Skip to Content

Att göra i Örebro

Att göra i Örebro

Vi har samlat ihop 15 tips på besöksmål och saker att göra i Örebro. En vacker stad vid Hjälmaren i Närke som under 1900-talet blev känd som ”skostaden”.

Staden grundades på 1200-talet och det finns en mängd olika historiska platser och sevärdheter i Örebro som bevarats från olika tidsperioder.

Örebro är en av Sveriges största städer med strax över 126 000 personer boendes i tätorten och 158 000 inom kommungränsen.

Saker att göra i Örebro

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Örebro med omnejd.

Besök äventyrsbadet Gustavsvik

Gustavsvik Lost City är ett populärt äventyrsbad i Örebro med sex stora vattenrutschbanor och vågmaskin. Här väntar ett badäventyr för hela familjen.

Biljetter kan ej förbokasa, utan köps på plats i receptionen. Gustavsvik har även en femstjärnig camping med utomhusbad, inomhusbad och en rad andra aktiviteter.

Pressbild / Gustavsvik Lost City

Paddla kanot/kajak på Svartån

I Örebroregionen finns det sex kanotleder. Att paddla kanot/kajak på Svartån ger en möjlighet att upptäcka staden från vattnet då man passerar flera kända sevärdheter i Örebro när man paddlar längs Svartån.

Kanot kan hyras av Kanotföreningen eller KFUMs kanotcentral Hästhagen. Vid Hjälmarbadsvägen finns även en Kayakomat. Under sommarhalvåret erbjuds även guidade paddlingsturer.

Besök Friluftsmuseet Wadköping

Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro där man kan uppleva äldre bebyggelse som bevarats och lära sig mer om hur man levde förr i staden.

Från centrum tar det cirka 15-20 minuter att promenera till friluftsmuseet Wadköping. Förutom gamla byggnader finns det även utställningar, handelsbod och bageri samt ett café och restaurang.

Friluftsmuseet Wadköping

Vandring och friluftsliv

Kilsbergen är platsen där mellansvenska lövskogar och norrländska barrskogar möts. Här går bland annat Bergslagsleden som har en total längd på 28 mil med 17 etapper.

Hit tar man sig enkelt med buss eller bil. Det tar cirka 25 minuter från centrala Örebro till Kilsbergen, vilket gör det till en perfekt dagsutflykt om man önskar vandring och friluftsliv som aktivitet.

I närheten av Örebro finns även Amboberget, Ullavi Klint och Vinön samt de stadsnära naturreservaten Oset och Rynningeviken.

Fotograf: Peter Hellqvist / Shutterstock

Upptäck konsten i Örebro

I Örebro finns både vackra gatumålningar och den kreativa konstbiennalen OpenART med en rad olika konstverk som placeras ut i staden.

På konsthallen finns en broschyr att hämta med mer information och vägbeskrivning för att hitta till all konst i stan på egen hand.

Konstverket Båtsman & Koben av Anna Koben. Fotograf: Sofie Isaksson.

Spela en runda bowling på Strike & Co

I Örebro kan du spela bowling på Strike & Co som har 18 banor totalt. Bowlinghallen har öppet dagligen. Bokning av bana kan göras i förväg online eller via telefon.

Adress: Nastagatan 11.

Spela minigolf

Vid det gamla Vattentornet Svampen ligger Örebro Bangolfklubb som har två 18-hålsbanor, en bana som är mer utmanande och en bana som är mer klassisk.

Äventyrsgolf finns även på Gustavsvik camping, som har en minigolfbana som föreställer kända sevärdheter i Örebro.

Adress: Norra Stigen 8.

Sevärdheter i Örebro

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Örebro.

Örebro slott

Örebro slott är utan tvekan stadens mest kända sevärdhet. Slottet uppfördes på 1300-talet som en försvarsborg, men gjordes senare om till ett renässansslott under Hertig Karl.

Följ med på guidad tur på slottet och lär dig mer om dess historia. Slottet är öppet för besökare året runt med varierande öppettider beroende på säsong.

Örebro slott i närke

Vattentornet Svampen

Svampen är en välkänd sevärdhet i Örebro som invigdes 1958. Uppe från Svampen Skybar får man en fantastisk utsikt över staden och Närkeslätten.

Vattentornet används än idag och rymmer 9 miljoner liter vatten som fylls på varje natt för att sedan rinna ut till örebroarna dagen efter.

Vattentornet Svampen

Nikolaikyrkan

Nikolaikyrkan ligger vid Stortorget i centrala Örebro. Kyrkan byggdes på 1200-talet och har sedan dess varit Örebros huvudkyrka.

Byggnaden har romanska stildrag i sina äldsta delar, men framförallt är det den gotiska stilen som dominerar kyrkans utseende.

Ett flertal stora händelser har ägt rum i Nikolaikyrkan, inklusive Engelbrekts begravning och valet av Jean Baptiste Bernadotte som tronföljare.

Nikolaikyrkan

Hotel Borgen

Denna pampiga byggnad ligger ett stenkast bort från slottet. Hotel Borgen är en mycket vacker byggnad där bland annat Örebros sparbank och Nerikes Allehanda inrymts innan det blev ett hotell.

Hotel Borgen är en del av Clarion Collection med totalt 125 rum. Här bor man fint och centralt vid Svartån med gångavstånd till det mesta.

Hotel Borgen

Olaus Petri Kyrka

Olaus Petri Kyrka är en annan vacker kyrkobyggnad i Örebro. Den uppfördes i nygotisk stil på 1900-talet. Kyrkan har fått sitt namn efter Olaus Petri, som var en medeltida reformator.

Olaus Petri Kyrka
 

Att göra i Örebro med barn

Besök Tekniska Kvarnen

I Karlslunds gamla kvarnbyggd inryms ett teknisk museum med en stor modelljärnväg, tekniska klurigheter och interaktiva experiment som passar små som stora besökare.

Adress: Kvarnfallsvägen 9.

Åk över till Stora Holmen – Barnens ö

Stora Holmen är en stor holme i Svartån som brukar kallas för Barnens egen ö. Här finns karuseller, lantdjur och roliga lekmiljöer samt Lille Putte-tåget som åker runt ön.

Det är öppet varje dag mellan 10-18 från 30 april till 1 september. Under sommarlovet avgår färjan Viktoria från Stadsparken till Stora Holmen med avgångar en gång i halvtimmen.

Prova på höghöjdsbanan på Sörbybacken

Önskar man en fartfylld äventyrsdag för hela familjen är ett besök till Sörbybacken något av det bästa som finns att göra i Örebro med barn. Här finns både höghöjdsbana och zipline samt en rolig hinderbana.


Har du fler tips på saker att göra i Örebro? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.