Skip to Content

15 mysiga städer nära Stockholm

15 mysiga städer nära Stockholm

Vi har samlat ihop 15 tips på mysiga städer nära Stockholm, för dig som vill utforska Stockholms närområde inom en radie på två timmar med bil.

Städerna är inte rangordnade, utan samtliga är värda att besöka över en weekend eller i samband med en dagsutflykt från Stockholm. Sedan finns det självklart fler mysiga städer än dessa att besöka.

Sigtuna

En mysig småstad som ligger norr om Stockholm med gammal bebyggelse och ett flertal historiska sevärdheter i en idyllisk miljö.

Sigtuna brukar nämnas som Sveriges första stad då den grundades av Erik Segersäll omkring år 980. Detta är även en av de platser i världen med flest runstenar.

Från Stockholm är det cirka 50 minuter med bil till Sigtuna. För övernattning rekommenderar vi Sigtuna stadshotell.

Foto: Nadezhda Kharitonova / Shutterstock.com

Trosa

Trosa är en pittoresk liten stad nära Stockholm med vackra gamla trähus. Genom staden rinner Trosaån som mynnar ut i Östersjön.

Många åker hit under sommarmånaderna, men det är alltid mysigt att besöka Trosa. Under juletid hålls en traditionsenlig julmarknad i Trosa.

Mariefred

Mariefred ligger vid Mälaren cirka 1 timme väster om Stockholm. Här finns en mysig stadskärna med välbevarade trähus från olika tidsperioder. Gripsholms slott är stadens främsta sevärdhet.

Mariefred har ett bra utbud med caféer och restauranger. Övernatta gärna på Gripsholms värdshus eller mysiga Skomakargården B&B.

mariefred stad nära stockholm

Strängnäs

Strängnäs ligger på ett näs i Mälaren. Från Stockholm tar det cirka 1 timme med bil och 45 minuter med kollektivtrafik.

Strängnäs har varit biskopssäte i Södermanland sedan 1100-talet. Det var också här i Strängnäs som Gustav Vasa valdes till kung år 1523.

Som besökare känner man historiens vingslag samtidigt som det numera är en idyllisk stad med vacker gammal bebyggelse.

Öregrund

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Orten grundades av fiskare på 1400-talet och sedan 1800-talet har Öregrund varit ett givet stopp för seglare på väg upp från Stockholms skärgård.

Denna småstadsidyll vaknar till liv under sommarmånaderna med ett flertal restauranger och caféer. Vi rekommenderar övernattning på Gårdshotell Klockargården.

Foto: Scandphoto / Shutterstock.com

Norrtälje

Norrtälje är en mysig stad nära Stockholm som brukar kallas för Roslagens huvudstad. Här väntar en småstadscharm med gammal bebyggelse och närhet till skärgården och vacker natur.

Vi rekommenderar övernattning på Berglings Boutique Hotel. Från Stockholm tar det cirka 1 timme med bil eller kollektivtrafik till Norrtälje.

Foto: HStigson / Shutterstock.com

Söderköping

Det tar cirka 2 timmar att köra med bil från Stockholm till Söderköping. Åk gärna hit på en weekendresa och stanna över på kurhotellet Söderköpings Brunn.

Söderköping

Nyköping

Nyköping ligger vackert vid den sörmländska kusten där Nyköpingsån mynnar ut i Östersjön. Staden grundades 1187 och är därmed en av Sveriges äldsta städer.

Stadskärnan har ett flertal välbevarade byggnader. Nyköpingshus är en av stadens främsta sevärdheter. I närheten ligger Stendörrens naturreservat.

Nyköping

Nynäshamn

Nynäshamn är en mysig skärgårdsstad som ligger på halvön Södertörn med närhet till vackra naturområden och öppet hav.

Här bor man gott på Nynäs Havsbad och äter gott på Nynäs Rökeri och Ärlan mat och trädgård. Med bil tar det cirka 50 minuter till Nynäshamn från Stockholm och med pendeltåget tar det cirka 1 timme.

Foto: Pack-Shot / Shutterstock.com

Hallstahammar

Hallstahammar är en gammal bruksort i Västmanland. Här passerar Strömsholms kanal, som är en av Sveriges längre kanaler med 26 slussar.

