forsen lockar även fiskeintresserade.

Väl på plats är det lätt att förstå varför forsen har fått sitt namn. Man kan nästan tro att någon mejslat ut ”trappstegen” i de olika kaskaderna, men så är det inte, utan de trappstensliknande stenarna är helt naturliga.

Ta gärna med egen mat & dryck. Sätt er ner och bara njut av denna rofyllda och vackra plats. Bänkar och bord finns med utsikt över forsen.

Det är också en plats som lockar många fotografer med alla sina små platåer av mindre vattenfall där vattnet forsar vidare neråt.

trappstegsforsen vattenfall

Hitta hit

Trappstegsforsen ligger cirka 6,6 kilometer öster om Saxnäs i Vilhelmina kommun. Kommer du ifrån Saxnäs är det bara att följa vägen mot Vilhelmina.

Parkering

En stor parkering finns med plats för både personbilar och husbilar. Antalet parkeringsplatser räcker oftast till. Under högsäsong kan det dock vara många besökare vid Trappstegsforsen samtidigt.

Trappstegsforsens Grillkoja

För besökare som inte har med sig egen mat & dryck finns Trappstegsforsens Grillkoja. På menyn är det snabbmat i form av hamburgare, våfflor och renklämma.

Grillkojan har öppet under sommarsäsongen och drivs av Andreas från Lapplands Viltprodukter och Kristoffer som har instagramkontot @samiskakocken.

Andra sevärdheter i närområdet

  • Fatmomakke kyrkstad
  • Marsfjäll
  • Fiskonfallet

Har du besökt Trappstegsforsen i Lappland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan!