Skip to Content

Trollegater naturreservat

Trollegater naturreservat

Trollegater naturreservat är ett populärt utflyktsmål i Östergötland som bjuder in till ett spännande naturäventyr för hela familjen.

Här finns en av Sveriges största urbergsgrottor med ett system av gånger som är omkring hundra meter långt. Förr i tiden trodde man att det bodde troll i den stora grottan.

Naturreservatet är en plats som är full av mystik och det är lätt att förstå hur berättelserna om trollen har uppstått.

Trollegater naturreservat i Östergötland
Trollegater naturreservat i Östergötland. (Foto: Christian L Sweden/Shutterstock)

Sprickorna i urberget och klyftorna är ett resultat av jordbävningar som inträffade efter att landisen smält bort. Jordbävningarna gav upphov till sprickor som sedan vidgats och fördjupats med tiden.

Naturreservats huvudattraktion är utan tvekan dessa gångar mellan de gigantiska stenblocken tillsammans med den stora grottan, där man kan stå upprätt på vissa ställen.

”Gatera” i Trollegater naturreservat. (Foto: Christian L Sweden/Shutterstock)

En tur in i den stora grottan lämpar sig dock enbart för den som är äventyrlig av sig. Ta även med ficklampa eller ännu bättre en pannlampa, då man även behöver åla sig fram i vissa delar av grottan.

Utöver den stora grottan finns en rad andra grottor som är mindre i storleken, men som ändå kan vara spännande att utforska.

Guidade turer

Det går bra att utforska Trollegater naturreservat på egen hand, men det finns även möjlighet att boka guidade turer via Kinda turism. Under turen får man följa med en guide in i grottorna.

Att tänka på inför besöket

  • Ta med ficklampa/pannlampa
  • Använd oömma kläder
  • Ta med vatten och snacks

Trollstigen

Trollstigen är en 30 meter lång naturhinderbana som är anpassad för barn. Tanken är att barnen ska få en kul plats för att öva upp sin balans.

Här får man balansera på stockar och hoppa över gamla stubbar för att ta sig fram.

Trollstigen i Trollegater naturreservat
Trollstigen. (Foto: Christian L Sweden/Shutterstock)

Hitta hit

Trollegater ligger cirka 1 mil väster om Rimforsa. Från Rimforsa tar det cirka 15 minuter med bil och man kör då via Ulrikavägen som går förbi Muggebo.

Från parkeringen är det cirka 200 meter att gå till grottorna. Vandringsleden som går upp till grottorna i Trollegater är markerade med orange markering.

Vägbeskrivning i Google Maps

Trollegater vägbeskrivning
Informationskylt i Trollegater naturreservat. (Foto: Christian L Sweden/Shutterstock)

Har du besökt Trollegater naturreservat i Östergötland? Lämna gärna en kommentar och dela något från din egen upplevelse!