Hallstahammar ligger väster om Västerås och hit är det cirka 1 timme och 45 minuter med bil från Stockholm. Vi rekommenderar övernattning på Åsby Hotell.

Hallstahammar sluss

Katrineholm

Katrineholm brukar kallas för ”Sveriges lustgård”. En mindre stad nära Stockholm som omges av vacker natur och ett böljande landskap.

På Villa Sandhem äter du god mat i en fin miljö och på Dufweholms Herrgård bor du fint vid vattnet.

Foto: Michael715 / Shutterstock.com

Vaxholm

Vaxholm brukar kallas för skärgårdens huvudstad. Här väntar en mysig småstadsidyll som ligger cirka 45 minuter bort från centrala Stockholm med bil eller färja.

Vaxholm har en pittoresk stadskärna där gamla fiskarstugor blandas med vackra sekelskiftesvillor. Det är en levande småstad med ett flertal olika butiker, gallerier, caféer och restauranger.

Malmköping

Malmköping är en trevlig småstad i Södermanland som är särskilt känd för sitt fina spårvägsmuseum med gamla spårvagnar från hela Sverige.

Varje år den sista lördagen i maj hålls även en gammaldags marknad där både försäljare och besökare brukar bära traditionella dräkter.

Från Stockholm tar det cirka 1 timme och 25 minuter med bil till Malmköping.

Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

Eskilstuna

Eskilstuna är en gammal industristad som fick stadsprivligier redan på 1600-talet. De äldre stadsdelarna är välbevarade med gamla trähus och vackra byggnader.

Mycket av den vackra bebyggelsen ligger längs med Eskilstunaån som rinner genom staden. Eskilstuna är även hem till rockbandet Kent, som är en av Sveriges mest ikoniska band.

Mer läsning: Sevärdheter i Eskilstuna

Eskilstuna

Sala

Sala är en mysig liten stad som till största del ligger i Västmanland. Orten är särskilt känd för Sala silvergruva, men har också en charmig stadskärna med äldre bebyggelse.

Från Stockholm tar det cirka 1 timme och 45 minuter med bil eller kollektivtrafik till Sala. Övernatta gärna på Sätra Brunn kurort och kombinera din vistelse med en härlig spaweekend.

Foto: Tommy Alven / Shutterstock.com

Mer läsning från Stockholmsområdet

Utöver redan nämnda städer nära Stockholm finns även större städer som Västerås, Södertälje, Örebro, Norrköping, Linköping och Uppsala.


Har du besökt några av dessa mysiga städer nära Stockholm? Lämna gärna en kommentar nedan och dela något från din upplevelse!

Ewa Linde-olsson

Sunday 11th of June 2023

Tycker nog att den lilla fina staden Arboga förtjänar att vara med på listan. Arboga Möte 500 år firas år. Fantastiskt vacker gammal stadsmiljö med vackra trähus kring Arbogaån. Mysiga cafeer och restauranger Välkomna hit/Ewa

Per

Monday 12th of June 2023

@Svenska Destinationer,

Hur kan ni missa Södertälje med Torekällberget (ett miniskansen), Tom Tits Experiment (spännande lärande för barn), Sydpoolen (äventyrsbad) Scaniamuseet, Taxinge Slott (Kakslottet), ångfartyget Ejdern, många småsjöar, Mälaren och havet?!

Svenska Destinationer

Sunday 11th of June 2023

Absolut, Arboga är en fin stad :) Finns såklart många fler städer nära Stockholm som är mysiga och värda ett besök! Tack för ditt tips

Göran

Thursday 8th of June 2023

Ni kunde ha lagt till Gävle också. En fin sommarstad

Svenska Destinationer

Thursday 8th of June 2023

Ja, absolut. Gävle är en fin stad och med bil tar det ju mycket riktigt omkring två timmar till Gävle från Stockholm. Tack för ditt tips!

Pb

Thursday 8th of June 2023

Är inte Västerås mysigt?

Svenska Destinationer

Thursday 8th of June 2023

Det är det absolut! Västerås är en mycket fin stad som passar perfekt som utflykt eller weekendresmål från Stockholm.