Skip to Content

Att göra i Sundsvall

Att göra i Sundsvall

Sundsvall grundades redan på 1600-talet och är idag den största staden i Medelpad. Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Sundsvall.

Stadskärnan karaktäriseras av vacker arkitektur från sent 1800-tal. Sundsvalls centrala delar brukar kallas för stenstan, då det endast fick byggas stenhus efter den stora branden 1888.

För någon som uppskattar arkitektur finns det många fina byggnader att titta på i Stenstan. Dessa byggnader förtäljer historien om hur Sundsvall förvandlades från en trästad till stenstad.

Saker att göra i Sundsvall

Njut av utsikten från Norra Berget

Norra berget är ett friluftsmuseum som är beläget på Norra stadsberget, cirka 1,5 kilometer gångväg från Stenstan.

Här finns ett 40-tal kulturhistoriska byggnader från olika delar av landskapet Medelpad. Dessutom finns ett utsiktstorn som är 22 meter högt med en utsikt över Sundsvalls stad och den omgivande miljön.

utsikt-fran-norra-berget
Utsikten från norra berget i sundsvall

Äventyrsdag på Högt & Lågt Sundsvall

På södra stadsberget ligger klätter- och äventyrsparken Högt & Lågt. Här väntar ett kul äventyr för hela familjen med höghöjdsbanor och zipline.

Det finns flera olika banor med varierande höjd och svårighetsgrad, allt för att det ska finnas något som passar så många besökare som möjligt, oavsett ålder och erfarenhet.

Strosa runt i Stenstan

Att bara promenera runt i lugn och ro och titta på alla fina byggnader i Stenstan är något av det bästa som finns att göra i Sundsvall.

Stenstan har en storslagen arkitektur från sent 1800-tal som bland annat gjort att Sundsvall fått utmärkelse som Sveriges vackraste stad.

Stenstan i Sundsvall

Bada på Himlabadet

Himlabadet är ett äventyrsbad som ligger mitt i Sundsvalls centrum, som dessutom blivit framröstat till Sveriges bästa äventyrsbad.

På översta våningen finns en relaxavdelning med bubbelpool, bastu, varmpool och kallpool samt två terraser med utsikt över Selångersån.

Äventyrsbadet bjuder på ett flertal åkattrationer som passar både stora och små med bland annat tre olika vattenrutschbanor.

Åk skidor vid Södra Berget

Åker du till Sundsvall under vinterhalvåret kan du åka skidor och slalom vid södra berget. Här finns Sveriges mest citynära skidbacke.

Sundsvalls slalombacke är öppen för alla och passar både nybörjare och tävlingsåkare. Backen är totalt 650 meter lång med en fallhöjd på 142 meter.

Slalomåkning vid södra berget i Sundsvall
Fotograf: Evelina Ytterbom

Shoppa på Birsta city

Birsta City är ett stort köpcentrum med fler än 90 butiker som ligger cirka 15 minuter med bil från Sundsvalls centrum.

Köpcentret har öppet mellan 10:00 och 20:00 på vardagar och från 10:00 till 18:00 på lördagar och söndagar.

Besök Kulturmagasinet

Kulturmagasinet är ett kulturcentrum mitt i stan som består av fyra gamla hamnmagasin där Sundsvalls stadsbibliotek och Sundsvalls museum inryms tillsammans med Medelpadsarkiv och ett café.

Kulturmagasinet

Njut av stadsnära natur i Sidsjö friluftsområde

Sidsjön är ett vackert friluftsområde i Sundsvalls kommun med nästintill orörd natur, strandpromenad och längdskidspår. Perfekt för en rofylld promenad med naturskön omgivning.

Åk över till Alnön

Strax utanför centrala Sundsvall på andra sidan Alnösundet ligger den natursköna Alnön. Här finns bland annat Alnö gamla kyrka från 1100-talet och Tranviken, som brukar kallas för Norrlands Hawaii.

Alnö sundsvall

Upplev Sundsvalls torgfest

Den stora torgfesten hålls mitt i city och är en av årets höjdpunkter med kända artister som uppträder. Sundsvalls torgfest hålls varje år i juli månad. Köp biljetter i förväg för att få ett bättre pris.

Gå på konsert

Nordiska Kammarorkestern har sitt säte i Sundsvall och under årets gång hålls ett flertal konserter med olika teman. Konserterna hålls i Tonhallen.

Mer information om kommande konserter finns att läsa på Musik Västernorrlands hemsida.

Fotograf: Lia Jacobi – Nordiska kammarorkestern / Pressbild Mynewsdesk

Se en fotbollsmatch med Gif Sundsvall

Det lokala fotbollslaget Gif Sundsvall är en anrik klubb från 1903 som spelar sina hemmamatcher på NP3 Arena.

Att gå på match är en kul aktivitet att göra i Sundsvall för alla som uppskattar svensk fotboll på högsta nivå. Giffarna spelar för närvarande i Allsvenskan.

Sevärdheter i Sundsvall

Gustav Adolfs kyrka

En vacker kyrka i nygotisk stil som invigdes 1894 efter att den förra kyrkan lades i ruiner i samband med den stora branden 1888.

Kyrktornet är 81 meter högt och Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall kan därmed ses från alla väderstreck. Kyrkan är öppen dagligen mellan 12:00 och 15:00.

Trappan inne på Elite Hotel Knaust

Den berömda trappan är en välkänd sevärdhet i Sundsvall med lång historia och tillhörande legender. Trappan kan vara en av Sveriges vackraste och även byggnaden i sig är anrik med många fina detaljer.

Trappan på Elite Hotel Knaust

Selånger pilgrimscenter

Strax utanför centrala Sundsvall ligger Selånger pilgrimscenter där S:t Olavsleden startar i Sverige.

Det är världens nordligaste pilgrimsled och leder till Nidarosdomen i Trondheim, som under medeltiden blev ett viktigt pilgrimsmål för kristna pilgrimer.

Selånger pilgrimscenter

Andra sevärdheter i närheten av Sundsvall

  • Thailändska paviljongen
  • Merlo slott

Har du fler tips på saker att göra i Sundsvall? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.

Erika Boström

Wednesday 13th of March 2024

Camp Mid adventure är en mysig camping med massa aktviteter för barn och ungdomar, vi var där förra sommaren och väl värd ett besök under sommaren. inte långt utanför sundsvall.

Hans Lindberg

Thursday 20th of April 2023

Sundsvall är tillika den enda staden i Medelpad.

Lotta Evrung

Wednesday 29th of March 2023

Vättaberget och Liden gamla kyrka i Liden. Hela indalsleden är vacker