Skip to Content

Rödbergsfortet

Rödbergsfortet

Rödbergsfortet är ett av fem fort i betong och pansar som utgör Bodens fästning, med en primär uppgift att försvara övre Norrland mot fienden.

I drygt 100 år var detta en av Sveriges mest hemliga platser. Sedan år 2000 är Rödbergsfortet öppet för besökare som kan lära sig mer om hur fortet användes.

Bland annat får man veta hur det var planerat att fortet skulle fungera ifall strider mot Ryssland och Sovjetunionen hade utbrutit på 1900-talet.

Under sommaren är det en välbesökt sevärdhet i Boden där man får en unik inblick i svensk försvarshistoria och ”låset i norr”.

Rödbergsfortet i Boden
Fotograf: Johan Elisson / Fästningsguiden Boden

Historia

Rödbergsfortet byggdes i början av 1900-talet och var i bruk från 1908 till 1998.

Fortet byggdes med intentionen att de som bodde och jobbade här skulle kunna klara sig en längre period utan kontakt med omvärlden.

Bodens fästning brukar kallas för ”Låset i norr” och har varit aktiv under både första- och andra världskriget. Varje fort har sitt eget kraftverk, bränsleförråd, sjukvårdsavdelning och vatten- och avloppsanläggninar.

Besöksinformation

Ordinarie öppettider är ifrån slutet av juni till mitten av augusti. Då erbjuds guidade visningar av fortets avdelningar som är tillgängliga för allmänheten. Den guidade turen tar cirka 90 minuter.

Alla som arbetar på Rödbergsfortet har militär bakgrund. Besökare får därmed en unik upplevelse där personalen har gedigna kunskaper om det militära yrket utöver fortets funktion och historia.

Vägen upp till Rödberget där Rödbergsfortet ligger insprängt går via en liten serpentinväg. Vägen upp är enkelriktad och på vägen ner kör man ner en annan väg.

Priser

Nedan kan du se vad inträdet kostar med en guidad visning av Rödbergsfortet.

ÅldersgruppPris
Vuxna (18+)120 kronor
Barn (7-18 år)60 kronor
Mindre barn (0-6 år)Gratis

Boden Fortress

Boden Fortress är ett maratonlopp där man får en unik löparupplevelse i norra Sverige. Det finns tre varianter där längden på sträcker sig skiljer sig.

De olika nivåerna är 10 km, 30 km och 50 km. Loppet startar vid den gamla A8 kaserngården på Försvarsmuseums baksida och vidare över hängbron som går över Lule älv.

Fler sevärdheter i närområdet


Har du besökt Rödbergsfortet? Lämna gärna en kommentar nedan och dela något från din egen upplevelse.