Skip to Content

Att göra i Boden

Att göra i Boden

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Boden, som är en viktig järnvägspunkt i Norrland.

Första gången som Boden nämns i skrift går tillbaka till en riksskattelängd från 1539 då det endast fanns sju bostäder i byn, som då hette Bodebyn. Idag är det en stad med drygt 17 000 invånare inom tätorten och cirka 28 000 invånare i hela Bodens kommun.

Denna artikel är uppdelad i följande tre delar: Aktiviteter i Boden, Sevärdheter i Boden och slutligen saker att göra i Boden med barn.

Saker att göra i Boden

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Boden med omnejd.

Guidad visning på Rödbergsfortet

Rödbergsfortet är en del av Bodens fästning och var länge en av Sveriges mest hemliga platser. Anläggningen var känd som ”låset i norr” och skulle försvara landet mot Ryssland under 1900-talet.

Idag är försvarsanläggningen öppen för besökare och erbjuder guidade visningar av vissa utvalda delar. Som besökare får man en unik inblick i hur Rödbergsfortet fungerade och dess historia.

Rödbergsfortet

Besök nöjesparken Western Farm

Western Farm är en nöjespark med boende strax utanför centrala Boden som har Vilda Västern som tema. Under året finns en rad olika aktiviteter och evenemang där man får följa med på en tidsresa till 1800-talets vilda västern.

Spana in konsten på Havremagasinet

Havremagasinet är en av Sveriges största konsthallar till ytan som uppgår till 3600 kvadratmeter.

Byggnaden var tidigare förvaringsplats för spannmål och hästfoder. Idag är det en plats där samtidskonst visas upp i en rad olika utställningar.

Adress: Norrbottensvägen 18.

Åk på norrskensjakt

Norrskenet lockar besökare från hela världen och under vinterhalvåret är det möjligt att se detta ljusfenomen i Norrland.

Antingen kan man åka ut på egen hand eller följa med på en guidad norrskenstur. Arctic Adventure är ett av företagen som erbjuder norrskensturer i området.

Spela minigolf på Bodens Soldathem

Bodens soldathem uppfördes 1912 och har idag förvandlats till en mötesplats för både militär personal och civila.

Här finns Bodens äldsta minigolfbana som håller öppet från tö till snö. Utöver minigolfen finns ett litet bibliotek och en källarlokal med sällskapsspel samt ett café.

Adress: Drottninggatan 49.

Nostalgirunda på Patinamuseet

Patinamuseet är ett unikt museum i Boden som inryms i ett gammalt loft på 600 kvadratmeter. Här finns Pelles unika samlingar med nostalgiska objekt från ett helt sekel.

Samtliga objekt är orörda sedan sin tid. Förbokning krävs vid besök och görs genom att ringa Pelle på 073-180 83 35.

Adress: Granatvägen 10.

Guidad tur på Treehotel i Harads

Treehotel i Harads är ett av Sveriges mest berömda hotell med besökare från hela världen. Följ med på guidad tur av anläggningen och ta chansen att se dessa unika trädhus med egna ögon.

Guidad tur bokas i förväg och finns tillgänglig året runt. Turens längd är ungefär 60 minuter.

Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Lär dig mer om svensk försvarshistoria på Försvarsmuseum Boden

Försvarsmuseet liger på Granatvägen 2. Inne på museet finns interaktiva utställningar samt militära fordon och objekt som visas upp.

Besöket passar både stora och små som vill lära sig mer om svensk försvarshistoria i övre Norrland.

Upplev folkfesten Boden Alive

Boden Alive är en årlig festival som arrangeras under sommaren i juli månad med liveband, karuseller och öltält i sann festivalanda. En kul upplevelse för hela familjen!

Sevärdheter i Boden

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Boden.

Bodens centralstation

Bodens järnvägsstation är en av Sveriges vackraste tågstationer. Stationshuset byggdes i nationalromantisk stil 1893.

Byggnaden är märkt som byggnadsminne och kulturbyggnad. Vladimir Lenin är en av de mest kända resenärerna som väntat på ett tåg med avgång från Bodens centralstation.

Bodens tågstation

Eyvind Johnson-stugan

Eyvind Johnson fick Nobelpriset i litteratur år 1974 tillsammans med Harry Martinsson. Han var en framstående person inom svensk litteratur under 1900-talet och växte upp i Boden.

Under sommaren i juli månad är det möjligt att besöka den gamla bagarstugan på Björkelund där han föddes. Besök vid övriga tider bokas i förväg via Bodens turistcenter.

Bodens Salutstation

I Sverige finns det åtta aktiva salutstationer, där varje salutstation har minst fyra kanoner av samma kaliber. Dessa avfyras i samband med salutdagar så som Sveriges nationaldag och Konungens födelsedag. Bodens salutstation är belägen vid Kvarnängen vid Bodträsket.

Att göra i Boden med barn

Äventyrsbad på Nordpoolen

Nordpoolen är ett äventyrsbad i centrala Boden med relaxavdelning och utomhusbad året runt. Här finns också en grotta med strömmande vatten och två vattenrutschbanor.

Bowlingrunda på Strajk Alley

Utmana familjen i bowling på Strajk Alley som ligger på Brogatan 46. Totalt finns det 12 bowlingbanor och det är öppet alla dagar i veckan.

Åk på slädtur med Laplandhusky

Laplandhusky erbjuder slädturer året runt där du kan välja mellan att åka med guidad släde eller egenkörd släde.

Deras kennel ligger i Krokfors och det är därifrån som turerna startar. Har man inte tillgång till egen bil finns det möjlighet att bli upphämtad i Boden.

Mer läsning från Norrbotten


Har du några fler tips på saker att göra i Boden? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina egna tips!