Skip to Content

25 vackra stränder i Sverige

25 vackra stränder i Sverige

Det finns tusentals stränder i Sverige och även om många svenskar väljer att resa utomlands för sol och bad, så finns det gott om svenska stränder som bjuder på en paradiskänsla.

Utöver dessa stränder som vi har valt ut så finns det massvis av andra stränder i Sverige som har finkornig sand och klart vatten.

Har du fler tips på svenska stränder som är värda en omväg så går det bra att lämna en kommentar i slutet av artikeln.

Täppets havsbad

Täppets havsbad är en exotiskt sandstrand i Åhus på den skånska östkusten. Med det ikoniska trädet som står mitt på stranden skulle denna vy lika gärna ha kunnat vara ifrån en paradisstrand i Karibien eller Afrika.

Pärlane strand

Pärlane strand är en så kallad tvillingstrand med finkornig ljus sand som är belägen på Bohus-Malmön i Bohuslän. Hit kommer man med gratis bilfärja från Tullboden.

Under sommarmånaderna är det en välbesökt badplats, men utanför högsäsongen i juli och augusti finns det gott om plats på en av Sveriges finaste stränder.

Pärlane strand Bohuslän
Pärlane strand på Bohus-Malmön i Bohuslän

Orbaden

Orbaden, även känt som Hälsinglands riviera är en kilometerlång sandstrand vid Ljusnan. En härlig plats att åka till för sol och bad med vacker natur runtomkring.

Orbaden
Orbaden, Hälsinglands Riviera. (Foto: Micael Carlsson/Shutterstock)

Trouville

På Sandön i Stockholms skärgård finns Trouvillestranden, som är en av de finaste sandstränderna i Stockholmsområdet. Från Sandhamn är det gångavstånd till Trouville.

Trouvillestranden på Sandön i Stockholms skärgård

Sandskär

Sandskär är en ö i Haparanda skärgård som också är känt som ett badparadis med fina sandstränder. På bilden ser du sandstranden Baatilahti.

Från Haparanda hamn går det turtrafik till Sandskär under sommartid. Båtresan tar cirka en timme.

Böda sand

Vid campingen Böda Sand på Öland finns en av Sveriges finaste stränder. Här väntar finkornig vit sand med kristallklart vatten som skimrar i olika nyanser av turkos och blå färg.

Böda sandstrand är två mil lång och omges av grönskande sanddyner. Trots att det kommer många besökare under sommaren finns det i stort sett alltid plats på stranden.

Varamon

Strax utanför centrala Motala ligger Varamobadet, som är en fin och långgrund sandstrand som bjuder på svalkande bad i Vättern.

Varamon är ett av Nordens största insjöbad med en lång sandstrand. I området runt Varamon finns även ett flertal restauranger, camping och aktiviteter som minigolf.

Tofta strand

Tofta strand är en av Gotlands mest kända stränder, belägen cirka 20 minuter söder om Visby. Denna sandstrand har blivit omnämnd som en av Nordens bästa stränder och här finns något för alla.

Förutom en lång och fin sandstrand finns det även restauranger, kiosker, beach club och olika aktiviteter så som volleyboll. Tofta strand är en sandstrand för dig som gillar liv och rörelse.

Skrea Strand

Skrea strand i Falkenberg är en av Sveriges mest klassiska stränder. Hit vallfärdar tusentals besökare varje sommar för sol och bad.

Denna strand är cirka 2 kilometer lång och omges av höga sanddyner. Här finns även en välkänd badbrygga som går 250 meter ut i vattnet med en tillgänglighetsanpassad ramp.

Skrea strand är en strand för dig som gillar finkornig sand, folkliv och närhet till kiosker och serveringar.

Sandhammaren

Sandhammaren är en av Sveriges sydligaste sandstränder. Denna paradisstrand är belägen på Österlen, cirka en kvart öster om Ales stenar.

Att komma hit känns nästan som att man har hamnat utomlands. Sanden är pudervit och finkornig. Vattnet är klart och stranden omges av sanddyner och tallskog.

Salusands havsbad

Salusands havsbad, även känd som Norrlandskustens pärla är en vacker sandstrand som ligger som en avstickare från E4:an, norr om Örnsköldsvik.

Detta är en av Norrlands längsta sandstränder och under sommartid är det många som söker sig hit för en härlig dag på stranden. Under hösten bjuder stranden på utmärkta förhållanden för surfare.

Salusands havsbad, Norrlandskustens pärla. (Foto: Scandphoto/Shutterstock.com)

Skummeslövsstrand/Mellbystrand

Skummeslövsstrand och Mellbystrand bildar tillsammans en av Sveriges längsta sandstränder, Laholmsbuktens strand.

Stranden är hela 20 kilometer lång och något som är unikt med just denna strand är att det är möjligt att köra med bil och husbil på vissa delar av stranden.

Reser man runt med husbil i Sverige är det ganska läckert att kunna köra ner direkt på stranden och njuta av en sandstrand, precis utanför dörren. Det är dock inte tillåtet att campa på stranden.

Norsta Aurar

Norsta Aurar är en lång sandstrand på Fårös nordöstra spets. Här väntar en paradisstrand med finkornig sand utan trängsel. Hit är det nämligen inte många turister som hittar.

Norsta Aurar på Fårö. (Foto: Patrick Hansson/Destination Gotland)

Smitingens havsbad

Smitingens havsbad är en av Ångermanlands bästa badstränder med en stor och fin sandstrand. Det är långgrunt i vattnet och Smitingen är därför också en familjevänlig sandstrand.

