Skip to Content

Att göra i Östergötland

Att göra i Östergötland

Är du nyfiken på vad som finns att göra i Östergötland? Vi har samlat ihop 30 sevärdheter och aktiviteter runtom i landskapet.

Östergötland är ett svenskt landskap som går från Vättern till Östersjön med gräns mot Småland i söder och Närka och Södermanland i norr.

Det finns ett stort antal historiska sevärdheter i Östergötland från olika tidsperioder med allt ifrån gamla slott till hällristningar och industriminnen.

Östgötaslätten bjuder även på vacker natur i form av naturreservat och skärgårdsmiljöer. Norrköping, Linköping, Söderköping, Motala och Vadstena är några av städerna som finns i Östergötland.

Sevärdheter i Östergötland

Alvastra Klosterruin

Alvastra klosterruin är ett gammalt cistercienskloster som grundades av franska munkar på 1100-talet. Platsen har anknytningar till den heliga Birgitta.

I samband med reformationen på 1500-talet upplöstes klosterlivet vid Alvastra kloster.

Alvastra Klosterruin, en historisk sevärdhet i Östergötland.

Rökstenen

Rökstenen är en unik sevärdhet i Östergötland. Denna runsten innehåller nämligen världens längsta runinskrift. Rökstenen restes troligtvis under 800-talet.

Runristaren har använt sig av ett ålderdomligt språk och pratar bland annat om Theoderik den store.

rökstenen
Rökstenen vid Röks kyrka i Ödeshögs kommun.

Vadstena slott

Vadstena slott är ett imponerande renässansslott som uppfördes av Gustav Vasa på 1500-talet. Slottet är öppet för allmänheten och guidade turer erbjuds året runt.

Trollegater naturreservat

Trollegater är en urbergsgrotta med ett grottsystem som är flera hundra meter långt med olika gångar. Förr i tiden trodde man ett bodde troll i den stora grottan.

Trollegater naturreservat är en spännande plats att besöka för hela familjen. Naturreservatet ligger cirka 1 mil väster om Rimforsa.

Parkering finns, varifrån en kortare vandringsled sedan leder besökare vidare upp till grottorna.

Trollegater naturreservat. (Foto: Christian L Sweden)

Ekenäs Slott

Ekenäs slott är ett vackert slott som är beläget vid sjön Teden, cirka två mil utanför Linköping. Slottet byggdes på 1600-talet och här finns mycket historia att upptäcka.

Ekenäs slott är öppet för allmänheten från den 28 juni till och med 13 augusti med slottsvisning och café. Under hösten bjuds besökare in på spökvandring och under juletid hålls en uppskattad julmarknad på slottet.

Motala Motormuseum

Motala Motormuseum är ett av Sveriges mest besökta fordonsmuseum. Här finns en unik samling med olika typer av fordon på en yta som uppgår till 2400 kvadratmeter.

Adress: Platensgatan 2, 591 35 Motala.

Motala Motormuseum. (Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com)

Varamon

Varamon är en vacker sandstrand som ligger strax utanför centrala Motala. Här badar man i Vätterns svalkande vatten med finkornig sand på stranden.

Vreta Klosters kyrka

Vreta klosters kyrka är en storslagen medeltidskyrka vars äldsta delar härstammar från 1100-talet. Kyrkan ligger i anslutning till ruinerna av Vreta kloster, som var ett av Sveriges första nunnekloster.

Kyrkan används fortfarande för gudstjänst, vigsel, dop och begravning. I övrigt är Vreta klosters kyrka öppen för besökare under vardagar 08.00-18.00 och på helgdagar mellan 09:00 och 18.30.

Stegeborgs slottsruin

Stegeborgs slottsruin ligger vackert beläget på en ö vid inloppet till Göta kanal. Under medeltiden var detta ett viktigt försvarsfäste och flera blodiga strider har ägt rum vid borgen.

Idag är det en rofylld plats och den gamla slottsruinen är öppen för besökare året runt.

