Skip to Content

Örebro slott

Örebro slott

Örebro slott är en historisk försvarsborg från 1300-talet som är belägen på en holme i Svartån i Örebro. Ett imponerande slott som haft en betydande roll under Sveriges medeltida historia.

Örebro slott är öppet för besökare året runt med vissa begränsningar. Slottet har öppet vardagar från 12:00 till 15:00 och från klockan 10:00 till 15:00 på helger.

Slottet i Örebro med reflektion i vattnet

Sedan byggstarten på 1300-talet har slottet kantats av blodiga strider och belägringar. Utseendet har också ändrats från medeltida stenhus och försvarsborg till renässansslott och historieromantisk stil.

Några av de mest kända delarna av slottet är Rikssalen, Vapensalen, Kyrksalen, Engelbrektsrummet och Residenset.

Utsidan av Örebrohus

Historia

Ingen vet riktigt hur gammalt slottet är då det troligen fanns ett medeltida stenhus med ett 30 meter högt försvarstorn innan en större försvarsborg byggdes på mitten av 1300-talet, med kung Magnus Eriksson som trolig byggherre.

Slottets medeltida historia är blodig med hela nio belägringar fram tills 1568. På den tiden kallades slottet för Örebrohus.

Några kända erövringar av Örebro slott inkluderar Engelbrekt, som intog borgen 1434 och danska kung Kristian II samt Gustav Vasa, som båda lyckades med att erövra slottet.

Kanoner vid slottet i Örebro

Örebrohus var en viktig borg under Gustav Vasas tid och senare var det hans son Hertig Karl som ärvde slottet.

Sonen lät genomföra en omfattande om- och tillbyggnad som blev färdig 1625, där Hertig Karl lät göra om den gamla försvarsborgen till ett renässansslott.

Redan vid denna tidsperiod hade Örebrohus minskat i betydelse. Sedan 1764 har Örebro slott varit residens åt landshövdningen i Örebro län.

Örebrohus exteriör

Under denna period användes slottet även som fängelse och arrestlokal samt gevärsdepå och sädesmagasin.

Sitt nuvarande utseende i historieromantisk stil fick slottet i samband med en större ombyggnation i slutet av 1800-talet.

Fakta om Örebro slott

Örebro slott, tidigare Örebrohus, är ett statligt byggnadsminne sedan 1935.

  • Arkitekt: Mäster Ludvig, Herkules Mida och Jakob von Brüssel.
  • Ägare: Statens Fastighetsverk.
  • Arkitektonisk stil: Renässans.
  • Byggnadsmaterial: Sten.
  • Byggstart: 1300-talet.
Fakta om Örebro slott

Vägbeskrivning

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i den centrala delen av Örebro på Kansligatan 1.

Från Örebro tågstation är det cirka 11 minuters promenad till slottet via Östra Bangatan och Olaigatan, alternativt Gamla gatan eller Fredsgatan.

Koordinater:59°16’26.0″N 15°12’54.9″E
Örebro slott vägbeskrivning

Parkering

Närmsta parkeringshus är P-hus Centralen eller P-hus Färgeriet. Det finns även parkeringsplatser längs gatan i området runt slottet.

Visningar av Örebro slott

Örebro slott har ett flertal spännande visningar för större grupper, exempelvis en historisk visning av slottet eller spökvandring.

Dessa gruppbokningar brukar vara särskilt populära för företag och arrangerade bussresor. Mer information om detta finns på Örebro slotts hemsida.

Evenemang

Under året hålls diverse evenemang på slottet i Örebro, exempelvis, spökvandring, julpyssel, operakonsert och länsmuseets utställningar.

Andra sevärdheter i närheten

  • Gustavsvik – Lost City
  • Wadköping friluftsmuseum
  • Garphyttans nationalpark

Har du besökt Örebro slott? Dela gärna något från ditt eget besök i kommentarsfältet nedan!