Skip to Content

Att göra på Öland

Att göra på Öland

Det finns mängder med saker att göra på Öland och för många är detta ett favoritresmål, då ett stort antal besökare väljer att återkomma under sommarmånaderna, år efter år.

Vi har samlat ihop 30 sevärdheter på Öland som är uppdelade i norra och södra delen av ön. På listan finns en blandning av natur, historia, kultur och annat som man inte bör missa när man besöker Öland!

Sevärdheter på norra Öland

Alla sevärdheter som är listade som på norra Öland är belägna i Borgholms kommun, där orter som Borgholm, Böda, Löttorp och Byxelkrok ingår.

Byrums raukar

Vid Byrum på nordvästra Öland finns ett större område med raukar som formats av havets vågor under en lång tidsperiod. Här finns även fossiler som man kan se när man går runt och tittar bland raukarna. Byrums raukar är en av Ölands vackraste platser, särskilt vid solnedgång.

byrums raukar
Byrums Raukar, ett raukområde på Öland.

Trollskogen

I Trollskogens naturreservat på nordöstra Öland väntar en trolsk upplevelse med vindpinade tallar och gamla ekar. Murgrönan klättrar på både mark och trädstammar. Ett flertal fornlämningar i form av gravrösen och stensättningar påträffats i Trollskogen.

Trollskogen på norra Öland
Trollskogen på norra Öland. Foto: Samoli/Shutterstock

Borgholms slottsruin

Den gamla slottsruinen i Borgholm är en välkänd sevärdhet på Öland. Själva borgen uppfördes på 1200-talet, men redan på 1100-talet byggdes ett torn och en kastral. Här finns således en rik historia att utforska, som man kan lära sig mer om på en guidad tur. Under året anordnas även riddarskolor, utställningar och konserter.

Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin. Foto: RPBaiao/Shutterstock

Solliden

Solliden är kungafamiljens sommarbostad på Öland. Här spenderar både kungen och drottningen många av sommarens härliga dagar. Den slottsliknande villan stod färdig 1906 och dess utseende är inspirerat av en italiensk villa på Capri som ägdes av Axel Munthe. Mot inträde är besökare välkomna att strosa runt i slottsparken under säsongen mellan maj och september.

Sollidens slott på norra Öland
Sollidens slott på norra Öland. Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Långe Erik

På Ölands norra udde står fyren Långe Erik som har en höjd på 32 meter. Långe Erik är byggd av kalksten och stod färdig 1845. Under sommaren brukar det vanligtvis finnas möjlighet för besökare att gå upp i fyren, varifrån man får en fantastisk utsikt.

Fyren Långe Erik på norra Ölands udde
Fyren Långe Erik på norra Ölands udde. Foto: Karin Jaehne/Shutterstock

Böda Sand

Böda Sand är en av Sveriges mest kända sandstränder, en återkommande favorit dit besökare vallfärdar för sol och bad år efter år. Intill stranden finns även Böda sands camping.

Böda Sand
Böda Sand, en av Ölands mest besökta sandstränder.

Wannborga Bränneri & Vingård

Wannborga är en vingård på norra Öland som erbjuder både vinprovning och guidade visningar. På vingården finns det även möjlighet för övernattning samt en restaurang som serverar asiatisk fusionmat.

Sandviks kvarn

Sandviks kvarn är en av världens största kvarnar av holländsk typ. En historisk sevärdhet där man kan lära sig mer om kvarnens historia samt stanna till för mat & dryck i en unik miljö.

Sandviks kvarn
Sandviks kvarn. Foto: Karin Jaehne/Shutterstock

Ninnis kroppkaksbod

Öländska kroppkakor är en lokal delikatess och på Ninnis kroppkaksbod serveras dessa på traditionellt vis till ett rimligt pris. Här sitter man i en trevlig miljö, antingen inne eller ute i trädgården om vädret tillåter.

Adress: Hagelstadsgatan 21, 387 70 Löttorp.

Sankta Britas kapell

Sankta Britas kapell är en gammal kyrkoruin från 1200-talet som ligger ute på Kapelludden. En vacker plats att besöka på Ölands östkust.

Sankta Britas kapell
Sankta Britas kapell. Foto: Almgren/Shutterstock

Mormors stenugnsbageri

På Mormors stenugnsbageri väntar en mysig fikastund där du kan avnjuta några av Sveriges godaste kanelbullar och kardemummabullar. Du kan också handla nybakat bröd eller dricka en kopp kaffe.

