Skip to Content

Sveriges finaste strand 2023

Sveriges finaste strand 2023

Att utse Sveriges finaste strand är ingen lätt uppgift. Det finns massvis av vackra stränder i Sverige från norr till syd med finkornig sand och klart vatten.

Därför har vi låtit våra följare på Facebook vara med och rösta fram Sveriges finaste strand 2023. Omröstningen har pågått under 10 dagar och totalt har det kommit in 15 612 röster.

Vi vill även påpeka att det finns många fler fina stränder i vårt långa avlånga land, utöver dessa 55 stränder som blivit nominerade i år.

Vilken strand man personligen tycker är finast är upp till var och en. Syftet med denna omröstning har varit att utse en favoritstrand, men även för att inspirera svenskar till att besöka nya stränder runtom i Sverige.

Topp 15

1. Knäbäckshusens strand (Rörums strand)

Knäbäckshusens strand har blivit framröstad till Sveriges finaste strand 2023. Den här stranden ligger vid Rörum på Österlen och här väntar en strand med utlandskänsla.

Sanden är vit och finkornig. Många jämför denna strand med paradisstränder i Thailand eller runt Medelhavet. Och visst är det något speciellt med Knäbäckshusens strand!

Antal röster: 2168.

2. Sandhammaren

Sandhammaren är en annan vacker sandstrand på Österlen. Stranden är belägen strax öster om Ales stenar i Ystads kommun.

Här väntar finkornig vit sand och turkost vatten. Stranden omges av sanddyner och tallskog, vilket höjer upplevelsen ytterligare då det inte finns någon direkt bebyggelse i anslutning till Sandhammaren.

Antal röster: 1 548.

3. Skrea strand

Skrea strand är en välkänd strand i Falkenberg som lockar tusentals besökare varje sommar. Hit vallfärdar besökare från hela Sverige och även andra länder för att njuta av sol och bad.

Stranden är cirka 2 kilometer lång och omges av höga sanddyner. Sanden är finkornig. Vattnet är klart och långgrunt. I anslutning till stranden ligger bland annat Ocean Hotel och Falkenberg Strandbad.

Antal röster: 1200.

4. Laholmsbuktens strand

Laholmsbuktens strand är en av Sveriges längsta sammanhängande stränder. Längs denna strandsträcka ligger bland annat Skummeslövsstrand och Mellbystrand.

Något som är unikt med denna strand är det faktum att det är tillåtet att köra ner på stranden med bil, vilket innebär att man kan parkera sin husbil och ha stranden direkt utanför sin dörr.

Det är dock inte tillåtet att campa över natten på Laholmsbuktens strand.

Antal röster: 1006.

5. Smitingens havsbad

Smitingens havsbad brukar nämnas som ett av Norrlands finaste havsbad. Stranden är belägen i naturreservatet Smitingen-Härnöklubb, utanför Härnösand.

Sandstranden är stor och det är långgrunt i vatten, vilket gör det till en utmärkt badplats för hela familjen. Under hösten är Smitingens havsbad ett populärt tillhåll för surfare.

Antal röster: 775.

6. Pärlane strand

Pärlane strand är en tvillingstrand som är belägen på idylliska Bohus-Malmön i Sotenäs kommun. Här väntar finkornig sand och kristallklart vatten som skimrar i turkost och grönt.

Under sommarmånaderna blir det snabbt fullt på stranden, men utanför högsäsongen är det inte alls lika många besökare.

Antal röster: 687.

Pärlane strand Bohuslän

7. Ängelholms havsbad

Ängelholms havsbad är en sex kilometer lång sandstrand vid Skälderviken med långgrunt vatten och härliga sanddyner.

Här finns det plats för många besökare och stranden är särskilt populär bland barnfamiljer. På stranden ligger även Klitterhus Havsbadshotell, som har 14 rum för övernattning.

Antal röster: 524.

8. Sudersand

Sudersand omnämns ofta som en av Gotlands bästa stränder. En vacker badplats på Fårö med finkornig sand och långgrunt vatten. Hela stranden är cirka 2,5 kilometer lång.

I anslutning till stranden finns även Sudersand Resort som erbjuder boende i form av camping, stugor och hotell samt en rad olika aktiviteter för alla åldrar.

Antal röster: 520.

Sudersand från ovan. (Foto: Sudersand Resort)

9. Tylösand

Tylösand är en av Sveriges mest populära sandstränder, belägen strax utanför Halmstad i Halland. År efter år fortsätter denna 4 kilometer långa strand att locka tusentals besökare.

I anslutning till stranden finns även välkända Hotel Tylösand med boende och After Beach.

Antal röster: 451.

10. Varamon

Varamon ligger vid Vättern i Motala. Här väntar ett av Nordens största insjöbad med en barnvänlig strand som har långgrunt vatten och finkornig sand.

Antal röster: 448.

11. Björnsängen

Björnsängen är en sandstrand på Västkusten, närmare bestämt på Nordkoster. Här får man både klippor och sandstrand i ett med klart vatten.

Antal röster: 388.

12. Böda Sand

Böda Sand är en av Sveriges mest omtalade stränder, känd från TV och vykort. En vacker badplats med långgrunt vatten och finkornig sand.

I anslutning till stranden finns Böda Sand Camping som erbjuder både boende och ställplats samt en rad olika aktiviteter som passar hela familjen.

Antal röster: 372

13. Sandviken strand

Sandvikens strand är lite av en dold pärla. En välkänd strand i Blekinge som är populär bland lokalborna i Sölvesborgs kommun, men inte lika känd i övriga delar av landet.

I folkmun kallas platsen för Blekinges riviera och här väntar en kilometerlång sandstrand med långgrunt vatten, vilket även gör det till en barnvänlig strand.

Antal röster: 349.

Sandviken strand i Sölvesborgs kommun. (Foto: Sölvesborgs kommun).

14. Yngsjö havsbad

Yngsjö havsbad ligger på cykelavstånd från Åhus och här väntar en lång och bred sandstrand med gott om plats för besökare som är sugna på en härlig dag på stranden.

Sanden är finkornig och vattnet är klart. Stranden omges av tallskog och en camping med stugor. En vacker och rofylld plats på den skånska östkusten.

Antal röster: 336.

15. Vätterstranden

Vätterstranden är en kilometer lång strand i Jönköping. Ett härligt alternativ för den som föredrar att bada i sötvatten istället för saltvatten.

Vätterstranden har även blivit uppmärksammad internationellt. År 2020 gjorde CNN Travel en sammanställning över världens 20 bästa badplatser och på den listan fanns Vätterstranden med.

Antal röster: 334.

Omröstningen

Omröstningen publicerades den 27 juni och pågick fram till och med 6 juli. Totalt har 55 svenska stränder blivit nominerade till att bli Sveriges finaste strand 2023.

Under 10 dagar har det varit möjligt för alla att rösta fram sin favorit. Över 15 000 röster har kommit in i omröstningen som genomförts via våra kanaler på Facebook.

Länk till omrostningen på Facebook

Inlägget har nått ut till 170 000 personer. Omröstningen har i skrivande stund blivit vidaredelad 333 gånger på Facebook. Totalt har det inkommit 15496 röster från följare till Svenska Destinationer samt gruppmedlemmar i olika Facebookgrupper, bland annat Resa i Sverige och Sveriges finaste platser.

Omröstningen är oberoende. Målet med omröstningen har varit att ge svenska folket en möjlighet att rösta fram Sveriges finaste strand. Vi hoppas även att omröstningen fungerar som en inspirationskälla för besökare som vill hitta nya stränder att besöka i Sverige.

Samtliga stränder som blivit nominerade

Nedan kan du se samtliga 55 stränder som blivit nominerade av Svenska Destinationer till Sveriges finaste strand 2023 och antal röster för varje strand. Listan är sorterad i alfabetisk ordning.

Strand / LandskapAntal Röster
Apelviken / Halland102
Björnsängen / Bohuslän388
Böda Sand / Öland372
Borrby strand / Skåne263
Byske havsbad / Västerbotten46
Djäknesundet / Västergötland286
Domstens havbsad / Skåne33
Falsterbo strandbad / Skåne237
Farhult havsbad / Skåne142
Flatenbadet / Södermanland9
Frevisörens havsbad / Norrbotten260
Gardesanna / Västergötland48
Gotska Sandön / Gotland104
Hällevik / Blekinge178
Haverdalsstrand / Halland144
Hjo strandbad / Västergötland55
Kämpinge strandbad / Skåne36
Knäbäckshusens strand / Skåne2168
Köpingsvik / Öland40
Laholmsbuktens strand / Halland1006
Lomma Beach / Skåne64
Norsta Aurar / Gotland230
Nulltjärn / Jämtland26
Orbaden / Hälsingland247
Pärlane strand / Bohuslän687
Pite havsbad / Norrbotten138
Ribersborgs strand / Skåne52
Rigeleje havsbad / Skåne70
Rullsand / Uppland58
Rydebäcks strand / Skåne40
Salusands havsbad / Ångermanland51
Sandhammaren / Skåne1547
Sandskär / Norrbotten89
Sandviken strand / Blekinge349
Skanör havsbad / Skåne287
Skrea Strand / Halland1200
Smitingens havsbad / Ångermanland776
Storsand havsbad / Hälsingland121
Sudersand / Gotland520
Svalnäsbadet / Västergötland29
Täppets havsbad / Skåne245
Tofta strand / Gotland160
Tranviken / Medelpad20
Trouville / Uppland79
Tylösand / Halland451
Varamon / Östergötland448
Vätterstranden / Småland334
Vita Sandar / Dalsland44
Vitsand / Västergötland57
Yngsjö havsbad / Skåne336
Ystad sandskog / Skåne245
Ålö Storsand / Södermanland19
Årsunda strandbad / Gästrikland36
Ängelholms havsbad / Skåne524

Mer om Svenska Destinationer

Svenska Destinationer är ett projekt som är startat av det svenska resebloggarparet Alex Waltner (Swedish Nomad) och Christine Wedberg, med syfte att lyfta fram Sverige som ett resmål för svenskar.

Målet är att bli Sveriges mest heltäckande reseguide med tips ifrån hela landet. Vår förhoppning är att kunna inspirera fler till att upptäcka hur vackert och varierat Sverige är.

Förutom hemsidan Svenska Destinationer finns vi även på Instagram och Facebook. På Facebook har vi skapat ett stort community med över 200 000 medlemmar där vi tillsammans tipsar och svarar på frågor om olika platser i Sverige.

Länk till Facebook och Instagram