Skip to Content

Att göra i Luleå

Att göra i Luleå

Foto: Parilov / Shutterstock.com

Vi har samlat ihop 17 tips på sevärdheter och saker att göra i Luleå. En vacker stad i Norrbotten som grundades redan år 1621.

Saker att göra i Luleå

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Luleå med omnejd.

Utforska Luleå skärgård

Lule skärgård består av 1312 öar, kobbar och skär. Några av de mest populära öarna att besöka inkluderar Kluntarna, Junkön, Hindersön, Sandön, Brändöskär och Småskär.

Under sommaren och hösten trafikeras Luleås skärgård av turbåtar. På en del öar finns det möjlighet till övernattning på hotell eller i skärgårdsstuga.

Luleå Skärgård

Spana in Flygmuseet F 21

Flygmuseet F21 är ett populärt besöksmål i Luleå, som ligger cirka 5 km utanför stadens centrum i anslutning till Luleå flygplats.

Här finns en rad utställningsobjekt som består av gamla militärfordon. Bland annat kan du titta närmre på en SK 37 Viggen och Saab S35 E Draken samt Hkp 4 A.

Titta på norrsken

I norra Sverige kan man få se norrsken under vinterhalvåret och midnattssol på sommaren. En magiskt upplevelse och något som är unikt för denna del av jordklotet.

Följ med på guidad norrskenstur eller åk ut på egen hand på kvällen, utanför staden till en mörkare plats utan artificiellt ljus. Norrskenet kan synas redan från slutet av augusti till början av april.

norrsken luleå

Hundspannstur med Luleå Adventure

Luleå Adventure är ett litet lokalt företag som erbjuder hundspannsturer, både under dagtid och kvällstid. Turerna är anpassade för familjer med barn i olika åldrar.

Hundspannsturerna görs i djupa skogar cirka 4 mil utanför centrala Luleå. Det finns även möjlighet att boka turer där man kör själv med en guide som kör först och visar vägen.

Besök världsarvet Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad är en av Sveriges sexton kyrkstäder som finns bevarade. Sedan 1996 finns Gammelstad med på UNESCO:s lista med världsarv.

Det var här som långvägaresande sockenbor övernattade och vistades i samband med det obligatoriska kyrkobesöket.

Gammelstad är ett levande världsarv med året-runt boende och särskilt under sommaren och i samband med högtider vaknar denna lilla kyrkstad till liv.

Gammelstads kyrkstad

Besök Teknikens hus

Teknikens hus är Sveriges nordligaste science center och det öppnade redan 1988. Sedan dess har fler än 4 miljoner besökare hittat hit och museet har fått ett flertal utmärkelser.

Teknikens hus är beläget på Luleås universitetsområde och har något kul och intressant för alla åldrar. Bland annat finns ett planetarium och en rad olika utställningar.

Adress: Teknikens Hus väg 2.

Friluftsliv i Bälingebergets naturreservat

Bälingeberget och naturreservatet är ett populärt utflyktsmål i Luleå. Det är lättillgängligt och ligger relativt nära de centrala delarna av staden.

Bälingeberget är 139 meter högt och härifrån får man en vacker utsikt över Luleälven och det omkringliggande landskapet.

Naturreservatet är 276,47 hektar stort och bjuder på en härlig stund ute i naturen med möjlighet till skogsbad och vandring.

Besök Norrbottens järnvägsmuseum

Ett trevligt museum för tågfantaster där besökare får en inblick i järnvägsteknikens historia under de senaste 100 åren. Museet drivs av Malmbanans vänner och det är helt ideellt.

Totalt finns det en fordonssamling som uppgår till 140 fordon där de flesta har någon anknytning till Malmbanan. Det finns också en stor utställning med modelljärnvägar och modelltåg.

Adress: Arcusvägen 95.