Himmelstalunds hällristningar

Hällristningarna vid Himmelstalund är en av Skandinaviens största hällristningsområden med omkring 1700 ristningar. Himmelstalunds hällristningar ligger strax utanför centrala Norrköping.

Adress: Himmelstadlundsallén 2, 602 19 Norrköping.

Aktiviteter i Östergötland

Vinprovning på Särtshöga vingård

Särtshöga vingård ligger vackert belägen på östgötaslätten vid foten av Omberg. Här har det odlats vin sedan 2013 och numera finns det över 10 000 vinstockar på Särtshöga, som är en av världens nordligaste vingårdar.

Boka in en vinprovning där man får smaka viner från Särtshöga samt följa med på guidad visning av gården, där man får lära sig mer om hur det är att producera vin i Sverige.

Utforska Sankt Annas skärgård

Sankt Annas skärgård är en del av Östgötaskärgården som ligger i Söderköpings kommun. En relativt outforskad pärla med ett flertal olika öar att upptäcka, där man i stort sett får vara ostörd.

Kajakpaddlingen är något utöver det vanliga, men det är även trevligt att hyra en stuga och bara njuta av den östgötska skärgårdsmiljön.

Titta på Bergs slussar

Bergs slussar är en av Göta kanals största attraktioner med hundratusentals besökare varje år, både från Sverige och andra länder. Slussarna består av en slusstrappa och två dubbelslussar.

Här får man se hur Göta kanal fungerar på nära håll. Slussarna fylls med vatten och höjer/sänker sedan båten till nästa nivå.

Vandra på Omberg

Omberg bjuder på dramatiska vyer och ett artrikt skogslandskap. Signaturleden Omberg är 38 kilometer lång och är en del av Östgötaleden.

Här finns vandringsupplevelser som passar både nybörjare och mer erfarna vandrare som vill upptäcka naturen runt Omberg.

Gå i Madickens fotspår i Söderköping

Madickenfilmerna har spelats in i Söderköping och som besökare har du möjlighet att vandra i Madickens fotspår. Du kan bland annat besöka Doktor Berglunds mottagning, Torget, Leksaksaffären, Trill In, Tidningsredaktionen och Skolvägen.

Spana efter fåglar vid Tåkern

Naturum Tåkern är en av Sveriges bästa fågellokaler. Ett paradis för fågelskådare och en utmärkt plats för både barn och vuxna att testa på fågelskådning.

Hela 278 olika fågelarter har siktats vid Tåkern. Som mest brukar det vara över 100 000 fågelindivider vid sjön. Kikare finns att låna gratis samt information om vilka fåglar som går att se vid besöket.

Fågelskådning vid Naturum Tåkern. (Foto: Visit Östergötland).

Pilgrimsvandring längs Birgittaleden

Heliga Birgitta är en person som det finns spår efter på flera platser runtom i Östergötland. Inte minst längs ”Birgittaleden” som går från Söderköping till Vadstena.

Det var här som kvarleverna från Heliga Birgitta ska ha färdats efter att hennes kista ankommit från Rom till Sverige. Pilgrimsvandringen avslutas i klosterkyrkan i Vadstena.

Hela leden är 134 kilometer och delas upp på 6-7 etapper som varierar från 11-26 kilometer per etapp.

Upptäck industrilandskapet i Norrköping

Norrköpings industrilandskap har blivit till en sevärdhet i Östergötland där man får en inblick i en av Sveriges största industristäder.

Norrköping var ett ledande område för textilindustri på 1800-talet. Här kan du även besöka Arbetets museum som inryms i den gamla fabriksbyggnaden Strykjärnet.

Industrilandskapet i Norrköping. (Foto: trabantos / Shutterstock.com)

Besök en Cloettabutik

Cloetta har två butiker i Östergötland, en i Ljungsbro och en i gamla Linköping. Här är det möjligt att handla andrasortering och konfektyr till reducerade priser.

