Skip to Content

Byrums raukar

Byrums raukar

Byrums raukar är ett område med raukar på nordvästra Öland som är vackert beläget med utsikt mot Kalmarsund och Blå Jungfruns nationalpark.

Raukarna på ölands nordvästra kust består av hård kalksten och är ett resultat av att kalkstenen har eroderat och formats av havets rörelse och vågor under miljontals år.

Byrums raukar har blivit en välbesökt sevärdhet på Öland. Särskilt vackert och rofyllt är det vid solnedgång. Likaså blir det som en övernaturlig plats när det stormar och vågorna blir högre.

raukar på öland

Längs kustremsan finns omkring 120 raukar att utforska på en yta som sträcker sig cirka 600 meter. Byrums raukar är en spännande plats för både barn och vuxna.

Ta med bra skor och gå runt bland raukarna vid Byrum. Det är fantastiskt att se på nära håll hur raukarna fått sina olika former.

Byrums raukar öland

Området är även rikt på fossil och att gå på fossiljakt är en populär aktivitet vid Byrums raukar. OBS, det är ej tillåtet att plocka eller knacka fossil.

Som besökare får du se och röra, men ej förstöra eller ta med några fossiler hem. Lösa fossil och stenar tillhör markägaren och det är förbjudet enligt lag att knacka loss fossil.

Raukar är vanligtvis synonymt med Gotland, men även Byrums raukar på Öland är imponerande. Experter uppskattar att det tagit cirka 40 miljoner år för kalkstensberggrunden att formas.

När processen inleddes hade Öland ett tropiskt klimat och var beläget söder om ekvatorn.

För att sätta tiden i ett enklare perspektiv att förhålla sig till kan man säga att det tagit omkring 1000 år att forma varje milimeter av Ölands kalkstensberggrund.

Ölands kalkstensberggrund

Tips inför ditt besök

  • Ta med mjukt sittunderlag.
  • Ta med något att äta och dricka.
  • Kom hit en timme innan solnedgång och stanna tills solen gått ner.
  • Åk hit tidigt på morgonen för att få platsen för er själva.
  • Det kan vara blåsigt. Ta med vindjacka.
Alex Waltner / Swedish Nomad vid Byrums raukar på Öland
Foto: Alex Waltner / Swedish Nomad

Byrums naturreservat

Sedan 1935 har området varit skyddat som naturreservat med syftet att bevara Ölands bäst utformade raukfält och det geologiska landskapsavsnittet.

Förutom raukar och fossiler är naturreservatet även hem till myrlejon och martorn, varav den sistnämnda är en fridlyst växt.

Byrums naturreservat

Guidade turer

För den som vill göra ett mer ingående besök till Byrums raukar är det möjligt att följa med på guidad tur med en kunnig guide som berättar mer om raukområdet.

Ann-Charlotte Garhammar är en av dessa lokala ölandsguider som är med och guidar nyfikna besökare. Bokning av guidad tur kan göras via Ölandsguidernas Facebooksida.

Guidade turer Byrums raukar

Vägbeskrivning

Byrums raukar ligger på nordvästra Öland längs Horns kustväg, strax söder om den lilla orten Byrum. En stor parkering finns precis vid raukområdet.

Från Borgholm tar det cirka 47 minuter med bil. Kör längs väg 136 Från Borgholm mot Byxelkrok.

Vid Löttorp och Högby kyrka svänger du vänster i rondellen och sedan till höger till Byrumsvägen som du följer i cirka 7,4 kilometer. Sväng sedan vänster och fortsätt in på Horns kustväg

Raukarna vid byrum

Andra sevärdheter på Öland

  • Eketorps borg
  • Trollskogen
  • Böda sand
  • Borgholms slottsruin
  • Solliden

Har du besökt Byrums raukar på Öland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.