Ales stenar är en gammal skeppssättning vid Kåseberga på Österlen i sydöstra Skåne. En mystisk plats som ibland brukar kallas för Skånes motsvarighet till Stonehenge.
Med sina 59 stenar som alla väger mellan 600 och 1800 kilo är detta en av Sveriges största skeppsättningar. Stenarna bildar formen av ett skepp och restes någon gång under Vendeltiden.
Varje år besöks Ales stenar av drygt 700 000 personer, varav ett flertal av dem kommer hit av andliga skäl.

Fynd från platsen har visat att det inte bara är en skeppsättning utan att det även varit en plats för begravning. Genom åren har forskare och astronomer kommit med en rad olika teorier om Ales stenar.
Bland att pekar mittlinjen på skeppet mot horisontens punkt där solen går upp vid både vinter- och sommarsolståndet.
Något som kanske innebär att Ales stenar inte bara var en skeppssättning, utan även en form av astronomisk kalender.

I samband med vintersolståndet samlas nyhäxor på platsen och under årets gång inträffar en rad andliga evenemang.
För några år sedan anordnades en traditionell blotceremoni av Sveriges Asatrosamfund på platsen med anledning om att hälsa våren välkommen.

Hitta hit
Ales stenar är beläget vid Kåseberga och från hamnen går stigen upp mot skeppssättningen. Från Ystad tar det cirka 20 minuter att köra till Ales stenar med bil.
Det går även bra att ta sig hit med kollektivtrafik. Det är Skånetrafiken som trafikerar busslinjen med regionbuss 322 från Ystad. Hållplatsen heter Kåseberga S.
Bussresan tar cirka 25 minuter och biljett köps enklast i Skånetrafikens app.

Parkering
Det finns två parkeringsmöjligheter vid Ales stenar i Kåseberga. Den första parkeringen är den största och finns framförallt för att kunna ta emot större antal besökare under sommarmånaderna.
Den andra parkeringen har ett begränsat antal platser och finns nere i hamnen. Båda parkeringsplatser har P-avgift. Det är gångavstång till Ales stenar från parkeringen.
Vägen upp till skeppssättningen är inte tillgänglighetsanpassad.

Den bästa tidpunkten att besöka platsen är vid soluppgång eller solnedgång. Det varma ljuset ger en magisk känsla samtidigt som det oftast är färre besökare vid dessa tidpunkter.
Upplevelsen blir helt enkelt mer speciell och den där mystiska känslan infinner sig lättare. Strosa runt och känn historiens vingslag eller sätt dig ner och njut av en fin soluppgång/solnedgång.
Titta på hur ljuset träffar stenarna och hur solens strålar förflyttar sig.

Vintersolstånd och sommarsolstånd vid Ales stenar
Varje år samlas besökare från andliga grupper och andra turister för att bevittna det årliga vintersolståndet och sommarsolståndet.
Vid sommarsolståndet som är årets längsta dag går solen ned över den nordvästra stävstenen. Och vid vintersolståndet går solen upp över den sydöstra stävstenen.
Ta med varma kläder, lite fika och något varmt att dricka. Det är en häftig upplevelse att bevittna som skulle kunna vara ett bevis på att det inte bara är en skeppssättning, utan även en solkalender.
Stjärnklart på natten
Ales stenar är även plats där det ofta blir stjärnklart då det inte finns särskilt mycket artificiellt ljus i närheten. Många stjärnfotografer kommer därför hit för att fotografera stjärnor och vintergatan tillsammans med skeppssättningen.

Fakta om Ales Stenar
- Län: Skåne
- Kommun: Ystad
- Typ av fornlämning: Skeppssättning
- Period: Vendeltiden
- Antal stenar: 59
- Längd: 67 meter
- Bredd: 19 meter
- Höjdläge: 30 meter över havet

Andra sevärdheter på Österlen
- Kaffestugan Alunbruket
- Hallamölla vattenfall
- Kiviks musteri
- Brösarps backar
- Haväng
Har du besökt Ales stenar i Skåne? Dela gärna med dig av något från din upplevelse i kommentarsfältet nedan!