Mormors stenugnsbageri
Mormors stenugnsbageri

Lådbilslandet

Lådbilslandet är en favorit bland många barnfamiljer med barn i yngre åldrar. Här får barnen chansen att köra olika fordon i en miniatyrstad. Lådbilslandet ligger vid Löttorp.

Väderkvarnarna i Lerkaka

Väderkvarnarna vid Lerkaka står uppradade längs vägen och de har blivit ett populärt stopp bland många turister som vill se öländska väderkvarnar. Totalt finns det över 300 stycken bevarade runtom på ön. I juni månad brukar rapsfältet bakom väderkvarnarna stå i full blom, vilket ger en mycket vacker landskapsbild.

Lerkaka kvarnar
Lerkaka kvarnar. Foto: Karin Jaehne/Shutterstock

Ölands Museum Himmelsberga

Himmelsberga är ett öländskt museum där man jobbar för att bevara det gamla som är typiskt öländskt. Här får man också lära sig mer om hur det var att leva på Öland under 1700-talet och 1800-talet.

Himmelsberga museum
Himmelsberga museum. Foto: Pack-Shot/Shutterstock

Julbocken och påsktuppen i Borgholm

Varje år kommer Borgholmsbocken fram i juletider. Till påsk kommer den stora påsktuppen fram på torget framför Borgholms kyrka. Borgholmsbocken görs av granris och påsktuppen av björkris.

Borgholms påsktupp och julbock (1)
Borgholms julbock och påsktupp

Åk gokart

På norra Öland finns det flera gokartbanor, bland annat Ölands gokartcenter och Greby gokart. Här väntar ett fartfyllt äventyr för hela familjen. Något som är extra kul är att det finns gokartbilar med dubbla säten, så att även mindre barn kan åka med en vuxen.

Sevärdheter på södra Öland

Alla sevärdheter som är listade på södra Öland är belägna i Mörbylånga kommun, där tätorter som Färjestaden, Mörbylånga, Vickleby, Algutsrum, Degerhamn och Gårdby ingår.

Eketorps borg

Eketorps borg är en historisk sevärdhet på Öland vars historia går tillbaka till 300-talet. Den gamla fornborgen är belägen på Stora alvaret och fungerar idag som ett museum. Inuti borgen finns långhus och rekonstruerade hus som visar hur det såg ut inuti Eketorps borg när den användes av lokalbefolkningen.

Eketorps borg
Eketorps borg. Foto: Karin Jaehne/Shutterstock

Gettlinge gravfält

Gettlinge gravfält är en gammal fornlämning på södra Öland. Mest imponerande är kanske den 30 meter långa skeppsättningen med 23 resta granitblock. På hela gravfältet finns det omkring 250 gravar, varav de flesta är från yngre bronsåldern och järnåldern.

gettlinge
Gettlinge gravfält.

Långe Jan

Långe Jan är Sveriges högsta fyr med en höjd som når 42 meter över havet. Fyren är belägen på Ölands södra udde, i motsats till Långe Erik på norra udden. Långe Jan stod färdig 1785. Besökare är välkomna att gå upp för fyrens 197 trappsteg, varifrån man får en makalös utsikt över hela södra Öland.

Långe Jan på Ölands södra udde
Långe Jan på Ölands södra udde. Foto: Lasse Johansson/Shutterstock

Karlevistenen

Karlevistenen är den äldsta runsten på Öland. Den står ute på en åker och berättar om Sibbe den gode eller Sibbe den vise, som var en dansk hövding. Runstenen restes på 1000-talet och har en höjd på 130 centimeter.

Karlevistenen, en av Ölands runstenar
Karlevistenen, en av Ölands runstenar. Foto: UllrichG/Shutterstock

Beställ kroppkakor i drive-in

Att beställa mat i en drive-in är något som är typiskt amerikanskt, och som sedan spridit sig vidare runtom i världen. Men Öland är nog ensamt om att ha en drive-in där du kan beställa kroppkakor med lingon och grädde samt ett glas mjölk. Denna drive-in finns på Arontorps kroppkakor.

arontorps kroppkakor

Södra Ölands odlingslandskap

Södra Ölands odlingslandskap är ett svenskt världarv sedan år 2000. Odlingslandskapet är uppdelat i radbyar, åkrar och betesmarker som skapades under medeltiden. Det har sedan bevarats utan att introducera främmande växter och gödsel. Hela området är 56 000 hektar.

Södra Ölands odlingslandskap
Södra Ölands odlingslandskap. Foto: Kennerth Kullman/Shutterstock

Gråborg

Gråborg är en gammal fornborg på södra Öland som tidigare omgetts av en 4 meter hög ringmur. En av höjdpunkterna på området är ruinerna av det gamla kapellet Sankt Knut. Under medeltiden var detta en betydande plats på ön utifrån arkeologiska fynd som hittats vid Gråborg.