Äventyrsdag på Upzone Luleå

Upzone Luleå bjuder in besökare till en äventyrsdag som passar både barn och vuxna. Här finns både höghöjdsbana och zipline med en längd på 115 meter och utsikt över Luleälven.

Åk skridskor på Isbanan

Varje år görs isbanan i ordning av Luleå kommun. Isbanan går från Norra Hamn och runt Gültzauudden till Södra Hamn och vidare till Gråsjälören.

Här kan man gå på ispromenad till fots eller med barnvagn och rullstol. En del väljer att cykla eller att åka spark medans andra föredrar att åka skridskor.

Statusen på Isbanans is uppdateras regelbundet på Isbanans facebooksida. Där kan man se öppettider, istjocklek m.m.

Sevärdheter i Luleå

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Luleå.

Luleå domkyrka

Luleå domkyrka invigdes 1893 och är både den yngsta och nordligaste domkyrkan i Sverige. Kyrktornet har en höjd på 67 meter.

Luleås domkyrka är byggd i nygotisk stil med rött tegel. Kyrkan är öppen för besökare från måndag till fredag mellan 10-15.

Under sommaren är det extraöppet till klockan 18. Högmässa hålls varje söndag klockan 11 och morgonmässa hålls varje tisdag klockan 8.

Adress: Kyrkplanen 1.

Luleå domkyrka

Väderkvarnen på Junkön

På Junkön i Luleå skärgård står en av Norrlands få bevarade väderkvarnar. Junkökvarnen är en så kallad hättkvarn med väderkvarnar på Gotland och Åland som förebild.

Nederluleå Kyrka

Nederluleå Kyrka är Luleås äldsta kyrka och är en del av världsarvet Gammelstads kyrkstad. Denna kyrka invigdes 1492, men redan 1339 ska det ha funnits ett träkapell på platsen.

Altarskåpet räknas som ett av Sveriges finaste. Även predikstolen från 1700-talet är oerhört vacker. Nederluleå Kyrka är öppen för besökare från måndag till onsdag mellan 11-15. Varje söndag hålls traditionsenlig mässa.

Nederluleå Kyrka

Gültzauudden

Gültzauudden är en naturskön plats strax utanför centrum med badstrand, parkskog och stora gräsytor. Hit kommer Luleborna för rekreation, bad eller för att fika på sommarfiket.

Att göra i Luleå med barn

Besök Bondgården Bälinge

Bondgården Bälinge är en ekologisk besöksgård som ligger strax utanför Luleå med restaurang, boende och upplevelser. Gården drivs av bondeparet Thomas och Britta-Karin.

Det enda som skiljer restaurangen och ladugården är en plexiglasvägg, vilket ger en unik upplevelse. På gården finns det omkring 60 nötdjur, lappgetter, linderödssvin och får tillsammans med höns och katter.

Djuren går ute året runt och här väntar en mysig upplevelse för hela familjen där man får lära sig mer om livet på en ekologisk bondgård.

Plask och vattenlek på Aronsbadet och Pontusbadet

Under sommartid kan barnen plaska och simma i utomhuspoolen på Aronsbadet.

Pontusbadet är ett badhus i 50-talsarkitektur som har både trampoliner, rutschbanor och barnbassänger som är öppna för besökare under särskilda tider.

Hoppa loss på 360 Trampoline Center

360 Trampoline Center är ett trampolincenter som ligger ute på Storheden. Här finns det massor av kul aktiviteter för hela familjen, stora som små.

Trampolincentret är öppet alla dagar i veckan förutom måndagar. Ingen förbokning krävs och priset betalas per timme.

Adress: Storhedsvägen 5.

Andra sevärdheter inom 1 timme med bil

  • Treehotel i Harads
  • Western Farm
  • Heta Hyttan Glasbruk
  • Ice and Light Village

Har du fler tips på saker att göra i Luleå? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.

Annelie Hedström

Sunday 19th of March 2023

Storforsen, en av Europas största forsar, en dryg timme från Luleå.