Skip to Content

Treriksröset

Treriksröset

Treriksröset är en plats i landskapet Lappland där gränsen mellan Sverige, Norge och Finland möts, därav namnet. Det är Sveriges nordligaste punkt samt den nordligaste trelandspunkten i världen.

Treriksröset anlades i slutet av 1800-talet av ryssar och norrmän som då skulle markera gränsen mellan Norge, Sverige och Ryssland (nuvarande Finland).

Treriksröset utgörs av en betongklump som ligger placerad ute i sjön Koltajaure. Det är också en av EU:s yttre gränser då Norge inte är medlemmar i EU.

Tack vare Schengemsamarbetet råder fri gränspassage med möjlighet till gång runt röset, där man som besökare då kan besöka tre länder inom loppet av en minut.

Spång ut till treriksröset där gränsen mellan norge, sverige och finland möts.

Besöksinformation

Treriksröset är en av Sveriges ytterpunkter, belägen högst upp i landet på gränsen mellan Sverige, Norge och Finland. Sedan 1926 utgörs röset av en betongklump med en spång som leder ut i vattnet.

Det är möjligt att besöka platsen året runt och under vintertid är det skoter eller skidor som gäller. På sommaren är det möjligt att åka båt över Kierakasvuopio och därifrån gå en kortare sträcka till röset.

Här finns inga faciliteter och man gör bäst i att ta med sig egen mat och dryck. I närheten finns en övernattningsstuga. Annars finns Lapland Hotel Kilpis som ligger i den finska staden Kilpisjärvi.

Sveriges nordligaste punkt

Vandring till Treriksröset

För dig som vill vandra en längre sträcka och samtidigt uppleva nordisk fjällmiljö när den är som bäst så är vandringen genom Malla naturreservat en vandringstur som är mycket uppskattad.

Då tar man sig först till Kilpisjärvi, som är den plats som är närmst röset dit man kan köra med bil. Därifrån påbörjar man sedan vandringen genom Malla naturreservat.

Totalt är det 2,2 mil att vandra hela vägen från parkering i östra Malla naturreservat. Den betydligt kortare vandringsleden utgår från Koltaluokta med en längd på cirka 3 kilometer, vilken nås med båt från Kilpisjärvi.

För dig som vill vandra hela vägen är det rekommenderat att ta med mat, snacks, bra skor och ordentliga kläder efter väder. Det är ingen vardagspromenad att vandra 2,2 mil fram och tillbaka.

Vägbeskrivning

Sverige har inga bilvägar som går till Treriksröset, istället är det smidigast att köra över till Finland via Karesuando. Därifrån kör man sedan vidare till Kilpisjärvi.

Från Kilpisjärvi är det sedan vandring eller båt som gäller. Båten utgår från Kilpisjärvi och åker sedan till Koltaluokta där man sedan promenerar i cirka 3 kilometer till Treriksröset.

Treriksröset koordinater

Latitud: 69.059966
Longitud: 20.548735

GPS-koordinater

69° 3′ 35.8776” N
20° 32′ 55.446” E

Båt till Treriksröset

M/S Malla och M/S Maria har dagliga rutter från slutet av juni till slutet av september. Båten avgår från Kilpisjärvi i Finland.

Biljettförsäljning sker ombord och båtarna har kapacitet för 130 passagerare. Båten går till stranden i Koltaluokta och därifrån promenerar man sedan 3 kilometer till Treriksröset.

Båten stannar sedan i cirka 2 timmar innan den åker tillbaka till Kilpisjärvi.

Bild: Richard Rinaldo / Shutterstock.com

Roliga aktiviteter vid Treriksröset

Att besöka Treriksröset är speciellt då man dels får möjligheten att besöka Sveriges nordligaste punkt, men även att besöka tre länder inom loppet av någon minut.

Nedan kan du se några förslag på aktiviteter som brukar vara populära att utföra vid röset.

  • Få välkomst-SMS från alla tre länder
  • Gå runt röset så snabbt som möjligt (tidtagning)
  • Ta bilder på familjen som är utspridda i tre olika länder samtidigt
  • Stå med varsin fot i olika tidszoner (en i Norge/Sverige och en i Finland)
Treriksröset betongklump

Vanliga frågor och svar

Hur långt måste man gå för att komma till Treriksröset?

Går man hela vägen från Malla naturreservat i Finland är det 11 kilometer enkel väg. Tar man istället båten över till Koltaluokta från Kilpisjärvi går man cirka 3 kilometer till Treriksröset.

Hur långt är det från Treriksröset till Smygehuk?

Fågelvägen är det 1572 kilometer från Treriksröset till Smygehuk. Körsträckan är strax över 205 mil med en körtid på cirka 22 timmar.

Vad heter Treriksröset på de lokala språken i området?

På norska säger man Treriksrøysa och på finska är röset känt som Kolmen valtakunnan rajapyykki. På nordsamiska heter röset Golmma riikka urna.

Vilka länder ingår i Treriksröset?

Här möts de tre länderna Norge, Sverige och Finland.

När är bästa tiden att besöka Treriksröset?

Vill man ta båten över från Kilipisjärvi till Koltaluokta är bästa tiden att besöka någon gång efter midsommar och fram tills början av september då båten fortfarande trafikerar rutten.

För vandring till Treriksröset är det många som föredrar början på september när den första frosten slagit ut en stor andel av myggen. Det är också vackert att se höstfärgerna komma fram under samma period.

Fler sevärdheter i närområdet

  • Ishotellet i Jukkasjärvi
  • Tsahkal Falls (Finland)

Har du besökt Treriksröset i Lappland? Lämna gärna en kommentar nedan och dela något från din egen upplevelse!