Från centrala Härnösand tar det cirka 10 minuter att köra till Smitingens havsbad med bil. Runtomkring stranden finns det även fina vandringsleder i naturreservatet Smitingen-Härnöklubb.

Knäbäckshusens strand

Vid Rörum på Österlen ligger Knäbäckshusens strand, som har blivit framröstad som Sveriges finaste strand. Här väntar finkornig vit sand och klart vatten. Tyvärr är stranden tillfälligt avstängd under 2024 pga skada orsakad av stormen Babet.

Det råder brist på parkeringsplatser vid denna strand under högsäsong. Åk gärna hit utanför högsäsongen, exempelvis i maj, juni eller september då det är betydligt färre besökare.

Knäbäckshusens strand med Stenshuvud i bakgrunden. Fotograf: Alex Waltner

Skanör havsbad

Skanör/Falsterbo är en klassisk sommardestination i Sverige. Här finns också några av Sveriges finaste sandstränder.

Skanörs havsbad är en barnvänlig strand med långgrunt vatten. Härifrån är det även gångavstånd in till Skanör där det finns restauranger och butiker. Stranden är även känd för sina färgglada badhytter.

Yngsjö havsbad

Yngsjö havsbad är lite av en dold pärla bland alla fina stränder i Skåne. Den är inte helt okänd, men har inte heller lika många besökare som exempelvis Täppets havsbad i Åhus.

Är du en badkruka som är sugen på bad så kan det dock vara läge att åka till en annan strand då det ofta är ganska kallt i vattnet vid Yngsjö havsbad, men vackert är det!

Tylösand

Tylösand är ett välkänt resmål i Sverige som ligger strax utanför Halmstad på Västkusten. Här finns en fyra kilometer lång sandstrand, som vid ett flertal gånger blivit utsedd till Sveriges bästa strand.

Tylösand är även känd som en partydestination under sommaren och här kan man bland annat kombinera strandliv med after beach party.

Tylösand. (Foto: Jesper Hakerod/Shutterstock)

Gotska sandön

På Gotska Sandön finns Sveriges längsta sammanhängande sandstrand. Ön är belägen cirka 4 mil norr om Fårö och nås med båt.

Åk hit på dagsutflykt eller övernatta på det lokala vandrarhemmet och njut av en av Sveriges finaste stränder med flera kilometer sandstrand, utan många andra besökare.

Lagaoset

Lagaoset är ett vackert naturområde där ån Lagan rinner ut i havet. Här finns också en av Hallands bästa sandsstränder, även om det är lite av en dold pärla med färre besökare.

Stranden omges av ett vackert landskap med gyllene sanddyner. Lagaoset ligger norr om Mellbystrand.

Lagaoset i Halland.

Hjo strandbad

Hjo är en av Sveriges tre trästäder med vacker gammal bebyggelse. Här finns även Hjo strandbad, som är en fin sandstrand som bjuder på bad i Vätterns klara vatten.

Extra gulligt är det med de färgglada badhytterna som ligger längs strandkanten. Under högsäsongen kan det dock bli ganska trångt under dagtid på stranden då den är relativt liten.

Hjo Strandbad vid Vättern. (Foto: Lasse Johansson/Shutterstock)

Djäknesundet

Djäknesundet är en lagunliknande badvik som ligger på västra sidan av Vättern. Sandstranden är relativt liten, men det som särskilt lockar är det kristallklara vattnet som skimrar i turkos och grön färg.

När solen skiner är det enkelt att få utlandskänsla vid Djäknesundet, som alltjämt får räknas som en av Sveriges finaste badplatser.

Pite havsbad

Pite havsbad bjuder på femstjärnig camping och en av Norrlandskustens bästa sandstränder. Hit vallfärdar tusentals besökare varje år för sol och bad samt en härlig semester för hela familjen.

Pite Havsbad. (Foto: Emma Selin/Shutterstock).

Ålö Storsand

Ålö Storsand är en av Stockholms finaste stränder. Denna strand är belägen på Ålö, som är en nästintill obebodd ö i Stockholms skärgård. Hit kan man bland annat komma med Utö express från Nynäshamn.

Vitsand

Vitsand är en naturskön badstrand i Tivedens nationalpark. Här kan man kombinera vandring i nationalparken med sol och bad på Vitsand.

Vitsand i Tivedens nationalpark.

Vilken är Sveriges finaste strand enligt dig? Lämna gärna en kommentar nedan och dela med dig av tips på fler vackra stränder i Sverige.

Lena Callermo

Sunday 3rd of March 2024

Sörfjärden i Hälsingland! Kilometerlång ssandstrand!

Jennifer

Saturday 28th of October 2023

Varberg har otroligt vackra stränder Hönö på Öckerö är fantastiskt med sina klippor

Mikael Nilsson

Saturday 30th of September 2023

Havsbadens 6 km sandstrand i Ängelholm utsågs till Sveriges finaste strand 2023👍👍

Mari Andersson

Wednesday 27th of September 2023

Norsta Aura på Fårö helt fantastisk.

Elisabeth Didriksson

Saturday 22nd of July 2023

Bingsmarken i Skurups kommun. Vit mjuk sand, långgrunt och oftast mycket klart vatten. Men även Kämpinges fina strand. Grönt klart vatten och underbar vit sand.