Skip to Content

Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad är en gammal kyrkstad i Norrbotten med fler än 400 kyrkstugor och Sveriges äldsta senmedeltida stenkyrka. Ett levande kulturarv som dessutom blivit listat som ett svenskt världsarv.

Gammelstad ligger strax utanför Luleå och var redan på 1300-talet ett centrum för handel. Kyrkstaden kan beskrivas som den äldsta delen av Luleå stad, som grundades år 1621 vid den gamla marknadsplatsen.

Till följd av landhöjningen blev hamnen för grund och staden flyttades då till sin nuvarande plats. Det var så Luleå Nya stad och Luleå Gamla stad kom till, därav namnet Gammelstad.

Många av kyrkstugorna i Gammelstad har stått här i hundratals år. Till skillnad från andra kyrkstäder i Norrland så har Gammelstads kyrkstad varit förskonad från någon större brand.

Totalt finns det 405 stugor och 553 kammare. Sedan 1996 finns Gammelstads kyrkstad med på UNESCO:s lista med världsarv med följande motivering:

Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.

— UNESCOS:s världsarvskommitté (1996)
kyrkstugorna i gammelstad

De flesta av kyrkstugorna ägs av privatpersoner. Nederluleå hembygdsförening äger en kyrkstuga som byggdes i mitten av 1700-talet.

Det var en rik bonde från Mörön vid namn Erik Eriksson-Nordström som var första ägare av stugan. Idag är det en visningsstuga där besökare får möjligheten att se hur det kan se ut inuti kyrkstugorna i Gammelstad.

Visningsstugan är belägen i kyrkstuga nummer 253-254.

gammelstads kyrkstad i luleå

Gammelstad är ett levande samhälle i en unik kulturmiljö. Guidade visningar erbjuds året runt med start på Gammelstad Visitor Center.

Särskilt levande är det i samband med högtider som midsommar med traditionellt firande. Oavsett årstid är det alltid värt ett besök till Gammelstads kyrkstad.

Kyrkbyn i Gammelstad har 798 invånare, varav cirka 100 hushåll som ligger inom världsarvsgränsen. Extra mysigt blir det under vintertid när snön ligger vackert på marken och hustaken.

Gammelstad

Att göra i Gammelstad

  • Besök Nederluleå kyrka
  • Titta på de gamla kyrkstugorna
  • Delta i det traditionella midsommarfirandet
  • Följ med på guidad visning av Gammelstads kyrkstad
  • Besök Friluftsmuseet Hägnan
  • Gå in i visningsstugan, kyrkstuga nummer 253-254.
  • Skogsvandring runt Mattisberget
  • Se alla ljus som tänds kring Allhelgonahelgen
gammelstad

Gammelstad Visitor Center

Härifrån utgår guidade visningar av Gammelstads kyrkstad. Besökscentret är beläget centralt i Gammelstad vid Nederluleå kyrka.

Här finns också broschyrer och kartor över Gammelstad. Personalen svarar gärna på frågor och kommer med egna tips.

På Gammelstad Visitor Center finns också en gratis utställning om Gammelstads historia.

Gammelstad Visitor Center

Nederluleå Kyrka

Nederluleå Kyrka är församlings huvudkyrka i Gammelstad. Det är också Norrlands största kyrka från medeltiden. Kyrkan invigdes redan 1492.

Inne i kyrkan finns vackra målningar i koret från 1500-talet samt ett altarskåp från samma tidsperiod. Predikstolen är gjord i trä och snidades ursprungligen av Nils Fluur år 1712.

Nederluleå Kyrka

Det är en imponerande kyrka med många fina detaljer och utsmyckning, både invändigt och utvändigt. Alldeles intill kyrkan ligger de rödmålade kyrkstugorna i Gammelstad.

Nederluleå kyrka är öppen mellan 11:00 och 15:00 (måndagar-onsdagar). Mässa hålls varje söndag klockan 11:00.

Restauranger i Gammelstads kyrkstad

Restaurang Kaptensgården

Kaptensgården är en traditionell restaurang i Gammelstad som serverar maträtter gjorda på lokala råvaror från Norrbotten. Här finns även möjlighet att boka in julbord.

Kafé Fägnan

På Kafé Fägnan serveras lättare lunch, fika, våfflor och smörgåsar. Caféet är öppet under sommarmånaderna och är beläget på Friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad.

Ullas Café

Ullas Café ligger på Kyrktorget 1 och här serveras både fika och kaffe. Caféet är öppet från maj till september.

Vägbeskrivning

Gammelstads kyrkstad ligger vid Nederluleå kyrka, strax väster om Luleå stad i Norrbotten. Det tar cirka 15 minuter att köra hit från Luleå flygplats och cirka 12 minuter från centrala Luleå.

Snabbaste vägen går via väg 97. Därifrån tar du sedan avfarten mot Gammelstad och följer skyltarna.

Kollektivtrafik

Från Luleå avgår buss nummer 9 till kyrkstaden i Gammelstad. Hoppa av vid hållplatsen som heter Kyrktorget.

Parkering

Det finns två avgiftsfria parkeringar i Gammelstads kyrkstad. Den ena är belägen på Rutviksvägen 40 och den andra är Hägnans parkering.

gammelstad vägbeskrivning

Andra kyrkstäder i Sverige


Har du besökt Gammelstads kyrkstad i Luleå? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.