Skip to Content

Rusakulan

Rusakulan

Rusakulan i Örebro län. Fotograf: Fredrick Nilsson/Shutterstock

Rusakulan är en lättillgänglig utsiktsplats i norra Kilsbergen. Härifrån får man en fantastisk utsikt från en höjd på 265 meter över havet.

I blickfånget finns bland annat Tysslingen, som är norra Europas största rastplats för sångsvanar. Särskilt vackert är det vid solnedgång och klart väder med milslånga vyer.

Namnet på platsen ska ha kommit ifrån en soldat vid namn Rus. Esse Björkman, en tonsättare från Ramshyttan har skrivit en melodi som heter ”Dans på Rusakula”.

Rusakulan vid solnedgång
Rusakulan vid solnedgång. Fotograf: Albin Muhr/Shutterstock

När vädret tillåter kan man se långt från denna utsiktsplats. Innan lövsprickningen kan man se hela 21 olika kyrktorn. Tar man med sig kikare kan man vid en klar och molnfri dag se så långt som radartornet i Godegård som ligger i Östergötland, 75 kilometer bort från Rusakulan.

Man kan även se vattentornet Svampen i Örebro och Hjälmaren. Man ser även sjön Väringen, Närkes Kils kyrka, Kvarntorpshögen och Ullavi klint bara för att nämna några av sevärdheterna som man kan få syn på när man blickar ut från Rusakulan.

Hitta hit

Rusakulan är belägen cirka 40 minuter norr om Örebro med bil. Vägen som går hit heter Pershyttevägen. Därefter svänger man av vid informationsplatsen Stakadamman, där det är skyltat mot Rusakulan.

Vandring till Rusakulan

Vandra längs Bergslagsleden till Rusakulan. En lättare vandring på 2 kilometer utgår ifrån Lockhyttan. Ett annat alternativ är Rundslinga Blankhult som passerar Rusakulan. Hela slingan är 9 kilometer lång.

Beöksinformation

Intill grusparkeringen finns torrdass, vindskydd och grillplats.

Parkering

En större grusparkering finns cirka 100 meter från utsiktsplatsen. Det tar cirka 5-10 minuter att promenera upp till utsiktsplatsen från parkeringen.

Tillgänglighet

Utsiktsplatsformen är tillgänglighetsanpassad och det är möjligt att komma hit med både rullstol och barnvagn. Det är möjligt att köra upp till utsiktsplatsen från parkeringen via en smal och stegrande grusväg, vilket även gör det möjligt för rörelsehindrade personer att njuta av Rusakulans vackra utsikt.