  • Butiken i Ljungsbro: Hjalmar Svenfelts väg.
  • Butiken i Gamla Linköping: Tunnbindaregatan 1.
Cloettabutiken i Linköping. (Foto: Christian L Sweden / Shutterstock.com)

Ölprovning på Vreta kloster bryggeri

Vreta kloster bryggeri grundades 2019 av Andres Fejer, men redan under nunnornas tid vid Vreta kloster bryggdes det öl vid klostret.

Följ med på visning av bryggeriet och avsluta med ölprovning där man får prova 7 olika ölsorter från bryggeriet, som brygger öl i belgisk stil.

Adress: Blåsvädersgatan 7, 585 73 Ljungsbro.

Andreas Fejes på Vreta Kloster Bryggeri

Övernatta på UrNatur

I Ösdeshögs kommun ligger detta annorlunda boende där man kan övernatta i trädhus uppe bland trädkronorna. En upplevelse för alla som vill komma bort från det hektiska stadslivet och njuta av lugnet och närheten till naturen.

Båttur längs Kinda kanal

Kinda kanal förbinder ett flertal sjöar med Roxen och Göta kanal. Här finns femton handdrivna slussar som tar båtar vidare genom stilla vattendrag och öppna sjöar.

Åk med M/B Stockholm eller M/S Kind från Linköping och följ med på en guidad upplevelsetur längs Kinda kanal.

Besök Nordens äldsta hälsobrunn

Medevi brunn ligger strax norr om Motala. Här finns Nordens äldsta hälsobrunn som fortfarande är i bruk (sedan 1678). Kom hit och drick det hälsobringande vattnet direkt ur källan.

Brunnssäsongen startar vanligtvis omkring midsommar och under sommaren erbjuds sedan guidade visningar och olika aktiviteter.

Paddla kajak

Östgötaskärgården bjuder in till rofyllda kajakturer i vacker skärgårdsmiljö. Det finns flera olika kajakleder att välja mellan.

Uthyrning av kajak finns bland annat via Kajakparadiset Sankt Anna. Du kan även boka en guidad kajaktur via turföretaget Do the North.

Kajakpaddling i Östgötaskärgården. (Foto: Oskar Lürén / Visit Östergötland).

Övernatta i ett skogsrum på Naturlogi

Naturlogi erbjuder naturnära boende i form av skogsrum där man bor avskilt och lugnt med skogen utanför sitt fönster.

I skogssviten sover man bekvämt i en dubbelsäng med möjlighet till avkoppling i badtunna och matlagning över öppen eld.

Skogsrummet Mossan. (Fotograf Engström / Naturlogi)

Cykla längs Göta kanal

Att cykla längs Göta kanal är en populär aktivitet i Östergötland under sommarmånaderna. Totalt är det 87 kilometer bilfri väg längs kanalen.

Boka boende längs Göta kanal och övernatta 1-2 nätter på varje hotell innan du cyklar vidare till nästa stopp. Längs vägen kan du titta på slussning, njuta av naturen, äta god mat och fika på mysiga caféer.

Två cyklister längs Göta Kanal. (Foto: Lasse Johansson/Shutterstock)

Mastklättring i Motala

I Motala kan du boka in ett höghöjdsäventyr där man följer med på en guidad tur där man klättrar upp i en av Motalas två radiomaster. Bokning kan göras via telefon på 0709-226394.

Att göra i Östergötland med barn

  • Åk spårvagn i Norrköping
  • Lös mysterier på Lasse-Majas deckarhus
  • Kör gokart på Gokartarenan Norrköping
  • Besök Leksaksmuseet i Vadstena
  • Upplev höga höjder på Linköpings höghöjdsbana

Har du fler tips på sevärdheter och saker att göra i Östergötland? Lämna gärna en kommentar nedan och dela med dig av egna tips.

Svante Söderström

Friday 7th of July 2023

Gamla Linköping och Rejmyre glasbruk bör absolut ingå i Östergötlands största turistmål.

Johanna Olsson Rytsy

Sunday 2nd of July 2023

Ett tips är Vikbolandet och Arkösund. Där kan man göra ett besök till Dalmyra gruva, strutsfarmen och Sänkdalens glassfabrik.