Gråborg
Gråborg. Foto: Rolf_52/Shutterstock

Resmo Kyrka

Resmo kyrka uppfördes på 1100-talet och är därmed en av Ölands äldsta kyrkor. Det är också en av Sveriges äldsta medeltidskyrkor som fortfarande är i bruk.

Resmo kyrka
Resmo kyrka. Foto: Alexanderstock23 / Shutterstock.com

Fågelskådning i Ottenby naturreservat

Ottenby naturreservat är en av Sveriges främsta fågellokaler. Här kan man få syn på en rad olika häckande och rastande fågelarter.

Kungsfågel (Regulus regulus)
Kungsfågel (Regulus regulus). Foto: Leif Ingvarson/Shutterstock

Lize’s Interiör

Lize´s interiör är en trevlig butik att besöka om man gillar inredning. I denna charmiga butik i rustik miljö säljs diverse inom temat inredning. Sortimentet är handplockat.

Paradisverkstaden

Paradisverkstaden är en butik som ligger i utkanten av Färjestaden där det säljs vacker keramik och andra inredningsprodukter. Här strosar man gärna runt och tittar på allt det fina. Detta är också ett utmärkt ställe att åka till ifall man vill köpa med sig en fin souvenir från Öland, då keramiken är lokaltillverkad.

Sälskådning på Eckelsudde

Eckelsudde är en känd fågellokal på södra Öland, men det är också en plats där sälarna trivs. Det är beträdnadsförbud mellan 1 april och 31 juli för att skydda sälarna. Övriga tider går det dock bra att komma hit och titta på sälarna. Medtag kikare för att se sälarna på nära håll.

eckelsudde

Capellagården

Capellagården är ett trevligt utflyktsmål som ligger i Vickleby. Den grundades av Carl Malmsten på 1960-talet och erbjuder idag kurser inom möbel- och inredningssnickeri, textil, keramik och byggnadsvård. Här finns även en vacker trädgård med tillhörande trädgårdsbutik.

Håks gård

Håks gård är en vingård på södra Öland som ligger i Beteby. Deras viner säljs på Systembolaget med namnet ”Under Ölands Sol”. Vingården startades 2001. Numera har vingården över 4000 stockar.

Att göra på Öland när det regnar

Öland är ett solsäkert resmål under de svenska sommarmånaderna, men trots det så händer det att det regnar och då kan det vara bra att ha en reservplan. Nedan har du några tips på vad som finns att göra på Öland när det regnar.

 • Fika inomhus på Mormors stenugnsbageri
 • Shoppa i Färjestadens butiker
 • Gå på spabehandling
 • Ät middag på Michelinrestaurangen Hotell Borgholm
 • Titta på konst på VIDA Museum & Konsthall
 • Vinprovning på Håks gård eller Wannborga

Att göra på Öland med barn

Utöver ovanstående sevärdheter och aktiviteter så har vi även listat några mer barnspecifika platser och saker att göra på Öland med barn.

 • Lådbilslandet
 • Talluddens äventyrs- och fantasigolf
 • Fårsafari på Mittlandsgården
 • Kör gokart med hela familjen
 • Titta på fossiler och kristaller på Skäftekärr fossil & stenmuseum
 • Youth Camp på Böda Sand
 • Åk en tur på Böda skogsjärnväg
 • Köp karameller på Ölands karamellkokeri
 • Promenad genom Trollskogen
 • Besök Störlinge Lantbruks & Motormuseum

Eva Mattsson

Tuesday 12th of March 2024

Hej! Saknar fyra tips, både på Långe Jan och vid Trollskogen finns naturum med utställningar och mängder av guidningar, de skulle kunna nämnas vid respektive texter. Naturbutiken i Stenåsa med med ett Sverige-unikt sortiment av kikare, böcker, presentartiklar och massor av fina saker till barn i olika åldrar. Mysinge kött/ Ölands kvalitetsprodukter med butiker i Bårby och Färjestaden säljer ett högkvalitativt nöttkött, djuren betar på Alvaret och gör stor naturvårdsnytta. Vill ni fylla på med ett mat och musikställe med god mat, livemusik och vinbar så är Carlas cafe en pärla.

Vänliga hälsningar,

Eva

Svenska Destinationer

Wednesday 13th of March 2024

Hej Eva, tack för att du delar med dig! Finns mycket fint att se och göra på Öland.